• În cazuri rare, oamenii au contractat virusul, uneori mortal, de obicei după ce au intrat în contact strâns cu păsări infectate.
  • Ceva s-a întâmplat” la mijlocul anului 2021 care a făcut ca acest grup de virusuri să devină mult mai infecțios.
  • Studiul a arătat că virusul a crescut în virulență, ceea ce înseamnă că provoacă boli mai periculoase.

Experții au avertizat că virusul care provoacă cazuri record de gripă aviară la păsările din întreaga lume se schimbă rapid, în timp ce se intensifică apelurile pentru ca țările să își vaccineze păsările de curte, scrie NDTV.

Deși au subliniat că riscul pentru oameni rămâne scăzut, experții care au vorbit cu AFP au declarat că numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la mamifere reprezintă un motiv de îngrijorare. De la apariția sa în 1996, virusul H5N1 al gripei aviare a fost limitat anterior la focare de gripă aviară, în mare parte sezoniere. Ceva s-a întâmplat” la mijlocul anului 2021 care a făcut ca acest grup de virusuri să devină mult mai infecțios, potrivit lui Richard Webby, șeful unui centru colaborator al Organizației Mondiale a Sănătății care studiază gripa la animale.

De atunci, focarele au durat tot timpul anului, extinzându-se în noi zone și ducând la decese în masă în rândul păsărilor sălbatice și la sacrificarea a zeci de milioane de păsări de curte. Webby, care este cercetător la St Jude Children’s Research Hospital din orașul american Memphis, a declarat pentru AFP că este absolut” cel mai mare focar de gripă aviară pe care l-a văzut lumea.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

El a condus o cercetare, publicată săptămâna aceasta în revista Nature Communications, care arată cum virusul a evoluat rapid pe măsură ce s-a răspândit din Europa în America de Nord. Studiul a arătat că virusul a crescut în virulență, ceea ce înseamnă că provoacă boli mai periculoase, atunci când a ajuns în America de Nord.

Virusul provoacă boli mai grave decât tulpinile anterioare

Cercetătorii au infectat, de asemenea, un dihor cu una dintre noile tulpini de gripă aviară. Aceștia au găsit o cantitate neașteptat de uriașă” de virus în creierul acestuia, a declarat Webby, ceea ce indică faptul că a provocat o boală mai gravă decât tulpinile anterioare.

Subliniind că riscul la om este încă scăzut, el a spus că acest virus nu este static, ci se schimbă”. Acest lucru mărește potențialul ca, chiar și doar din întâmplare”, virusul să poată „prelua trăsături genetice care să-i permită să fie mai mult un virus uman”, a spus el.

În cazuri rare, oamenii au contractat virusul, uneori mortal, de obicei după ce au intrat în contact strâns cu păsări infectate.

Citește și