• Evenimentele recente au adus în prim-plan o problemă deja existentă în instituțiile de învățământ din țară, cea a drogurilor.
  • Ciolacu, prefectul Capitalei și Cătălin Predoiu vor teste antidrog pentru elevi. 
  • „Educația sexuală” în școli se va face din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, doar că nu va purta acest nume.

Mai este mai puțin de o săptămână până la începerea școlii, iar Executivul pregătește schimbări. Evenimentele recente au adus în prim-plan o problemă deja existentă în instituțiile de învățământ din țară. Problema drogurilor. Ciolacu, prefectul Capitalei și Cătălin Predoiu vor teste antidrog pentru elevi.

„În permanență a existat o preocupare și există o preocupare pentru diminuarea acestui fenomen. Este problema tuturor. Este problema societății, în general. Sigur că familia trebuie să fie mediul potrivit pentru educația copiilor, apoi școala în parteneriat cu familia și cu celelalte instituții abilitate, specializate în această problematică”, a explicat Eugenia Trufin, director al Colegiului Economic Dimitrie Cantemir din Suceava, la Aleph News.

„Educația sexuală” în școli se va face din clasa a VIII-a

„Educația sexuală” în școli se va face din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților, doar că nu va purta acest nume. Legea evită sintagma educație sexuală care este înlocuită cu educație pentru viață sau sanitară. Organizațiile nonguvernamentale care se ocupă de drepturile copilului susțin că legea aduce mai mult haos, iar suprareglementarea sa va scădea numărul elevilor care vor beneficia de informații.

Recomandări

CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS
PROBLEME ÎN ANNECY
RABIN UCIS ÎN EAU

„Aș zice că obligatoriu este nevoie să se întâmple asta în școli și din păcate, un procent mai mic de 10% din populația școlară, mă refer la învățământul preuniversitar urmează cursurile acestea opționale despre educația pentru sănătate. Cred că anturajul și familia rareori sunt suficient de educate, astfel încât să putem extrage de acolo informații valoroase. De asta ar fi util să găsim în curriculum”, a spus Bogdan Morar, sexolog, la Aleph News.

Începe școala, ce facem cu bullyingul?

Cătălin Predoiu face și aici un plan. Vrea să diminueze astfel rata bullyingului în rândul elevilor.

„Ar trebui măsuri mai eficiente. Nu neapărat la nivel de sancțiuni, pentru că repet, și agresorii sunt tot copii, deci nu pot fi trimiși la pușcărie la prima abatere, dar evident în primă fază prioritatea este să protejezi victima și vreau să subliniez lucrul acesta. Protejarea victimei trebuie să fie mereu primordială, primul pas, obligatoriu. Dar în al doilea rând trebuie abordată problema agresorului și văzut de ce a ajuns să facă bullying, cum poate fi oprit”, a spus Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, la Aleph News.

Citește și