• Fotbalistul tunisian Nizar Issaoui, în vârstă de 35 de ani, a suferit arsuri de gradul trei.
  • Vestea morții lui Issaoui a declanșat proteste pe străzile din Haffouz.
  • Tinerii demonstranți au aruncat cu pietre în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

Un fotbalist profesionist din Tunisia a murit după ce și-a dat foc la începutul acestei săptămâni în semn de protest față de nedreptatea poliției”, a anunțat familia sa, scrie AlJazeera. Fotbalistul tunisian Nizar Issaoui, în vârstă de 35 de ani, a suferit arsuri de gradul trei și a fost transportat la spitalul specializat în arsuri din Tunis, dar medicii nu au putut să-i salveze viața, a declarat vineri fratele său. A murit joi.”

Issaoui, fost jucător al echipei de primă ligă US Monastir și tată a patru copii, a publicat un videoclip pe Facebook în care a spus că motivul protestului său a fost faptul că a fost acuzat pe nedrept de terorism” în satul Haffouz, Kairouan, în centrul Tunisiei. Issaoui era liber de contract în momentul decesului său, după o carieră în care a jucat pentru o serie de cluburi, de la divizii inferioare la prima ligă.

Protestul lui Issaoui a amintit de cel al vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care și-a dat foc la 17 decembrie 2010, declanșând revoluția tunisiană care a fost declanșatorul revoltelor Primăverii Arabe, care a răsturnat liderii autoritari din Orientul Mijlociu. Vestea morții lui Issaoui a declanșat proteste pe străzile din Haffouz, a relatat presa tunisiană. Tinerii demonstranți au aruncat cu pietre în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Guvernul tunisian a negociat cu Fondul Monetar Internațional pentru un acord de împrumut de 1,9 miliarde de dolari. Deficitul bugetar al țării a fost agravat de pandemia COVID-19 și de consecințele războiului Rusiei din Ucraina.

Într-o postare pe Facebook cu puțin timp înainte de protest, Issaoui a declarat: Pentru o dispută cu cineva care vinde banane cu 10 dinari, sunt acuzat de terorism la secția de poliție. Terorism pentru o plângere despre banane”. El a mai spus că s-a condamnat singur la moarte prin foc”. Nu mai am energie. Să știe statul polițienesc că sentința va fi executată astăzi”, a scris el înainte de protest.

Citește și: