• Ritmul de creştere s-a diminuat semnificativ în T3, după ce în T2, economia a avut un plus de 1% fată de perioada similară din 2022.
  • În T1, creşterea a fost de 2,4%.
  • Pe serie ajustată sezonier, fată de perioada similară din 2022, PIB a crescut în primele nouă luni cu 1,9%, iar în T3 cu 2,1%.

Economia României a crescut în primele nouă luni ale anului cu 1,1%, arată datele INS. Asta înseamnă o încetinire semnificativă. În T3, PIB-ul a avut un avans de doar 0,2% față de perioada similară din 2022.

Ritmul de creştere s-a diminuat semnificativ în T3, după ce în T2, economia a avut un plus de 1% fată de perioada similară din 2022, iar în T1 creşterea a fost de 2,4%. Pe serie ajustată sezonier, fată de perioada similară din 2022, PIB a crescut în primele nouă luni cu 1,9%, iar în T3 cu 2,1%.

„Această creștere arată niște nori de furtună destul de puternici. Aproape toți economiștii, dar mai ales economiștii guvernului, care de obicei sunt mai optimiști, așteptau o accelerare a economiei. Vedem, iată, o frână puternică. 0,2% de la un trimestru la celălalt este o creștere foarte redusă în condițiile în care se aștepta o accelerare. Nu știu dacă va mai rămâne în picioare prognoza de creștere economică de 2% până la finalul anului, pe care o are guvernul în acest moment”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Potrivit celor mai recente  prognoze ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), economia ar urma să crească cu 2% în 2023 şi să accelereze la un avans de 3,4% în 2024.

Citește și