- Satelitul Aeolus a orbitat în jurul planetei la o altitudine de 320 de kilometri timp de cinci ani.
- ESA spune că satelitul Aeolus are 1,3 tone.
- După ce satelitul va ajunge la o altitudine de 280 km, controlul misiunii din Germania îl va supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe o orbită de 150 km.
Satelitul Aeolus a orbitat în jurul planetei la o altitudine de 320 de kilometri timp de cinci ani, dar acum combustibilul său este aproape epuizat, iar gravitația, rămășițele atmosferei terestre și activitatea solară îl trag în jos, informează Sky News.
Advertisment
O navă spațială defunctă, de mărimea unei mașini mici, este de așteptat să se prăbușească pe Pământ în câteva săptămâni, potrivit Agenției Spațiale Europene. ESA spune că satelitul Aeolus, de 1,3 tone, nu mai are combustibil și cade cu aproximativ 1 km pe zi. Deși o mare parte din el va arde în atmosferă, se așteaptă ca unele resturi să ajungă la suprafața planetei – cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august.
În prima manevră de acest gen, agenția spațială – din care face parte și Marea Britanie – va utiliza tot combustibilul rămas în încercarea de a dirija nava spațială în siguranță spre o parte îndepărtată a planetei.
Recomandări
Tim Flohrer, șeful Biroului pentru resturi spațiale al ESA, a declarat „Această încercare de reintrare asistată depășește cu mult normele de siguranță pentru această misiune, care a fost planificată și proiectată la sfârșitul anilor 1990. Odată ce ESA și partenerii industriali au constatat că ar putea fi posibil să reducă și mai mult riscul deja minim pentru viață sau infrastructură, rotițele au fost puse în mișcare”.
Aeolus orbitează în jurul planetei la o altitudine de 320 km de cinci ani, măsurând vântul din atmosferă pentru a îmbunătăți prognozele meteorologice. Dar combustibilul său este aproape consumat – iar gravitația și fărâme din atmosfera Pământului, precum și activitatea solară, trag nava spațială în jos.
După ce satelitul va ajunge la o altitudine de 280 km, controlul misiunii din Germania îl va supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe o orbită de 150 km. O ultimă modificare a traiectoriei îl va pune apoi pe direcția de a plonja în ocean, departe de uscat. ESA precizează într-o postare pe blogul său că este imposibil să ofere un moment exact pentru reintrarea navei spațiale.
Citește și:
- Au fost făcute noi descoperiri pe Marte. Cristian Român: Avem informații că viața ar putea să existe pe Venus, Marte și Saturn
- OMS dă indicații contradictorii despre aspartam: Este posibil cancerigen, dar poate fi consumat în cantități moderate
- Cauza decesului Lisei Marie Presley: Complicații după o operație de micșorare a stomacului, făcută în urmă cu mai mulți ani
Partenerii noștri