• Un studiu italian explică legătura directă dintre fericire și consumul de paste.
  • Studiul a fost efectuat pe 40 de oameni cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani.
  • Explicația științifică se rezumă la aportul de carbohidrați și vitamine din paste care stimulează producția de serotonină.

Un studiu științific italian efectuat de „Behavior & Brain Lab” de la Universitatea IULM, în colaborare cu Uniona Italiana Food, a explorat mecanismele emoționale și neuropsihologice care stau la baza bucuriei pe care o simțim atunci când mâncăm paste, scrie Malta Daily.

Folosind metode neuro-științifice de monitorizare a creierului, similare celor folosite la detectorul de minciuni, cercetătorii au examinat reacțiile emoționale a 40 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani. Niciunul dintre participanți nu era alergic la vreo mâncare.

Studiul a descoperit că pastele declanșează o stare emoțional-cognitivă pozitivă puternică și de lungă durată, egalând sau poate chiar depășind bucuria indusă de hobby-uri precum muzica sau sportul.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

Profesorul Vincenzo Russo, fondatorul Departamentului de Neuromarketing din cadrul laboratorului „Behavior & Brain” de la IULM, spune că pastele și fericirea sunt inseparabile, deoarece gustul și savoarea pastelor stimulează cele mai plăcute amintiri și emoții avute vreodată.

Analizând obiceiurile de consum, studiul a descoperit că oamenii asociază pastele cu fericirea, cu familia și cu prietenia. Aproximativ 40% dintre participanții la studiu încadrează pastele la „comfort food”, adică alimente pe care le consumi ca să obții o stare de bine.

Întrebați de emoțiile asociate cu pastele, participanții la studiu au răspuns „fericire copleșitoare”.

76% dintre respondenți au spus că pastele îi fac foarte fericiți. Aceste descoperiri pun accentul pe conexiunea emoțională profundă pe care o au oamenii cu pastele, iar asta explică popularitatea lor.

Dincolo de tărâmul emoțional, literatura științifică susține impactul pozitiv al pastelor asupra stării de spirit, în mare parte datorită prezenței triptofanului și a vitaminelor B.

Carbohidrații din paste, în special cei complecși, stimulează endorfinele, asigurând un aport suficient de triptofan pentru reglarea dispoziției și asigurând vitaminele B esențiale pentru relaxarea musculară și producția de serotonină.

Concluzia: Poftă bună!