• OpenAI a declarat că va acorda 10 granturi egale dintr-un fond de 1 milion de dolari pentru experimente.
  • Granturile de 100.000 de dolari vor fi acordate beneficiarilor care prezintă cadre convingătoare pentru a răspunde la întrebări.
  • Criticii spun că sistemele de inteligență artificială au o prejudecată inerentă din cauza datelor utilizate pentru a le forma opiniile.

OpenAI, startup-ul din spatele popularului chatbot de inteligență artificială ChatGPT, a declarat joi că va acorda 10 granturi egale dintr-un fond de 1 milion de dolari pentru experimente în procesele democratice pentru a determina modul în care software-ul de inteligență artificială ar trebui să fie guvernat pentru a aborda prejudecățile și alți factori, scrie Reuters.

Granturile de 100.000 de dolari vor fi acordate beneficiarilor care prezintă cadre convingătoare pentru a răspunde la întrebări precum dacă AI ar trebui să critice figurile publice și ce ar trebui să considere „individul median” din lume, potrivit unei postări pe blog care anunță fondul.

Criticii spun că sistemele de inteligență artificială, precum ChatGPT, au o prejudecată inerentă din cauza datelor utilizate pentru a le forma opiniile. Utilizatorii au găsit exemple de ieșiri rasiste sau sexiste din partea programelor de inteligență artificială. Îngrijorările sunt din ce în ce mai mari cu privire la faptul că AI care lucrează alături de motoare de căutare precum Google al Alphabet Inc. (GOOGL.O) și Bing al Microsoft Corp. (MSFT.O) ar putea produce informații incorecte într-un mod convingător.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

AI se va retrage din UE

OpenAI, susținută de Microsoft cu 10 miliarde de dolari, a condus apelul pentru reglementarea AI. Cu toate acestea, a amenințat recent că se va retrage din Uniunea Europeană din cauza normelor propuse. „Actualul proiect al Legii UE privind AI ar fi supra-reglementat, dar am auzit că va fi retras”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al OpenAI, Sam Altman. „Încă se vorbește despre asta”.

Subvențiile acordate de startup nu ar finanța atât de mult cercetarea în domeniul inteligenței artificiale. Salariile inginerilor de inteligență artificială și ale altor persoane din acest sector în vogă depășesc cu ușurință 100.000 de dolari și pot ajunge la peste 300.000 de dolari.

Sistemele de inteligență artificială „ar trebui să aducă beneficii întregii umanități și să fie modelate pentru a fi cât mai incluzive posibil”, a declarat OpenAI în postarea de pe blog. „Lansăm acest program de granturi pentru a face un prim pas în această direcție”.

Startup-ul din San Francisco a declarat că rezultatele finanțării ar putea modela propriile opinii privind guvernanța AI, deși a precizat că nicio recomandare nu va fi „obligatorie”.

Reglementări AI

Altman a fost o figură de frunte care a cerut reglementarea AI, în timp ce a lansat simultan noi actualizări pentru ChatGPT și generatorul de imagini DALL-E. În această lună, el a apărut în fața unei subcomisii a Senatului SUA, spunând că „dacă această tehnologie merge prost, poate merge foarte prost”.

Și Microsoft a aprobat recent o reglementare cuprinzătoare a AI, chiar dacă a promis să introducă tehnologia în produsele sale, concurând cu OpenAI, Google și startup-uri pentru a oferi AI consumatorilor și întreprinderilor.

Aproape fiecare sector este interesat de potențialul AI de a îmbunătăți eficiența și de a reduce costurile forței de muncă, alături de îngrijorarea că AI ar putea răspândi dezinformări sau inexactități factuale, ceea ce specialiștii din industrie numesc „halucinații”.

Inteligența artificială se află deja în spatele mai multor spoofinguri despre care se crede că sunt foarte răspândite. O imagine virală falsă recentă a unei explozii în apropierea Pentagonului a afectat pentru scurt timp piața bursieră. În ciuda apelurilor pentru o mai mare reglementare, Congresul nu a reușit să adopte o nouă legislație care să limiteze în mod semnificativ Big Tech.

Citește și