• Două milioane de români apți de muncă au emigrat în ultimii 15 ani.
  • Banca Mondială: România este pe ultimul loc în UE la capitalul uman.
  • Românii care emigrează sunt în principal tinerii cu studii superioare.

Piața muncii din România a pierdut două milioane de români care puteau să muncească la noi în țară în ultimii 15 ani, arată un raport al Băncii Mondiale, care avertizează că, din cauza acestui trend, România se confruntă cu o adevărată criză pe piața muncii. Din cauza emigrației, România a pierdut 20% din forța de muncă și a ajuns la decalaje de competență. Oamenii incompetenți sunt plătiți foarte bine, în timp ce productivitatea reală a scăzut, arată Banca Mondială, care ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește capitalul uman.

Cei care emigrează sunt în principal tinerii cu studii superioare, iar din cauza emigrării – „România suferă de una dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume” potrivit raportului BM. Totodată, dacă vârsta mediană raportată la populație era de 34.4 ani în anul 2000, vârsta mediană în țară a ajuns la 43 de ani în 2021.

Chiar și cu românii care au mai rămas tot n-o ducem bine. Suntem sub media europeană la rata ocupării forței de muncă, avem una dintre cele mai ridicate rate de inactivitate din UE, iar în ceea ce privește tinerii – ei sunt cei mai neimplicați pe piața muncii. Doar 4 din 10 tineri români sunt angajați, în timp ce media europeană este de aproape 6 din 10.

Banca Mondiala avertizează și că, deși sunt suficiente fonduri europene pentru a sprijini programele destinate pieței muncii, România este țara din UE care cheltuiește cei mai puțini bani în acest domeniu. Doar 0,09% din PIB este destinat programelor pieței muncii, față de 10% din PIB cât se cheltuie în medie în UE.

„Eu interacționez cu manageri. Participanții la cursurile noastre sunt manageri cu peste 10-15 ani de experiență, cu un nivel de trai superior, cu o stabilitate financiară și totuși, mulți dintre ei aleg să plece din țară”, a declarat Oana Scarlat, manager EXEC-EDU.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Nu factorul economic sau avantajele economice sunt prioritare, ci, mai de grabă, partea aceasta legată de calitatea vieții. Și mă refer aici la două lucruri, în primul rând, la sistemul de educație. Ceea ce-mi spun adesea este „Eu am trecut cum am trecut prin carieră, am ajuns acolo unde am ajuns, dar îmi doresc ceva mai mult pentru copiii mei și aici nu mai avem nicio speranță. Pentru asta plec”. Iar al doilea lucru este sistemul de sănătate, care, într-adevăr, este superior atunci când pleci, dacă și un nivel economic care să-ți permită, sigur, să accesezi acest sistem de sănătate”.

Citește și