• Telefoanele mobile au parcurs un drum lung de la primul apel telefonic de acum 50 de ani – ele pot fi chiar folosite pentru a vă ajuta să vă verificați starea de sănătate.
  • Telefonul ar putea detecta corect bolile de inimă în 80% din cazuri, deși a identificat incorect un risc în 46% din cazuri.
  • Telefonul ar putea fi o modalitate „ieftină, simplă și eficientă” de a identifica pacienții care au nevoie de investigații suplimentare.

Problemele de coagulare a sângelui sunt grave. Dacă sângele se coagulează, oamenii sunt expuși riscului de hemoragie, ceea ce poate duce la sângerare până la moarte. Dacă sângele se coagulează excesiv, există riscuri de tromboză, care poate declanșa atacuri de cord, scrie BBC. Medicii pot testa coagularea, dar au nevoie de o seringă plină de sânge înainte de a putea face acest lucru. Acest lucru ar putea fi făcut acasă, folosind telefonul.

La începutul acestei săptămâni, Martin Cooper, omul care a condus echipa care a dezvoltat telefonul mobil, a spus că el crede că telefoanele mobile vor deveni un instrument vital pentru monitorizarea sănătății noastre. Acea promisiune este deja realizată.

În martie 2022, oamenii de știință de la Universitatea din Washington au folosit un iPhone pentru a detecta coagularea într-o singură picătură de sânge. Ei au folosit senzorul lidar al dispozitivului (detecție și măsurare a luminii), care folosește fascicule pulsate pentru a construi imagini 3D ale împrejurimilor telefonului. Este tehnologia care permite ca telefonul să efectueze măsurători precise ale obiectelor sau distanțelor pentru a îmbina lumea reală și virtuală cu realitatea augmentată.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

Impulsurile laser produc „modele de pete” distinctive deoarece lumina este împrăștiată de lichid, în funcție de vâscozitatea acestuia. Variația conținutului de grăsimi din lapte, de exemplu, modifică tiparul într-un mod detectabil, la fel ca și sângele pe măsură ce coagulează.

Descoperirile cercetătorilor

Cercetătorii au descoperit că au reușit să distingă între sângele coagulat și necoagulat dintr-o picătură mică plasată pe o lamă de sticlă. Echipa a folosit, de asemenea, motorul cu vibrații și camera de pe telefonul mobil pentru a urmări mișcarea unui fir de cupru într-o picătură de sânge pentru a evalua coagularea. Alți cercetători au dezvoltat tehnici care folosesc camera din telefonul personal.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, și de la Universitatea Normală Hangzhou, din Zhejiang, China, au dezvoltat algoritmi care pot detecta schimbările imperceptibile ale fluxului sanguin facial din videoclipurile auto-înregistrate folosind camerele frontale de la telefonul mobil.

O altă echipă de oameni de știință chinezi a dezvoltat algoritmi de învățare profundă care pot detecta alte semne ale sănătății inimii din patru fotografii făcute cu telefonul – o vedere frontală, două profiluri și una cu privirea în jos din partea de sus a capului. Algoritmul părea să se concentreze asupra modificărilor subtile ale obrajilor, frunții și nasului în special, cum ar fi ridurile și cutele și depozitele de grăsime de sub piele, care sunt greu de detectat cu ochiul uman.

Ar putea detecta corect bolile de inimă în 80% din cazuri, deși a identificat incorect un risc în 46% din cazuri, ceea ce înseamnă că ar putea provoca o oarecare anxietate inutilă în rândul pacienților dacă nu caută un diagnostic medical profesional suplimentar.

Telefonul ar putea fi o modalitate „ieftină, simplă și eficientă” de a identifica pacienții care au nevoie de investigații suplimentare, spun cardiologii de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din China, care au fost în spatele studiului.

Citește și