• Organizația a precizat că numai SUA au suferit 1.700 de miliarde de dolari, adică 39% din pierderile globale.
  • Țările cel mai puțin dezvoltate și statele insulare mici în curs de dezvoltare au suferit un cost disproporționat de ridicat” în raport cu mărimea economiilor lor, a adăugat agenția ONU.
  • Agenția ONU a precizat că pierderile economice au crescut, furtunile fiind în mare parte responsabile de decese și pagube.

Fenomenele meteorologice extreme și evenimentele legate de climă din întreaga lume au provocat peste 2 milioane de morți și pagube economice de 4.300 de miliarde de dolari în ultima jumătate de secol, a anunțat luni o agenție ONU, scrie Anadolu.

Într-un comunicat de presă, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a precizat că, în total, 11.778 de evenimente legate de vreme, climă și apă au fost raportate din 1970 până în 2021, iar peste 90% dintre decesele raportate la nivel mondial au avut loc în țările în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, a precizat organizația, îmbunătățirea avertizărilor timpurii și gestionarea coordonată a dezastrelor au redus numărul victimelor umane în ultimii 50 de ani. Organizația a precizat că numai SUA au suferit 1.700 de miliarde de dolari, adică 39% din pierderile globale. Cu toate acestea, țările cel mai puțin dezvoltate și statele insulare mici în curs de dezvoltare au suferit un cost disproporționat de ridicat” în raport cu mărimea economiilor lor, a adăugat agenția ONU.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

OMM a publicat noile concluzii cu ocazia Congresului meteorologic mondial cvadrienal pentru a se asigura că serviciile de avertizare timpurie ajung la toți locuitorii Pământului până la sfârșitul anului 2027″. Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat: Comunitățile cele mai vulnerabile sunt, din păcate, cele mai afectate de pericolele legate de vreme, climă și apă.”

Furtuna ciclonică extrem de severă Mocha exemplifică acest lucru. Aceasta a provocat distrugeri pe scară largă în Myanmar și Bangladesh, având un impact asupra celor mai săraci dintre cei mai săraci”, a declarat Taalas. În trecut, atât Myanmar, cât și Bangladesh au suferit un număr de zeci și chiar sute de mii de morți.”

Avertizările timpurii salvează vieți”

Mulțumită avertizărilor timpurii și gestionării dezastrelor, aceste rate catastrofale de mortalitate sunt acum, din fericire, istorie. Avertizările timpurii salvează vieți”, a adăugat el. Numărul total de decese raportate pentru 2020 și 2021 (22.608) a arătat o nouă scădere a mortalității în comparație cu media anuală din ultimii 10 ani, potrivit constatărilor.

Cu toate acestea, agenția ONU a precizat că pierderile economice au crescut, furtunile fiind în mare parte responsabile de decese și pagube. Temperaturile extreme au fost principala cauză a deceselor raportate, iar inundațiile au fost principala cauză a pierderilor economice”, a adăugat aceasta.

Constatările au fost compilate de OMM ca o actualizare a Atlasului său privind mortalitatea și pierderile economice cauzate de fenomene meteorologice, climatice și extreme de apă, care inițial a acoperit perioada de 50 de ani cuprinsă între 1970 și 2019.

Citește și: