• Ciolacu a prezentat, în Guvern, concluziile vizitei sale în SUA.
  • Americanii vor să investească în energia românească, spune Ciolacu.
  • În weekend, Guvernul pregătește bugetul pe 2024.

Proaspăt întors din America, Ciolacu ne spune la ce să ne așteptăm în viitor și îi pune pe miniștri la muncă. „Am setat premisele pentru ca România să devină un hub de investiții pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei”, așa rezumă Marcel Ciolacu rezultatele vizitei din America. Adică ne spune că americanii sunt dispuși să învestească în energia românească, în digitalizare, dar și în Portul de la Constața. O oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm.

Totuși, mai e mult până atunci, iar pe Ciolacu îl îngrijorează prezentul. Așa că îi bagă pe miniștri în ședință și în weekend, ca să fie gata bugetul pe 2024. Pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, l-a pus deja la muncă. Trebuie să verifice de ce furnizorii de energie de la noi sunt singurii din Europa care au crescut prețurile. Ciolacu e ingrjorat că trebuie să plătească mai mult ca să acopere plafonarea prețurilor la energie.

Există și o creștere care îl liniștește pe Ciolacu. PIB-ul a crescut cu 2,2% în primele 9 luni, iar investițiile publice au avut un rol major, după cum spune premierul. Tocmai de aia Ministerul Dezvoltării primește fonduri în plus. Tot Ciolacu ne asigură că anul viitor crește contribuția la Pilonul II de pensii și nu o să fie amânată pentru 2026 – lucru pe care l-a făcut și Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR:

„La momentul de față, una dintre principalele găuri în bugetul de stat o reprezintă câteva miliarde de euro, peste 5 miliarde de euro, o sumă colosală de bani care se plătește direct sub formă de subvenție. Am ajuns să plătim de 3-4 ori mai mult de la bugetul de stat; în realitate, toți românii plătesc, ca apoi să se spună că nu există bani pentru pensii, nu există bani pentru salarii, că profesorii trebuie să trăiască cu 2.500 de lei.”

Citește și