• Psihologul Michel Slepian de la Universitatea Columbia, SUA, a cercetat cele mai ascunse colțuri ale vieții a aproximativ 50.000 de persoane din 26 de țări.
  • Potrivit lui Slepian, autorul cărții The Secret Life of Secrets, ceea ce distinge un secret este intenția.
  • El a început prin a ruga o mie de oameni să îi spună un secret pe care îl păstrează.

„Nimic nu ne împovărează mai mult decât un secret”, scria fabulistul francez Jean De La Fontaine în secolul al XVII-lea.

Această metaforă, repetată în diverse forme de mulți alții, a fost punctul de plecare pentru o investigație de un deceniu în cadrul căreia psihologul Michel Slepian de la Universitatea Columbia, SUA, a cercetat cele mai ascunse colțuri ale vieții a aproximativ 50.000 de persoane din 26 de țări.

„Studiile mele inițiale se întrebau dacă oamenii chiar gândesc în acest fel. Și, într-adevăr, atunci când se gândeau la secrete, ei arătau un sentiment de greutate. Au dat același tip de răspunsuri ca și cei care poartă o greutate fizică”, a declarat el pentru BBC.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dorind să aprofundeze subiectul, a căutat literatură științifică despre aceste secrete și ”și-a dat seama că nu se știa nimic”. Nu că nu fuseseră abordate, ci că „psihologii pur și simplu au presupus că știu cum sunt secretele și le-au recreat în laborator, în loc să se uite la cum sunt în lumea reală”.

„Nu aveam răspunsuri satisfăcătoare la unele dintre cele mai de bază întrebări, cum ar fi ce secrete păstrează oamenii sau cât de des le păstrează și ce se întâmplă atunci când le vine în minte un secret”.

Așa că a pornit să le găsească. Mai întâi de toate, exista o întrebare la care Slepian și echipa sa trebuiau să răspundă.

Ce este un secret?

Pare ușor, dar gândește-te la asta: sunt lucruri despre care nu vorbim, dar sunt toate secrete?

„Există tot felul de gânduri și experiențe pe care le-am avut și despre care oamenii nu știu, dar asta nu înseamnă că sunt secrete”.

Există subiecte pe care le-ai încredința doar cercului tău intim sau pe care nu le-ai discuta în anumite spații, „dar asta are mai mult de-a face cu noțiunea de intimitate”. Potrivit lui Slepian, autorul cărții The Secret Life of Secrets, ceea ce distinge un secret este intenția.

„Eu definesc secretul ca fiind intenția de a ascunde o informație de una sau mai multe persoane: în momentul în care intenționezi să nu spui cuiva ceva, se naște un secret. Și nu depinde de faptul că ai fost sau nu într-o situație în care ai tăcut.

„Doar pentru că nu a trebuit să ascunzi acel secret într-o conversație, nu înseamnă că nu îl ai. De fapt, constatăm că nu este foarte des cazul să fim nevoiți să ascundem un secret în conversație, dar este foarte frecvent să te trezești gândindu-te la secretul tău sau chiar rumegând la el.”

Lista de 38 de secrete

Slepian a început prin a ruga o mie de oameni să îi spună un secret pe care îl păstrează.

„Din acel set de 1.000 de secrete, am elaborat o listă de 38 de categorii care au fost foarte bine reprezentate de date. După ce a întrebat un alt grup de 1.000 de persoane, a constatat că acea listă era valabilă. Și a continuat să o confirme. Când punem întrebarea deschisă „care este secretul pe care îl păstrezi”, 92% dintre răspunsuri se încadrează într-una dintre cele 38 de categorii.

Și nu numai atât: atunci când li se prezintă lista respondenților, „peste 97% dintre oameni spun că au unul dintre secretele de pe listă în acest moment și, în medie, oamenii spun că au 13 secrete din acea listă la un moment dat”, a declarat el pentru BBC.

Această listă de 38 de secrete variază de la lucruri precum rănirea unei alte persoane din punct de vedere emoțional sau fizic și automutilare, precum și consumul de droguri sau orice fel de furt, până la o surpriză planificată pentru cineva sau un hobby ascuns. Din fericire, nu toate secretele sunt grele.

„Ceea ce eu numesc „secrete pozitive” nu dăunează sănătății și bunăstării noastre; de fapt, le pot îmbunătăți. Ele ne fac să ne simțim entuziasmați și plini de energie. Vorbim despre secrete despre lucruri precum o cerere în căsătorie sau o sarcină. Acestea sunt lucruri care ne fac să ne simțim fericiți. Există și unele care sunt mai degrabă plăceri secrete, lucruri despre care nu le spunem oamenilor pentru că ne gândim că nu le vor înțelege sau împărtăși. Poate că îți place să te uiți la desene animate pentru copii sau la telenovele, sau folosești droguri recreaționale. Atunci când oamenii păstrează secrete care îi fac să se simtă bine și simt că nu fac alegeri greșite, chiar dacă nu vor ca alții să știe, arată că există un fel de singurătate fericită, autonomă și liberă de influența celorlalți.”

Există însă multe secrete care provoacă anxietate, iar misiunea lui Slepian nu a fost doar să afle care sunt cele pe care oamenii le păstrează: el a vrut să înțeleagă de ce cântăresc atât de greu și, ca psiholog, cum să le ușureze.

3 dimensiuni

Cu toate informațiile pe care le adunase, Slepian și-a continuat analiza împreună cu echipa sa, dar de data aceasta încercând să găsească o ordine rezonabilă pentru cele 38 de categorii, creând o hartă 3D a secretelor pe care le adunase. Consultându-se cu publicul pentru a le poziționa în spațiu, a constatat că existau 3 dimensiuni și că „fiecare dintre aceste dimensiuni descria unul dintre motivele pentru care gândirea la secrete era dăunătoare.

„Un secret moral ne poate face rău prin faptul că ne face să ne simțim rușinați. Un secret relațional (care implică alte persoane) ne poate face să ne simțim izolați. Iar gândirea la cele care au legătură cu obiectivele sau aspirațiile noastre ne poate face rău prin faptul că ne face să ne simțim nesiguri sau lipsiți de încredere în ceea ce trebuie să facem.”

Potrivit lui Slepian, 95% dintre persoanele intervievate spun că simpla identificare a modului în care un secret le face rău îi ajută „să se simtă mai capabili să facă față și să găsească o cale de urmat”.

În prima dimensiune, înțelegerea, de exemplu, a faptului că greșelile din trecut nu reflectă cine sunteți astăzi și cum te vei comporta în viitor, te poate ajuta să te simți mai bine. Sau, în a doua dimensiune, dacă principalul motiv pentru care nu dezvălui ceea ce știi este pentru că ar răni pe cineva la care ții, chiar dacă este totuși dificil să păstrezi pentru tine, este o ușurare să fii conștient că este în beneficiul altora. Dar există ceva care ajută și mai mult.

Secretul secretelor

Impulsul este de a crede că, dacă ai secrete toxice, cel mai bun lucru de făcut este să spui adevărul. Și poate că așa este, dar nu întotdeauna: uneori, a fi sincer te poate elibera, dar îi poate afecta profund pe ceilalți, fără niciun beneficiu, sau te poate expune, fără a rezolva nimic. Totuși, asta nu înseamnă că este mai bine să taci.

De fapt, Slepian subliniază: „Problema de a nu vorbi despre un secret cu nimeni este că este foarte ușor să găsești moduri dăunătoare de a te gândi la el. O modalitate mai sănătoasă de a face față secretelor vine din a vorbi despre ele cu alte persoane, deoarece acestea ne pot contesta liniile de gândire neproductive și ne pot oferi sprijin social și emoțional, lucruri pe care nu le poți găsi de unul singur.”

Dar cine este confidentul ideal?

Cercetările lui Slepian sugerează că cel mai bine este să găsești pe cineva care, pe lângă faptul că este discret, îl judeci ca fiind plin de compasiune, empatic, grijuliu, fără a judeca, amabil și cu un simț al moralității similar cu al tău – nu are niciun rost dacă este șocat de ceea ce urmează să dezvălui.

Înainte de a face acest lucru, însă, nu uita că nu te poți gândi doar la tine. Trebuie să te gândești dacă ai de gând să aduci acea persoană în problema ta: trebuie să fii sigur că ceea ce vei împărtăși este secretul, nu povara și angoasa de a-l păstra pentru tine.

„Găsirea cuiva cu care să vorbești despre secretul tău și alegerea persoanei potrivite pot face toată diferența”.

Citește și