• Banca Centrală Europeană a făcut o cercetare cu privire la impactul inteligenței artificiale.
  • Companiile au investit enorm în A.I., astfel că impactul asupra pieței muncii e semnificativ.
  • Studiul BCE pe 16 state europene relevă că locurile de muncă sunt în mare parte neafectate.

Un studiu publicat de Banca Centrală Europeană referitor la impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii vine cu vești bune. Investițiile companiilor în A.I. nu au dus la pierderea unor locuri de muncă, ba din contră. Și chiar dacă impactul asupra salariilor momentan este redus, va crește în perioada următoare.

Acest studiu a fost efectuat pe 16 state europene, analizând impactul A.I. pe piața munci. Datele adunate dezvăluie o tendință clară de creștere a procentului de forță de muncă în sectoarele expuse la A.I. În același timp, locurile de muncă care solicită calificări joase și medii par să rămână, în mare parte, neafectate, contrar temerilor privind o eventuală înlocuire a acestora de către tehnologie.

O preocupare semnalată în studiu este perspectiva ca A.I. să preia locurile de muncă ale celor care își construiesc o experiență profesională într-un domeniu înainte de a avansa în ierarhie. Cu toate acestea, raportul subliniază că impactul asupra acestor poziții rămâne în granții nedeterminate. Rezultatele analizei evidențiază, de asemenea, o stimulare semnificativă a slujbelor destinate persoanelor cu înalte calificări. În ceea ce privește aspectul salarial, deși impactul este perceput ca fiind mai degrabă neutru sau slab în prezent, experții avertizează că acesta are potențialul de a crește în viitor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Banca Centrală Europeană atrage atenția asupra unei perspective îngrijorătoare, indicând că implicațiile complete ale A.I. asupra pieței muncii și salariilor nu au fost încă înregistrate în totalitate. Concluziile finale ale studiului sugerează că cel mai mare impact al Inteligenței Artificiale rămâne încă de văzut și necesită o monitorizare atentă pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze.

Citește și