• Jurnalistul Charlie Ottley a produs un film despre Grădina Carpaților.
  • Filmul produs de Ottley este difuzat pe Netflix și BBC.
  • Ottley a produs Flavours of Romania și Wild Danube pentru Netflix.
  • Ministrul Ștefan Oprea a postat trailerul documentarului pe Facebook.
  • 10 milioane de turiști au fost în România în anul 2023.
  • În 2023, în România au venit doar 1.5 milioane de turiști străini
  • Germanii conduc topul turiștilor străini care au venit în România..
  • Turiștii străini au petrecut cel mult două zile în România.
  • În 2022, israelienii au cheltuit 109 milioane de euro în România.

Refacem azi zicalele despre România – „țară frumoasă, dar păcat că e locuită”. De fapt, păcat e că nu e promovată.

Și mai ales de cine ar trebui să facă asta. De exemplu, de un Minister al Turismului care și-a împărțit atribuțiile – e de fapt Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ne bazăm iar, ca de multe ori pe străini.

Jurnalistul Charlie Ottley nu s-a născut român, dar e un bun român. Îndrăgostit de România, a făcut un nou serial documentar despre ceea ce el supranumește Grădina Carpaților, pe care îl transmite la cea mai mare televiziune din Europa – BBC.

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

Poate Ministerul Turismului care e și al Economiei va înțelege că una o aduce pe cealaltă.

Deși România a avut aproape 10 milioane de turiști anul ăsta, doar un milion și jumătate au venit de afară.

Topul turiștilor străini în România în 2023

  1. Germania – 148.000
  2. Israel – 120.200
  3. Italia – 119.100

Nemții conduc topul turiștilor străini veniți la noi în țară, urmați de israelieni și italieni. De stat, nu stau prea mult. Cel mult două zile, înainte să plece prin alte părți.

Israelienii sunt campioni la lăsat bani. Au cheltuit peste 100 de milioane de euro la noi în țară, cu 24 de milioane mai mult decât cei din Germania și cu 40 de milioane peste americanii.

Charlie Ottley, la ȘTIU

„Am venit în România în 2010 să fac show-ul numit „Wild Carpathia”, în care voiam să arătăm că România are aceste peisaje minunate, care s-au pierdut în restul Europei. România are cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa, 2/3 din prădătorii de vârf sunt aici și cea mai mare biodiversitate de pe continet.

Tocmai terminasem de filmat în Scoția, „Flavours of Scotland”, și unul din oamenii pe care i-am intervievat, conservaționistul Paul Lister, mi-a zis să merg în România ca să văd cum arăta Scoția în urmă cu 600 de ani, înainte să tăiem toate pădurile și să-mpușcăm ultimii lupi.

Asta m-a intrigat. Așa că am venit și asta a dus la apariția primei părți din „Wild Carpahtia”. Chiar am făcut o comparație între România și Scoția atunci, și am fost la casa Regelui Charles din Scoția, la Birkhall, unde am făcut și cu el un interviu, pentru că este foarte pasionat de România. Și i-am arătat peisajele din Scoția versus peisajele încă împădurite din România, ceea ce a dus la un contrast interesat și-n același timp am arătat frumusețile țării și de ce România e o destinație incredibilă!

Și de acolo totul a explodat! Am avut proiecții în 120 de țări, a fost tradus în 11 limbi. Apoi am făcut partea a 2-a, partea a 3-a, și așa mai departe. Și iată-mă aici, 13 ani mai târziu!

Îmi petreceam așa de mult timp aici, promovând România – eram aici cam 9 luni pe an – așa că am decis că e mai logic să locuiesc aici decât în Anglia. Așa că proprietatea mea din Anglia e acum la vânzare, și e așa de vreun an. Dar prețurile scad rapid, așa că e destul de greu să mai vinzi o casă în Marea Britanie.

Așa că mi-am cumpărat o fermă veche la munte în Șirnea, lângă Fudanta, pe care am restaurat-o, și m-am mutat de tot aici de 3 ani”, a declarat jurnalistul britanic la ȘTIU.

Citește și