• Liderii Pentagonului au avertizat că va fi o sarcină costisitoare și complexă și nu va fi o soluție magică pentru război.
  • Austin a spus că aliații recunosc că, pe lângă instruire, Ucraina va trebui să fie capabilă să susțină și să întrețină avionul.
  • Aliații vor înființa un fond pentru ca alte națiuni să poată contribui la efortul general.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că aliații europeni dezvoltă un program coordonat pentru a instrui forțele ucrainene cu privire la avionul de luptă F-16, dar liderii Pentagonului au avertizat că va fi o sarcină costisitoare și complexă și nu va fi o soluție magică pentru război, informează AP News.

Austin a spus că aliații recunosc că, pe lângă instruire, Ucraina va trebui să fie capabilă să susțină și să întrețină avionul și să aibă suficiente muniții, susținând că sistemele de apărare aeriană sunt încă armele de care Ucraina are cea mai mare nevoie în efortul mai larg de a controla spațiul aerian.

Nu există arme magice”, a declarat generalul de armată Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, care a vorbit alături de Austin la o conferință de presă la Pentagon. El a spus că furnizarea a 10 avioane F-16 ar putea costa 2 miliarde de dolari, inclusiv întreținerea.

Recomandări

EDITORIALUL LUI CRISTOIU
MAL E NOUĂ GRUPĂ SANGUINĂ
A MURIT PERRY
BOX OFFICE-UL DE WEEKEND
ROMÂNIA E ÎN TOP
ÎN CE INVESTEȘTE MUSK?

Rușii au o mie de avioane de vânătoare de generația a patra și a cincea, așa că, dacă vrei să concurezi Rusia în aer, vei avea nevoie de o cantitate substanțială de avioane de vânătoare de generația a patra și a cincea”.

Ca urmare, a spus el, aliații au făcut ceea ce trebuia, oferind mai întâi Ucrainei o cantitate semnificativă de apărare aeriană integrată pentru a acoperi spațiul de luptă. El a spus că F-16 au un rol viitor ca parte a capacităților aeriene ale Ucrainei, dar va fi nevoie de o perioadă de timp considerabilă pentru a construi o forță aeriană care să aibă dimensiunea, domeniul de aplicare și amploarea care ar fi necesare”.

Țările care contribuie la pregătirea ucrainenilor

Austin a declarat că miniștrii olandezi și danezi ai apărării colaborează cu SUA la acest efort și că Norvegia, Belgia, Portugalia și Polonia s-au oferit deja să contribuie la pregătire. În plus, el a spus că aliații vor înființa un fond pentru ca alte națiuni să poată contribui la efortul general.

Ne așteptăm ca mai multe țări să se alăture acestei inițiative importante”, a declarat Austin, adăugând că instruirea este un exemplu important al angajamentului nostru pe termen lung față de securitatea Ucrainei”. La începutul zilei, Austin a declarat că speră ca antrenamentele pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană să înceapă în următoarele săptămâni, consolidând Ucraina pe termen lung, dar nu neapărat ca parte a unei contraofensive anticipate în primăvară împotriva Rusiei.

Austin și Milley au vorbit la finalul unei reuniuni virtuale a liderilor din domeniul apărării din întreaga lume pentru a discuta despre sprijinul militar în curs de desfășurare pentru Ucraina. Liderii ucraineni le-au oferit o actualizare a efortului de război și a lacunelor militare cu care se confruntă trupele. Austin a spus că cea mai mare lacună continuă să fie apărarea aeriană terestră.

Liderii, aflați la cea de-a 12-a întâlnire, au aflat despre operațiunile de luptă în curs și despre contraofensivă și au discutat despre modul în care aliații, care s-au confruntat cu propriile presiuni asupra stocurilor, pot continua să sprijine lupta Kievului împotriva Rusiei. Oficialii ucraineni nu au anunțat în mod oficial lansarea mult-așteptatei lor contraofensive, deși unii spun că aceasta a început deja, iar ritmul atacurilor sugerează că este în curs de desfășurare.

Citește și: