• Cel puțin 51 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc care a lovit, joi, o băcănie în apropiere de Kupiansk.
  • Ultimul deces a survenit după ce una dintre persoanele rănite a murit în timp ce primea îngrijiri medicale.
  • În urma atacului, Volodimir Zelenski, și-a reiterat apelul pentru mai multă apărare antiaeriană.

UPDATE ORA 20:00

Înainte de a ajunge vineri la summitul UE de la Granada, noul prim-ministru al Letoniei, Evika Siliņa, a declarat că sprijinirea Ucrainei este în fruntea agendei sale.

„Pentru Letonia, subiectul și prioritatea noastră principală va rămâne Ucraina”, a spus ea reporterilor.

UPDATE ORA 19:00

Procesul prin care țările pot accesa UE este unul „bazat pe merit”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce liderii europeni s-au întâlnit în Spania pentru a discuta despre extinderea UE și despre modul de abordare a crizei migrației.

Recomandări

KAMALA CONTRA TRUMP
CINE A SABOTAT ISRAELUL?
EMINEM ÎL INTRODUCE PE OBAMA
GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA

„Procesul de aderare la Uniunea Europeană este unul bazat pe merit”, a spus von der Leyen la o conferință de presă la Granada.

Ea a spus luna trecută că Ucraina a făcut „pași mari” în direcția aderării la UE de când a obținut statutul de candidat în 2022, dar că încă mai rămâne o muncă grea.

UPDATE 18:00

Șeful Organizației Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBTO) a declarat că faptul ca Rusia să ia în considerare retragerea din tratat ar fi „îngrijorător”, după ce Moscova a indicat că se îndreaptă spre revocarea ratificării acestuia.

UPDATE 17:00

Presa rusă relatează că un avion de vânătoare a fost mobilizat pentru a escorta un avion de patrulare american care se apropia de spațiul său aerian.

Agenția de știri de stat RIA a declarat că un avion MIG-31 a fost trimis la un avion P-8A Poseidon al marinei americane deasupra Mării Norvegiei, citând Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 16:00

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că Grupul Wagner a fost implicat într-o tentativă de lovitură de stat dejucată, care avea ca scop înlăturarea ei de la putere, ca parte a unei campanii de destabilizare a țării.

UPDATE 15:00

Ucraina a aprobat o majorare de 6,8 miliarde de lire sterline a cheltuielilor pentru apărare pentru restul anului, au declarat legislatorii.

Suma uriașă se va adăuga la bugetul pentru securitate și apărare pentru 2023, care se ridică deja la aproximativ 26,6% din PIB

UPDATE 14:00

O dronă a marinei ucrainene a fost distrusă în largul Crimeei, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Vehiculul aerian fără pilot la bord a fost interceptat de forțele aviației navale ale Flotei ruse a Mării Negre, a adăugat acesta.

UPDATE 13:00

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat joi pe liderii europeni că Rusia şi-ar putea reface capacităţile militare şi ar putea ataca alte ţări în termen de cinci ani dacă europenii ar ezita în susţinerea Kievului.

Zelenski, care participa la un summit al Comunităţii Politice Europene în Spania, a mai spus că rămâne încrezător în continuarea ajutorului financiar american şi european, în ciuda „furtunilor politice” de la Washington şi din alte părţi.

UPDATE 12:00

O echipă de teren a Organizației Națiunilor Unite va fi trimisă să inspecteze atacul Rusiei asupra satului ucrainean Hroza, în Harkov, a declarat Înaltul Comisar pentru drepturile omului al grupului.

UPDATE 11:00

Suedia a anunțat cel de-al 14-lea pachet de sprijin pentru Ucraina – un fond în valoare de 163,7 milioane de lire sterline.

Acesta va consta în principal în muniție și piese de schimb pentru sistemele donate anterior, a declarat ministrul apărării Pal Jonson.

Pachetul duce valoarea totală a acestui tip de ajutor al țării nordice la puțin peste 1,6 miliarde de lire sterline.

UPDATE 10:00

Rusia a ridicat interdicția privind exporturile de motorină din conducte prin porturile sale, a anunțat guvernul țării.

Interdicția de scurtă durată a fost impusă la 21 septembrie, într-o măsură despre care mulți au prezis că va perturba comerțul mondial.

Restricțiile privind exporturile de benzină sunt încă în vigoare.

UPDATE 09:00 – Atac cu drone în Isaccea

 Un siloz de cereale a fost avariat și mai multe camioane au fost distruse în urma unui atac cu drone care a vizat portul ucrainean Orlovka. Acesta se află pe malul Dunării, la zeci metri de orașul Isaccea.

Dronele rusești au atacat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa. Un siloz de cereale din districtul Izmail a fost lovit în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper.

Nouă camioane au luat foc, a mai anunțat guvernatorul pe Telegram. Incendiul a fost stins și nu s-au înregistrat victime, a precizat Kiper. Un atac asemănător a avut loc săptămâna trecută la Orlovka.

Atunci, vama românească a fost închisă, iar bacurile care leagă cele două maluri ale Dunării au fost trase la mal. Traficul rutier între România și Ucraina prin punctul Orlovka a fost deviat pe la Galați.

UPDATE 04:00  – Forțele ruse bombardează regiunea Sumy

Rusia a bombardat opt ​​comunități de-a lungul graniței Ucrainei cu Oblastul Sumi pe 5 octombrie, trăgând de 22 de ori pe parcursul zilei, a informat Administrația Militară a Regiunii Sumi pe Telegram. Au fost înregistrate cel puțin 131 de explozii. O persoană a fost ucisă. 

UPDATE 02:00 – Reuters: Sprijinul public al SUA pentru furnizarea de arme Ucrainei este în scădere

Sprijinul pentru furnizarea de arme Ucrainei este în scădere în rândul americanilor din ambele partide politice majore, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos. Sondajul a relevat că doar 41% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația că Washingtonul „ar trebui să furnizeze arme Ucrainei”.

Știrea inițială

Cel puțin 51 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc care a lovit, joi, o băcănie în apropiere de Kupiansk, a declarat ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko, scrie CNN.

Ultimul deces a survenit după ce una dintre persoanele rănite a murit în timp ce primea îngrijiri medicale.

Bilanțul morților ar putea crește, deoarece molozul este încă în curs de curățare, potrivit lui Dmytro Chubenko, purtător de cuvânt al Parchetului din regiunea Harkov.

La scurt timp, forțele rusești au bombardat o cafenea și un magazin din satul Hroza din districtul Kupiansk, potrivit lui Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov. Hroza se află la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului din apropiere de Kupiansk.

În urma atacului, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a reiterat apelul pentru mai multă apărare antiaeriană.

„Cred că astăzi este imposibil să protejezi oamenii, mai ales în timpul iernii, cu excepția apărării aeriene, să protejezi oamenii care au murit în mod absolut tragic din cauza acestui atac terorist inuman”.