• Cancelarul german Olaf Scholz a avut luni un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Zelenski a spus că a avut un „telefon lung și fructuos” cu Scholz.
  • Președintele ucrainean a spus pe canalul său Telegram că cei doi lideri au vorbit și despre situația de pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 22:00 Ucraina „a procedat până acum într-un mod foarte precis și bine organizat”, afirmă cancelarul german

Forțele ucrainene „au procedat într-un mod foarte precis și bine organizat până acum” în război, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul român Marcel Ciolacu, Scholz a declarat că „nu s-a așteptat niciodată ca totul să se schimbe de la o zi la alta”, dar a adăugat că forțele de apărare ucrainene au planificat operațiunile „într-un mod foarte bine direcționat”.

UPDATE ORA 21:00 Zelensky și șeful NATO discută despre viitorul summit al alianței din Lituania

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut o convorbire telefonică pentru a-și coordona pozițiile înainte de viitorul summit al alianței de la Vilnius.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Fost prim-ministru al Norvegiei și trimis special al ONU pentru schimbările climatice, Stoltenberg a devenit secretar general al NATO în octombrie 2014.

Marți, el a anunțat că mandatul său a fost prelungit cu încă un an.

Se așteaptă ca Ucraina să se afle în fruntea agendei atunci când liderii alianței militare se vor întâlni săptămâna viitoare în capitala lituaniană.

UPDATE ORA 20:00 Ucraina revendică progrese la sud de Bakhmut

Ucraina continuă să obțină progrese la sud de Bakhmut, în timp ce se confruntă cu o rezistență puternică la nord de orașul estic aflat în conflict, potrivit ministrului adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Rusia „își pune în joc toate forțele” pentru a încerca să oprească avansul Kievului în zonă, a afirmat Maliar, adăugând că soldații Moscovei fac presiuni în direcția Lyman, Svatove și Bakhmut și că a înființat o apărare pe trei niveluri în aceste zone „pentru a se impune”.

UPDATE ORA 19:00 Zeci de răniți în urma unui atac rusesc în regiunea Harkov, potrivit autorităților

Numărul persoanelor rănite în timpul atacului rusesc asupra unui oraș din regiunea ucraineană Harkov a fost revizuit în creștere la 43, potrivit șefului administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov.

„Conform datelor actualizate furnizate de personalul medical, până în prezent, 43 de persoane au fost rănite în urma bombardamentului asupra orașului Pervomaiskyi, inclusiv 12 copii”, a postat Sinegubov pe Telegram. „5 persoane au fost tratate la fața locului. Starea răniților este moderată spre ușoară”.

UPDATE ORA 18:00

Italia a înghețat activele oligarhilor ruși evaluate la aproximativ 2 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari) după invazia din Ucraina de anul trecut, a anunțat marți banca centrală a țării.

Italia a confiscat activele – inclusiv conturi bancare, vile de lux, iahturi și mașini – ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Kremlinului și a susținătorilor săi, potrivit Reuters.

În raportul său anual, unitatea de combatere a spălării banilor (UIF) a Băncii Italiei a declarat că cifra de 2 miliarde de euro a fost actualizată până la sfârșitul lunii iunie.

Directorul UIF, Enzo Serata, a adăugat că dețineri financiare în valoare de aproximativ 330 de milioane de euro, legate de 80 de persoane, au fost înghețate ca parte a regimului de sancțiuni.

Înainte de începerea războiului în februarie 2022, plajele și porturile Italiei erau un loc de joacă popular pentru rușii bogați care au cumpărat proprietăți în locații de primă mână, cum ar fi Lacul Como, Sardinia, Toscana și coasta Ligurică.

UPDATE ORA 17:30. Zeci de răniţi, în urma unui atac al armatei ruse în estul Ucrainei

UPDATE ORA 17:00. Ucraina anunță zile „deosebit de productiveîn contraofensivă

O contraofensivă ucraineană împotriva forțelor ruse a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, iar trupele ucrainene își îndeplinesc principalele sarcini, a declarat marți un înalt oficial de securitate.

Comentariile lui Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, au reprezentat cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului cu privire la contraatacul de o lună, deși Moscova nu a recunoscut câștigurile Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00. Guvernul britanic a interzis folosirea a 2,3 miliarde de lire sterline din vânzarea Chelsea în afara Ucrainei

Acest lucru a spus Mike Penrose, șeful fondului care va distribui acești bani.

Autoritățile britanice îl consideră pe Roman Abramovici o persoană apropiată Kremlinului și i-au impus sancțiuni în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. I s-a permis să vândă Chelsea doar cu condiția ca banii să meargă în ajutorul celor afectați de război.

2,35 miliarde de lire sterline sunt înghețate în contul firmei Fordstam a lui Abramovici și va trebui să accepte să transfere banii către un fond condus de Penrose.

Într -un articol de opinie din The Times (necesar abonament), Penrose scrie că veniturile din vânzarea Chelsea urmau să fie donate unei fundații pentru a ajuta „toate victimele războiului din Ucraina” și această condiție a fost precizată în actele de vânzare ale clubului.aprobate de guvernul Marii Britanii.

Cu toate acestea, un an mai târziu, guvernul a spus fondului că va primi bani doar dacă își va limita activitățile la „granițele geografice ale Ucrainei”.

În acest caz, fondul nu va putea ajuta ucrainenii din afara Ucrainei sau să ofere sprijin familiilor care i-au adăpostit în alte țări, inclusiv în locuri precum Marea Britanie, a scris Penrose.

UPDATE ORA 15:00. Italia a îngheţat active în valoare de două miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi

Banca centrală a Italiei a anunţat marţi că a îngheţat active în valoare de aproximativ două miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi, de la debutul invaziei în Ucraina în luna februarie a anului 2022, transmite Reuters.

Italia a decis să sechestreze active, incluzând conturi bancare, vile, iahturi şi automobile, în cadrul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Kremlinului şi susţinătorilor regimului de la Moscova.

În raportul său anual, divizia de combatere a spălării banilor (UIF) din cadrul Băncii centrale a Italiei a precizat că cifra de două miliarde de euro a fost revizuită la finalul lunii iunie. Directorul UIF, Enzo Serata, a precizat că participaţii financiare în valoare de aproximativ 330 milioane de euro, care au legătură cu 80 de indivizi, au fost îngheţate în cadrul regimului sancţiunilor impuse Rusiei.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, plajele şi porturile din Italia erau populare pentru oligarhii ruşi care au cumpăra proprietăţi în zone de lux precum lacul Como, Sardinia, Toscana şi Coasta Liguriei.

O parte dintre oligarhii ruşi vizaţi de sancţiunile europene, inclusiv magnatul metalelor Alisher Usmanov, au depus contestaţii în justiţie, la deciziile de îngheţare a activelor.

În luna aprilie, un tribunal italian a transferat către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) o decizie cu privire la menţinerea îngheţării unor active în valoare de peste 80 de milioane de euro, aparţinând lui Alisher Usmanov.

UPDATE ORA 14:00. Șeful militar al NATO: Ucraina nu va primi avioane de luptă înainte de încheierea contraofensivei

Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale moderne înainte ca actuala contraofensiva să fie deja încheiată, a declarat marți, 4 iulie, locotenent amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, la postul de radio britanic LBC, citat de The Kyiv Independent.

„Discuția despre avioanele de luptă este una importantă, dar nu va fi rezolvată pe termen scurt pentru această contraofensivă. Antrenarea piloților, antrenarea tehnicienilor, asigurarea existenței unei organizații logistice care să poată susține efectiv aceste avioane nu vor fi disponibile înainte de această contraofensivă”, a spus Rob Bauer.

El a precizat însă că, chiar și fără avioane de luptă, Ucraina are un avantaj față de Rusia în ceea ce privește pregătirea, moralul, motivația și armamentul occidental.

Potrivit amiralului, Ucraina poate trece de apărarea rusă, dar „va fi nevoie de timp”.

De asemenea, el a precizat că odată cu eliberarea de noi teritorii, forțele ucrainene trebuie să redistribuie sistemele de apărare aeriană pentru a proteja terenul nou câștigat.

Mai multe țări din așa-numita „coaliție a avioanelor de luptă” s-au angajat să furnizeze Kievului avioane F-16 și pregătirea necesară. Printre ele se numără Marea Britanie, Olanda, Polonia, Danemarca, Suedia, Belgia, Portugalia, Franța și SUA.

Potrivit comandantului-șef al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, lipsa avioanelor de luptă avansate îngreunează contraofensiva, comparând-o cu lupta cu „arcuri și săgeți”.

UPDATE ORA 13:00. Prima apariție pe scena internațională a lui Vladimir Putin după rebeliunea lui Evgheni Prigojin

Președintele rus Vladimir Putin participă marți, 4 iulie, împreună cu alți lideri mondiali, printre care președintele Chinei, XI Jinping, la un summit virtual al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), relatează CNN.

Este prima apariție a lui Putin în cadrul unui summit internațional de când de la revolta armată a liderului Wagner, Evgheni Prigojin, de la sfârșitul lunii trecute, considerată de unii analiști drept cea mai importantă amenințare de până acum la adresa puterii sale.

UPDATE ORA 12:00. Bombardamente în Herson marți dimineață. Doi morți

Două persoane au fost ucise marți dimineață în urma unui atac lansat de forțele ruse asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, a anunțat Parchetul General, citat de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

„La 4 iulie 2023, în jurul orei 6.00 (aceeași oră în România – n.r.), forțele armate ale Federației Ruse au efectuat bombardamente asupra orașului Herson.

Doi cetățeni – un bărbat și o femeie – au suferit răni incompatibile cu viața”, a transmis procuratura. De asemenea, mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate în urma atacului.

UPDATE ORA 11:00. Ultimele zile de luptă au fost „fructuoase” pentru Ucraina, spune secretarul Consiliului pentru securitate națională și apărare

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a descris ultimele zile de pe câmpul de luptă ca fiind „fructuoase” pentru țara sa, precizând că armata Ucrainei acționează „cu calm” și „cu înțelepciune” în contraofensiva sa, relatează The Guardian.

„În acest stadiu al ostilităților active, forțele de apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu – distrugerea maximă a forței de muncă, a echipamentelor, a depozitelor de combustibil, a vehiculelor militare, a posturilor de comandă, a artileriei și a forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse” , a scris Danilov într-o postare pe o rețea socială.

„Ultimele câteva zile au fost deosebit de fructuoase. Acum războiul de distrugere este egal cu războiul de kilometri (eliberați – n.r.). Cu cât este mai eficient primul, cu atât mai mult este cel de-al doilea. Acționăm cu calm, cu înțelepciune, pas cu pas”, a mai precizat oficialul ucrainean.

UPDATE ORA 10:00.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda le-a cerut liderilor statelor membre ale NATO să dea dovadă de mai mult curaj în gestionarea, la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind că Moscova va privi orice eventuală prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului, relatează Reuters.

UPDATE ORA 09:00.

Ucraina nu va primi avioane de luptă moderne până când nu se va încheia contraofensiva declanșată în urmă cu o lună, a declarat marți, amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, la postul de radio britanic LBC, citat de The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 08:00. Zeci de tancuri Leopard vor ajunge în Ucraina „în următoarele săptămâni”, anunță Germania

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat într-un interviu recent pentru publicația poloneză Rzeczpospolita, că Ucraina va primi „în următoarele săptămâni” zeci de tancuri Leopard 1A5 care au fost alocate de Germania și Danemarca, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit oficialului de la Berlin, în prezent, Germania asigură Ucrainei a doua cea mai mare livrare de echipamente militare dintre partenerii săi internaționali.

Germania antrenează, totodată, cel mai mare număr de militari ucraineni. La începutul acestui an, guvernul danez a semnat un acord de cooperare cu Germania și Olanda pentru transferul a cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 către Ucraina. Inițial, Kievul trebuia să primească vehiculele grele în timpul primăverii, însă livrarea a fost amânată până în vară.

De asemenea, Danemarca și Olanda au încheiat recent contracte pentru achiziționarea și donarea a 14 tancuri Leopard 2 de la producătorul german de armament Rheinmetall pentru Ucraina.

Conform înțelegerii dintre cele două țări, tancurile ar urma să fie livrate Ucrainei până la „începutul anului 2024”.

UPDATE ORA 07:00. Zelenski îi cere lui Biden să susțină candidatura Ucrainei la NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său american, Joe Biden, să invite Ucraina să adere imediat la NATO, a declarat liderul de la Kiev la CNN, relatează The Kyiv Independent.

Zelenski l-a numit pe Biden „cel care ia decizia” dacă Ucraina va face parte din NATO, precizând că sprijinul liderului de la Casa Albă este crucial pentru această hotărâre.

De asemenea, președintele Ucrainei a afirmat că susținerea lui Biden ar reprezenta o motivație uriașă pentru militarii ucraineni care luptă pe front.

În același timp, Volodimir Zelenski a spus că este conștient că țara sa nu va deveni membră NATO înainte de închierea războiului, însă a subliniat că sprijinul SUA pentru aderare este un semnal important.

UPDATE ORA 06:00. Cinci civili au fost uciși în bombardamentele care au avut loc în regiunea Sumî în ultima zi

Forțele rusești au bombardat nouă comunități din regiunea Sumî luni, 3 iulie, ucigând cinci civili, a anunțat Administrația militară din regională pe Facebook, citată de The Kyiv Independent.

Peste 170 de explozii au fost înregistrate în total în regiunea din nord-estul Ucrainei, luni. Un atac cu dronă asupra orașului Sumî a fost soldat cu doi morți și 19 răniți.

De asemenea, au fost avariate o clădire administrativă, două clădiri de apartamente, precum și șapte vehicule private și infrastructura școlară din oraș.

UPDATE ORA 05:00.

Procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi, şi directorul Biroului Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU), Semen Kryvonos, au semnat un acord de lucru privind cooperarea dintre Parchetul European (EPPO) şi NABU.

UPDATE ORA 03:00.Ucrainenii încă mai au „inițiativa” în contraofensiva lor, afirmă un expert militar

Contraofensiva ucraineană avansează într-un ritm mai lent decât se aștepta, dar forțele Kievului au încă inițiativa, a declarat un expert militar pentru Sky News.

Philip Ingram, un fost ofițer de informații și securitate al armatei britanice, consideră că trupele ucrainene ar fi putut avansa până la un kilometru spre Bahmut, în estul țării.

În luna mai, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, anunța că mercenarii săi au cucerit în cele din urmă orașul din Donețk, după nouă luni de lupte crâncene.

Un kilometru poate că nu pare foarte mult, dar Ingram a atras atenția că organizația paramilitară Wagner a avut nevoie de multe luni pentru a câștiga șapte kilometri.

Expertul militar a adăugat că linia frontului se întinde în prezent pe aproximativ 600 de kilometri.

„Este încă devreme, ucrainenii au preluat inițiativa, lucrurile încă funcționează, dar (avansul) este mai lent decât se aștepta”, a spus el.

Ingram a punctat că rușii au avut la dispoziție nouă luni pentru a construi straturi de apărare complexe și interconectate, cu mine și șanțuri antitanc.

UPDATE ORA 02:00. Ministerul ucrainean al Apărării anunță o escaladare pe linia frontului de la Bahmut și avansuri pe flancul sudic

Situația de pe câmpul de luptă a „escaladat din nou” în zona frontului de la Bahmut, cele două tabere încercând să preia inițiativa, a anunțat luni viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, potrivit The Kyiv Independent.

Forțele ucrainene avansează pe flancul sudic al orașului, în apropiere de satul Klishchiivka, a precizat Maliar.

„Cu toate acestea, situația se schimbă foarte rapid. Controlul asupra acelorași poziții poate fi pierdut și recâștigat de două ori pe zi”, a adăugat oficialul guvernamental.

Potrivit lui Maliar, forțele ruse reacționează rapid la acțiunile Ucrainei, instituind „trei linii de apărare în direcții amenințătoare”. Trupele ucrainene au început operațiunile ofensive în direcția Bahmut în jurul datei de 24 iunie, avansând treptat pe flancurile de sud și de nord.

După cum a precizat Maliar anterior în cursul zilei de luni, Bahmutul are un sistem dezvoltat de fortificații inginerești și fortărețe, dar în prezent este ocupat de armata rusă, ceea ce complică eliberarea orașului.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), operațiunile ofensive ale Ucrainei în apropiere de Bahmut ar putea presa Rusia să ia dificila decizie de a-și redistribui forțele din alte teritorii ucrainene.

UPDATE ORA 01:00. Turcia va continua să se opună candidaturii Suediei la NATO până când „cererile vor fi îndeplinite”, afirmă Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că Turcia „nu va renunța” la opoziția sa față de aderarea Suediei la NATO până când toate „cererile sale nu vor fi îndeplinite”, potrivit CNN.

Erdogan a declarat că așteptările țării sale au fost făcute clare și că „apărăm aceleași principii pe care le-am apărat și anul trecut”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cancelarul german Olaf Scholz a avut luni un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre „situația politică, militară și umanitară din Ucraina”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german, informează CNN.

Purtătorul de cuvânt al Germaniei, Steffen Hebestreit, a declarat într-un comunicat de presă că Scholz și Zelenski au cerut prelungirea acordului ONU privind cerealele cu Ucraina, care urmează să expire pe 17 iulie.

Zelenski a spus că a avut un „telefon lung și fructuos” cu Scholz. Pe lângă discuțiile despre acordul cu cereale, președintele ucrainean a spus pe canalul său Telegram că cei doi lideri au vorbit și despre situația de pe câmpul de luptă.

„Sunt recunoscător pentru semnalele importante de sprijin pentru Ucraina la Conferința de redresare de la Londra și la reuniunea Consiliului European” și pentru ajutorul suplimentar pentru apărare, a spus Zelenski în postare.

Acordul de cereale a fost semnat inițial în 2022, permițând exportul de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră. Pe 17 mai, când acordul urma să expire ultima dată, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat că acordul va fi prelungit cu încă două luni.

Citește și