• Arhitecții sunt în căutarea unor materiale durabile și se îndreaptă spre o sursă neobișnuită: canabisul.
  • Canabisul poate deveni rapid un material de construcție sustenabil.
  • Materialele sustenabile sunt la mare căutare pe măsură ce industria construcțiilor încearcă să se decarbonizeze.

Arhitecții sunt în căutarea unor materiale durabile și se îndreaptă spre o sursă neobișnuită: canabisul.

Flat House, aflată la o fermă din Cambridgeshire, Marea Britanie, a fost transformată în stilul unui hambar. În interior, aspectul clădirii te face să realizezi imediat că este ceva cu totul diferit.

„Pereții îmi amintesc de vizuinele din baloți de fân pe care le făceam când eram copii”, spune proprietara Flat House, Gemma Barron. „Are cea mai frumoasă calitate acustică. Iar anul trecut am oprit încălzirea timp de 24 de ore în mijlocul iernii și a rămas cald”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ceea ce face ca această casă luminoasă, aerisită și confortabilă să fie neobișnuită este materialul folosit pentru a o construi: canabisul. Deși poate asociezi planta de canabis cu substanța psihoactivă, află că acesta poate deveni rapid un material de construcție sustenabil, foarte căutat, scrie BBC.

„Betonul de canabis” are o masă termică ridicată, ceea ce îl face un material izolator ideal care îmbunătățește eficiența energetică a clădirilor și reduce în timp emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, continuă să absoarbă carbonul pe parcursul duratei sale de viață.

Clădirile și construcțiile sunt responsabile pentru aproximativ 37% din emisiile globale de dioxid de carbon. Acest lucru se datorează dependenței mari a industriei de combustibilii fosili, inclusiv de materialele cu emisii mari de carbon, cum ar fi betonul, oțelul și sticla, precum și de gazele cu efect de seră emise.

Potrivit Comisiei Europene, un hectar de canabis adună între 9 și 15 tone de dioxid de carbon și crește în doar cinci luni, ceea ce înseamnă că este mai bun decât o pădure comercială obișnuită în ceea ce privește sechestrarea carbonului. În plus, se pare că producția de cânepă ajută la regenerarea solului și la eliminarea metalelor grele din sol.

Atunci când construiești, trebuie „să o faci în moduri eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor, cu un consum redus de resurse și cu o abordare ponderată”, spun experții. Prin urmare, canabisul, care crește rapid și care sechestrează carbonul, pare a fi un material ideal de exploatat.

Citește și