• Incidentul a avut loc în timp ce Chung-Hoon a navigat prin strâmtoarea Taiwan cu o navă de război canadiană într-o misiune comună rară prin calea navigabilă îngustă care separă Taiwanul auto-condus de China.
  • Comandamentul SUA Indo-Pacific spune că o navă a marinei chineze a executat manevre „nesigure” în apropierea unui distrugător american din strâmtoarea Taiwan.
  • Navele de război americane navighează frecvent prin strâmtoare.

Statele Unite au criticat marina chineză că a executat manevre „nesigure” în apropierea unui distrugător american care a tranzitat prin strâmtoare Taiwan, declară AlJazeera. Incidentul de sâmbătă a fost a doua întâlnire apropiată dintre armatele americane și cele chineze în regiunea Asia Pacific, în mai puțin de 10 zile.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că nava chineză „a executat o manieră nesigură în vecinătatea lui Chung-Hoon”, un distrugător american, în timpul tranzitului. Nava chineză „a depășit Chung-Hoon și a traversat 137 de metri. Chung-Hoon a menținut cursul și a încetinit la 10 noduri pentru a evita o coliziune”, se arată în comunicat.

Sursă: Reuters

Recomandări

RUSIA ATACĂ UCRAINA
MRBEAST ARE PROCESE
CÂT DAI SCROLL ONLINE
CINE VINE PACEA ÎN UCRAINA?
CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
TERAPIE CU ROBOȚI

Apoi „a traversat prova lui Chung-Hoon a doua oară de la tribord la babord la 2.000 de yarzi (1.828 de metri) și a rămas în afara lui Chung-Hoon”, ajungând la 150 de metri în cel mai apropiat punct, a spus armata americană. Acesta a adăugat că „armata SUA zboară, navighează și operează în siguranță și responsabil oriunde permite legea internațională”.

Armata chineză a spus că a monitorizat pasajul, dar nu a menționat o întâlnire apropiată

„Țările în cauză creează în mod deliberat incidente în regiunea strâmtorii Taiwan, provoacă în mod deliberat riscuri și trimit un semnal greșit forțelor de independență a Taiwanului”. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că cele două nave au navigat în direcția nord prin strâmtoare și că nu a observat nimic neobișnuit.

Beijingul a acuzat „provocarea” SUA, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe declarând că „trimiterea frecventă și pe termen lung de către Washington de nave și avioane pentru a supraveghea îndeaproape China dăunează grav suveranității și securității naționale a Chinei”.

Citește și: