• Un nou studiu sugerează că genele moștenite de la strămoșii neanderthalieni pot avea legătură cu severitatea formelor de Covid-19.
  • Orașul Bergamo, din nordul Italiei, a suferit una dintre cele mai mari rate de deces din timpul pandemiei. 33% din populația orașului are gena de neanderthal.
  • Gena este aproape inexistentă pe continentul african, acolo unde decesele și formele severe ale bolii păreau a fi mai puțin frecvente.

Un nou studiu efectuat la Bergamo sugerează acum că genele moștenite de la strămoșii neanderthalieni, veri dispăruți ai oamenilor moderni, ar putea ajuta la a înțelege de ce unii oameni au dezvoltat forme de boală care pun viața în pericol, în timp ce alții nu, scrie The Wall Street Journal.

Orașul Bergamo, din nordul Italiei, a suferit una dintre cele mai mari rate de deces din lume cauzate de Covid-19. Camioane ale armatei transportau morții din orașul copleșit de pandemie.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano au petrecut ultimii ani analizând posibilele legături dintre variațiile ADN-ului și Covid-19. Studiul lor, publicat în jurnalul iScience și bazat pe un eșantion de aproape 10.000 de persoane din zona Bergamo, a identificat mai multe gene asociate cu dezvoltarea bolilor respiratorii severe. Trei dintre aceste gene aparțineau unui grup de variații ale ADN-ului sau haplotipului, moștenite de la neanderthalieni.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Bergamo, un focar timpuriu de covid din cauza ADN-ului de neanderthal

Studiul italian a constatat că persoanele care purtau haplotipul genetic de Neanderthal aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta pneumonie severă de la o infecție cu Covid decât cei care nu erau purtători.

„Acest studiu arată că există o anumită secțiune a genomului uman care este în mod semnificativ asociată cu riscul de a fi infectat cu Covid-19 și de a dezvolta o formă severă a acestuia”, spune Giuseppe Remuzzi, expert în boli infecțioase și director al Mario Negri, institutul, care a supravegheat cercetarea. „Acea secțiune este mai importantă decât oricare alta pentru a explica de ce unii se îmbolnăvesc grav”.

În Bergamo, 33% dintre cei care au dezvoltat forme care pun viața în pericol de Covid aveau haplotipul genetic de neanderthal, a spus Remuzzi.

Pe de altă parte, haplotipul genetic de neanderthal este aproape complet absent din Africa. Acest lucru ar putea explica de ce decesele și formele severe ale bolii păreau a fi mai puțin frecvente în mare parte din Africa, decât în alte regiuni ale lumii cu un sistem medical mai avansat.

Epidemiologii încă nu știu de ce părți din nordul Italiei au suferit un număr atât de mare de decese, mai ales la începutul pandemiei. Oamenii de știință au sugerat că factorii ar fi putut include vârsta, poluarea aerului și că virusul a lovit regiunea la începutul pandemiei și s-a răspândit nedetectat.

Citește și: