• Numeroși manifestanți au participat la o mișcare de protest pe străzile din Paris.
  • Manifestanții au intrat pe calea ferată în gara Saint-Charles.
  • Mai multe universități sunt blocate miercuri de studenți.

Numeroși manifestanți au participat la o mișcare de protest pe străzile din Paris. Atmosfera este calmă pentru moment.

Mai multe gări au fost de asemenea afectate. În Marsilia manifestanții au pătruns pe șinele gării Saint-Charles. Circulația a fost întreruptă timp de aproape două ore dimineața.

Recomandări

TRUMP VS ROBERTS
CORPUL LUI PAYNE E REPATRIAT
HARRISON FORD VOTEAZĂ HARRIS
VERSTAPPEN E PENALIZAT
NOI DESCOPERIRI
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE

Vizita lui Charles al III-lea, vizată de protestatari

Mai mulți politicieni cer anularea vizitei regelui britanic, programată pentru 26-29 martie. În ceea ce privește sindicatele, care sunt încă mobilizate, vizita foarte așteptată ,,va fi în vizorul lor”.

Universitățile, blocate și ele

Mai multe universități sunt blocate miercuri de studenți. Pe site-ul Bron al Universității din Lyon 2, conducerea facultății a anunțat că nicio activitate nu va avea loc astăzi, deoarece ,,condițiile de primire a studenților și a personalului nu sunt îndeplinite”.

La Saint-Etienne, blocarea universității, care a început luni la apelul sindicatului studențesc OSE (Organisation Solidarité étudiante), afiliat la CGT, s-a extins miercuri, circa șaizeci de studenți greviști blocând accesul la patru sedii.

La Paris, 9.500 de tone de deșeuri încă mai murdăresc trotuarele

La Paris, în cea de-a 17-a zi de grevă a gunoierilor, 9.500 de tone de deșeuri continuă să murdărească trotuarele, potrivit primăriei.

Uniunea Națională a Jurnaliștilor denunță abuzurile din timpul manifestațiilor

Într-o scrisoare adresată apărătorului drepturilor omului, sindicatul dorește să ..semnaleze violențele și obstacolele în calea libertății de a informa cărora le sunt victime jurnaliștii care acoperă manifestațiile împotriva reformei pensiilor” , scriu William Bourdon și Vincent Brengarth, avocați ai SNJ.

Aceștia denunță arestările ,,arbitrare” și ,,brutale” ale jurnaliștilor și relatează mărturiile altor membri ai profesiei privind violențe sau ,,acte menite să îi împiedice să poată capta imagini” atribuite forțelor de ordine.

ONG-ul Amnesty International şi-a exprimat preocuparea cu privire la ,,folosirea excesivă a forţei şi arestările abuzive” denunţate în timpul protestelor din Franţa împotriva reformei pensiilor şi solicită autorităţilor „să asigure securitatea manifestanţilor” .

,,Avertizăm cu privire la utilizarea excesivă a forţei şi la arestările abuzive, semnalate în mai multe surse mass-media”, a scris Amnesty International Franţa într-o serie de mesaje pe Twitter.

,,Întrucât sunt aşteptate noi manifestaţii în toată Franţa, reamintim că autorităţile franceze trebuie să se asigure că dreptul de a demonstra este respectat şi garantat” şi ,,să asigure securitatea manifestanţilor evitând utilizarea excesivă a forţei” , adaugă Amnesty.

De asemenea, ONG-ul cere autorităţilor franceze interzicerea folosirii grenadelor pentru dispersarea mulţimilor, având în vedere ,,periculozitatea acestor arme ale căror proiectile lovesc oamenii în mod aleatoriu” .

Premierul Elisabeth Borne a declarat marţi că forţele de ordine ,,au datoria să dea un exemplu” în gestionarea demonstraţiilor împotriva reformei pensiilor. Sindicatele de avocaţi, magistraţi, ONG-uri şi politicieni de stânga denunţă de asemenea violenţa poliţiştilor.