• Căutările continuă în zonele din Derna devastate de inundații, după ce două baraje au cedat.
  • Aproximativ 10.100 de persoane sunt încă dispărute.
  • Peste 40.000 de persoane au fost strămutate în nord-estul Libiei de la precipitațiile extreme.

La o săptămână după ce inundațiile au lovit Libia, numărul victimelor devine tot mai clar. Cel puțin 11.300 de persoane au murit în orașul Derna și alte 170 în alte părți din estul țării, iar aproximativ 10.100 de persoane sunt încă dispărute, potrivit unui nou raport publicat duminică, 17 septembrie, de Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare, citând Semiluna Roșie libiană.

În noaptea de duminică 10 spre luni 11 septembrie, furtuna Daniel din Libia a provocat ploi torențiale și ruperea a două baraje în amonte de Derna, un oraș cu 100.000 de locuitori, declanșând o inundație fulgerătoare care a devastat mai multe cartiere. Sâmbătă seară, ministrul Sănătății pentru administrația din estul Libiei a stabilit un bilanț de 3.252 de morți.

Peste 40.000 de persoane au fost strămutate în nord-estul Libiei de la precipitațiile extreme provocate de furtuna Daniel, potrivit ONU. Experții spun că impactul furtunii a fost mult exacerbat de o confluență letală de factori, inclusiv infrastructura îmbătrânită și degradată, avertismentele inadecvate și efectele crizei climatice în curs de accelerare. Derna, epicentrul dezastrului, a fost împărțită în două după ce apele inundațiilor au măturat cartiere întregi.

Recomandări

MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS
UCRAINA ÎNAINTEAZĂ
CUM NE PREGĂTIM DE MUNTE?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
MAL E NOUĂ GRUPĂ SANGUINĂ

În condițiile în care mii de persoane strămutate se deplasează acum, riscul de expunere la minele antipersonal și la munițiile explozive de război (ERW) rămase din anii de conflict este în creștere, deoarece apele inundațiilor au deplasat acum minele antipersonal și ERW”, a declarat OCHA.

Aproape 300.000 de copii care au fost expuși la inundațiile provocate de furtuna Daniel se confruntă cu un risc crescut de holeră, malnutriție, diaree și deshidratare. Copiii se confruntă, de asemenea, cu riscuri sporite de violență și exploatare”, a adăugat raportul.

Citește și: