• Un studiu italian explică legătura directă dintre fericire și consumul de paste.
  • Studiul a fost efectuat pe 40 de oameni cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani.
  • Explicația științifică se rezumă la aportul de carbohidrați și vitamine din paste care stimulează producția de serotonină.

Un studiu științific italian efectuat de „Behavior & Brain Lab” de la Universitatea IULM, în colaborare cu Uniona Italiana Food, a explorat mecanismele emoționale și neuropsihologice care stau la baza bucuriei pe care o simțim atunci când mâncăm paste, scrie Malta Daily.

Folosind metode neuro-științifice de monitorizare a creierului, similare celor folosite la detectorul de minciuni, cercetătorii au examinat reacțiile emoționale a 40 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani. Niciunul dintre participanți nu era alergic la vreo mâncare.

Studiul a descoperit că pastele declanșează o stare emoțional-cognitivă pozitivă puternică și de lungă durată, egalând sau poate chiar depășind bucuria indusă de hobby-uri precum muzica sau sportul.

Recomandări

ECHIPA LUI TRUMP
OMAGII PENTRU PAYNE
RĂZBOI ÎN UCRAINA
ATACURI CIBERNETICE
ERDOGAN SE VEDE CU RUTTE
KANYE WEST E ACUZAT

Profesorul Vincenzo Russo, fondatorul Departamentului de Neuromarketing din cadrul laboratorului „Behavior & Brain” de la IULM, spune că pastele și fericirea sunt inseparabile, deoarece gustul și savoarea pastelor stimulează cele mai plăcute amintiri și emoții avute vreodată.

Analizând obiceiurile de consum, studiul a descoperit că oamenii asociază pastele cu fericirea, cu familia și cu prietenia. Aproximativ 40% dintre participanții la studiu încadrează pastele la „comfort food”, adică alimente pe care le consumi ca să obții o stare de bine.

Întrebați de emoțiile asociate cu pastele, participanții la studiu au răspuns „fericire copleșitoare”.

76% dintre respondenți au spus că pastele îi fac foarte fericiți. Aceste descoperiri pun accentul pe conexiunea emoțională profundă pe care o au oamenii cu pastele, iar asta explică popularitatea lor.

Dincolo de tărâmul emoțional, literatura științifică susține impactul pozitiv al pastelor asupra stării de spirit, în mare parte datorită prezenței triptofanului și a vitaminelor B.

Carbohidrații din paste, în special cei complecși, stimulează endorfinele, asigurând un aport suficient de triptofan pentru reglarea dispoziției și asigurând vitaminele B esențiale pentru relaxarea musculară și producția de serotonină.

Concluzia: Poftă bună!