• Șeful diplomației americane, Antony Blinken a declarat că apropierea ruso-chineză arată ca „o căsătorie din interes” .
  • Xi Jinping a călătorit pentru o vizită de două zile în Rusia, concentrată pe consolidarea legăturilor cu Putin.
  • Secretarul de stat a încurajat orice țară care îl primește pe Putin pe teritoriul său să profite de ocazie pentru a-l extrăda, în urma mandatului de arestare emis de CPI.

Apropierea ruso-chineză arată ca „o căsătorie din interes” , a declarat miercuri șeful diplomației americane, Antony Blinken, scrie Aljazeera.

„Parțial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii față de a noastră, au intrat într-o căsătorie de conveniență. Nu sunt sigur că este din convingere” , a spus secretarul de stat la interviu de Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

„Rusia este în mod clar partenerul junior în această relație” , a adăugat el.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Președintele chinez Xi Jinping a călătorit pentru o vizită de două zile în Rusia, concentrată pe consolidarea legăturilor cu omologul său Vladimir Putin.

În timpul acestei vizite, Vladimir Putin și Xi Jinping au lăudat marți intrarea într-o ,,nouă eră” a relației lor ,,speciale” cu Occidentul, președintele rus susținând cu prudență planul chinez de soluționare a conflictului din Ucraina.

„Nu sunt sigur că Rusia sau Putin vor ordine mondială, mai degrabă dezordine mondială” , a spus el.

În fața unei alte comisii parlamentare, miercuri dimineață, secretarul de stat indicase că China nu a ,,depășit încă linia” de a livra arme letale Rusiei.

,,Până în prezent, nu i-am văzut să treacă această linie” , a spus el.

De mai multe săptămâni, diplomația americană exercită presiuni diplomatice intense asupra Chinei pentru a o împiedica să livreze echipamente militare importante Moscovei, implicată în conflictul din Ucraina.

La jumătatea lunii februarie, Washingtonul a anunțat că China ia în considerare o astfel de opțiune și au existat rapoarte despre mici transporturi trimise de companii chineze la Moscova.

Blinken a respins încă o dată propunerile de pace chinezești care, în opinia Washingtonului, ar aduce doar beneficii militare Rusiei.

,,Cred că sprijinul diplomatic, politic și, într-o anumită măsură, material (din partea Chinei) pentru Rusia este, desigur, împotriva interesului nostru de a vedea acest război încheiat” , a declarat Blinken în fața Congresului.

Secretarul de stat a încurajat, de asemenea, orice țară care îl primește pe Vladimir Putin pe teritoriul său să profite de această ocazie pentru a-l extrăda, în urma mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

,,Cred că cei care sunt membri ai Curții și care au obligații trebuie să-și îndeplinească aceste obligații” , a spus el, răspunzând la întrebarea dacă Statele Unite l-ar aresta pe Putin dacă acesta s-ar duce pe teritoriul american. Statele Unite nu sunt membre ale CPI.

Iar o lege care datează din 2002 împiedică, în principiu, guvernul american să asiste în mod oficial Curtea.

,,Nu cred că plănuiește să vină aici în curând” , a adăugat Blinken, refuzând să spună ce ar face Statele Unite în acest caz.

Ultima vizită a lui Putin în Statele Unite a avut loc în 2015, când a participat la Adunarea Generală a ONU.

Rusia face parte din forumul Apec, care va organiza un summit în noiembrie la San Francisco, dar este puțin probabil ca Statele Unite să-l invite pe președintele rus acolo.

Citește și:
Numărul de miliardari din China scade. Ce provoacă pierderi bogaților lumii

FOTO-VIDEO. Xi Jinping a ajuns la Moscova. La ce să ne așteptăm de la discuțiile dintre China și Rusia

Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la conflictul din Ucraina la G20. Ce au discutat?