- Telefoanele pot crea interferențe cu sistemele de bord, mai ales la decolare și aterizare.
- Rețelele de la sol pot fi supraîncărcate de telefoanele active din zbor.
- În UE, a fost reglementat ca dispozitivele electronice să rămână pornite în timpul zborului din 2014.
Cercetările au arătat că dispozitivele electronice personale pot emite un semnal în aceeași frecvență cu sistemele de comunicații și navigație ale aeronavei, creând ceea ce se numește interferență electromagnetică.
Advertisment
Însă, în 1992, Autoritatea Federală a Aviației din SUA și Boeing, în cadrul unui studiu independent, au investigat utilizarea dispozitivelor electronice asupra interferențelor aeronavelor și nu au constatat nicio problemă cu computerele sau alte dispozitive electronice personale în timpul fazelor necritice ale zborului. (Decolările și aterizările sunt considerate faze critice).
Telefoanele din avion nu se conectează normal la turnurile de telefonie de la sol, scrie CNN. Dacă sute de telefoane caută semnal simultan în aer, ele pot suprasolicita rețelele mobile, afectând utilizatorii aflați pe pământ. În 2021 au fost peste 2,2 miliarde de pasageri aerieni – iar dacă toți ar folosi telefoanele în zbor, rețelele ar putea ceda.
Recomandări
Pe scurt, utilizarea telefoanelor în timpul zborului nu afectează în prezent capacitatea de operare a aeronavei. Dar echipajele de cabină ar putea prefera să nu fie întârziate în furnizarea de servicii în timpul zborului pentru toți pasagerii – sunt mulți pasageri de servit.
Un alt argument pentru activarea modului avion este social. Un însoțitor de bord atrage atenția asupra haosului posibil dacă peste 200 de oameni vorbesc simultan la telefon în avion. În contextul creșterii cazurilor de „air rage”, liniștea devine o prioritate operațională.
Din 2014, UE permite folosirea dispozitivelor electronice în timpul zborului, cu anumite condiții. Frecvențele folosite de telefoane sunt separate de cele ale aeronavelor pentru a evita interferențele. SUA și alte state au aplicat politici similare.
Citește și:
- STUDIU: Memoria umană nu este sigură nici măcar pe termen scurt. Ce spun oamenii de știință
- Explozie pe șantierul naval Midia. Trei persoane au fost rănite, dintre care 2 au suferit arsuri
- Telefoanele care detectează cutremurele. Google a dezvoltat un sistem de avertizare rapidă
Partenerii noștri