• Aproape 40.000 de copii din 150 de țări, care participau la cea mai mare tabără de cercetași din lume, au fost evacuați.
  • Evacuarea s-a făcut din cauza apropierii taifunului Khanun, care aduce ploi intense și rafale de vânt de 150 km/h și care le-ar fi pus viețile în pericol, dar și din cauza condițiilor foarte proaste din tabără. 
  • A fost instituită o comisie de anchetă pentru a se stabili cum a fost cheltuit bugetul de organizare de 81 de milioane de euro.

Este scandal în Coreea de Sud, după ce aproape 40.000 de copii din 150 de țări, care participau la cea mai mare tabără de cercetași din lume, au fost evacuați. A fost nevoie de 971 de autocare, escortate de 971 de mașini de poliție și patru elicoptere pentru a evacua copii dintr-o tabără din vestul țării în 128 de locații din Seul și din șapte alte provincii, unde vor sta până pe 12 august, când se termină tabăra.

Evacuarea s-a făcut din cauza apropierii taifunului Khanun, care aduce ploi intense și rafale de vânt de 150 km/h și care le-ar fi pus viețile în pericol, dar și din cauza condițiilor foarte proaste din tabără.  Operațiunea s-a transformat într-un scandal de deturnare de fonduri, scrie Le Monde.

”Este o rușine națională”, scrie presa din Coreea de Sud. Evenimentul a avut un buget de 81 de milioane de euro, pentru toate costurile de organizare. Dar în tabără au fost amenajat doar un spital de campanie cu 50 de paturi pentru zeci de mii de copii. De la 1 iunie, tinerii au suportat canicula fără să aibă mijloace pentru a se hidrata sau răcori, valuri de tânțari, dușuri care nu ofereau intimitate sau au fost semne de întrebare asupra mâncării.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Președintele Yoon Suk-yeol s-a întors din vacanță pentru a se asigura că este făcut totul pentru ca tinerii să fie protejați.

La sfârșitul săptămânii trecute au fost anunțate măsuri pentru a îmbunătăți situația, precum creșterea numărului personalului de curățenie sau trimiterea de autobuze cu aer condiționat în care tinerii să se adăpostească. Dar era deja prea târziu, scrie CNN, familiile copiilor au început să fie îngrijorate, iar comunitatea internațională să pună presiune pentru rezolvarea situației.

Situația era atât de proastă, încât cercetașii din Marea Britanie, din SUA și din Singapore au părăsit tabăra de la SaeManGeum încă de pe 4 august.

A fost instituită o comisie de anchetă pentru a se stabili cum au fost cheltuiți banii pentru jamboree.
Se pare că funcționari ai Ministerului Egalității, al Genului și Familiei din Coreea de Sud și funcționari din provincial Jeolla de Nord, unde a fost organizat evenimentul au făcut zeci de călătorii în străinătate, cu motive neclare. Cinci funcționari ai provinciei au petrecut opt zile în Italia și Elveția în mai 2018, cu toate că aceste țări nu organizaseră niciodată adunări de cercetași. Alți funcționari ar fi plecat în croaziere de lux, plătite tot din banii de organizare.

Cu toate astea, coreenii încearcă să repare ce se mai poate repara din imaginea la nivel internațional. O echipă de fotbal le-a pferit tinerilor 4.000 de bilete la un meci, cât să îi țină ocupați.

Citește și

Șase din zece români nu își permit un concediu de o săptămână pe an. Țara noastră, în coada clasamentului în UE

60% dintre români au încredere în A.I. Jean Gavril: „Oricine este artist astăzi. Poate să scrie un cântecel și să îl lanseze. Vine acum A.I. și zice că poate scrie un milion”

Harry rămâne fără titlu regal și online. De ce nu a actualizat Familia Regală din Marea Britanie site-ul până acum