• Ankara este îngrijorată de acțiunile provocatoare împotriva moscheii Al-Aqsa sub protecția poliției israeliene, spune Ministerul de Externe al Turciei.
  • Ankara a cerut Israelului să „acţioneze în mod responsabil şi să pună capăt tuturor tipurilor de acţiuni provocatoare care încalcă statutul istoric al lui Al-Haram Al-Sharif”.
  • Pentru musulmani, Al-Aqsa reprezintă al treilea cel mai sfânt loc din lume.

Ministerul turc de Externe a „condamnat cu tărie” duminică raidul de către ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, asupra complexului Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat, scrie Anadolu Ajansi.

„Condamnăm ferm asaltarea lui Al-Haram Al-Sharif din 21 mai de către ministrul israelian al Securității Naționale, sub protecția forțelor de securitate israeliene, cu încălcarea clară a dreptului internațional”, a declarat ministerul într-o declarație scrisă.

Intrând în zona Haram al-Sharif dis-de-dimineață cu gărzi speciale și sub protecția forțelor israeliene, Ben-Gvir a revendicat proprietatea Israelului asupra complexului într-un mesaj video din curtea moscheii. Ankara a cerut Israelului să „acţioneze în mod responsabil şi să pună capăt tuturor tipurilor de acţiuni provocatoare care încalcă statutul istoric al lui Al-Haram Al-Sharif, care se bazează pe dreptul internaţional”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

„Nu este în niciun fel acceptabil ca membrii guvernului israelian să conteste statutul istoric al lui Al-Haram Al-Sharif în acest mod și să comită acțiuni incendiare și fasciste”, a adăugat ministerul turc.

Aceasta a fost a doua oară când Ben-Gvir a intrat în complex de la preluarea mandatului de ministru al securității naționale în guvernul primului ministru Benjamin Netanyahu în decembrie anul trecut. Ben-Gvir a intrat anterior în Moscheea Al-Aqsa în ianuarie. La 3 zile de la preluarea mandatului, și odată cu această acțiune, a devenit primul ministru israelian de serviciu care a intrat în moschee în cinci ani.

Având opinii de extremă-dreapta asupra palestinienilor și după ce a cerut strămutarea acestora, Ben-Gvir s-a alăturat în mod repetat coloniștilor israelieni pentru a asalta complexul Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Pentru musulmani, Al-Aqsa reprezintă al treilea cel mai sfânt loc din lume. Evreii numesc zona Muntele Templului, spunând că a fost locul a două temple evreiești în antichitate. Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, unde se află Al-Aqsa, în timpul războiului arabo-israelian din 1967. A anexat întregul oraș în 1980 într-o mișcare niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

În noiembrie anul trecut, președintele israelian Isaac Herzog a avertizat într-un audio că „întreaga lume este îngrijorată” de părerile de extremă dreapta ale lui Ben-Gvir.

Citește și: