• CSAT a stabilit astăzi obiectivele României pentru Summitul NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare.
  • România va deveni hub regional pentru antrenamentul piloților pe avioane F-16, inclusiv piloți din Ucraina.
  • România va deveni cel mai mare contribuitor cu trupe la operația EUFOR Althea, în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, cu peste 1.000 de militari dislocați.

Securitatea la Marea Neagră și consolidarea Flancului Estic la NATO sunt principalele obiective ale României la Summitul de la Vilnius. Strategia României a fost stabilită în ședința CSAT de joi. La Vilnius, președintele Klaus Iohannis va aduce din nou în prim-plan aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre, un subiect de interes strategic atât pentru România, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică, așa cum a fost consacrat anul trecut la Summitul de la Madrid, tot la propunerea României.

„În cadrul CSAT a fost subliniată importanța Summitului NATO de la Vilnius în privința luării unor decizii suplimentare privind descurajarea și apărarea pe Flancul Estic, de natură să marcheze o etapă importantă în ce privește adaptarea militară pe termen mediu și lung și care se referă la asigurarea forțelor, capabilităților, planurilor și structurilor necesare unei Apărări Înaintate eficiente, coerente și unitare pe întregul Flanc Estic”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

România susține aderarea Ucrainei la NATO și susține angajamentul aliaților față de statele vulnerabile din regiune.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„România va continua să acorde atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut odată cu războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică”, mai arată Administrația Prezidențială.

„Este un summit foarte important deoarece vor fi discutate și, sper eu, aprobate, planurile strategice pentru apărarea estului continentului. Au fost ceva probleme cu acestea la ultima reuniune a miniștrilor apărării. Turcia a avut ceva obiecții. Să sperăm că acestea vor fi rezolvate până săptămâna viitoare. Un alt punct pe agendă va fi și aderarea Suediei la NATO și am văzut că este un întreg maraton. Nu vor lipsi războiul din Ucraina și sprijinul pe viitor al Kievului, dar și, cel mai important garanțiile de securitate oferite Ucrainei. Sunt mai multe variante, un plan de aderare sau acorduri bilaterale cu cele mai mari țări din NATO”, a spus Florin Jipa, editor şef la Monitorul Apărării şi Securităţii. 

România, hub pentru antrenamentul piloților pe F-16

Tot la CSAT s-a luat decizia ca România să devină un hub regional pentru antrenamentul piloților avioanelor F-16. Inițial vor fi pregătiți piloții români, iar apoi și piloți străini, inclusiv din Ucraina.

România va deveni cel mai mare contribuitor cu trupe la operația EUFOR Althea, în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, cu peste 1.000 de militari dislocați. Armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2024, un efectiv de 5.646 militari şi civili, dintre care 2.526 vor participa la misiuni şi operaţiuni în afara teritoriului statului român, iar 3.120 de militari se vor afla în aşteptare pe teritoriul naţional, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

Ministerul Afacerilor Interne va putea participa la astfel de misiuni și operații cu 2.462 militari și polițiști, dintre care 359 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 2.103 vor fi în așteptare pe teritoriul național, dislocabili la ordin, mai transmite președinția.

Citește și