• Președintele chinez Xi Jinping a fost acuzat că a lansat o epurare „de tip stalinist”.
  • Serviciile de securitate chineze au intensificat represiunea până la niveluri totalitare, făcând aproape imposibil de aflat ce se întâmplă cu adevărat în interiorul țării.
  • Dispariția și îndepărtarea inexplicabilă a miniștrilor de externe și al apărării din China ar putea fi doar două exemple.

Președintele chinez Xi Jinping a fost acuzat că a lansat o epurare „de tip stalinist”, în condițiile în care mai mulți oficiali au dispărut și se presupune că au fost torturați.

În timp ce lumea este distrasă de războiul din Orientul Mijlociu și din Ucraina, o epurare de tip stalinist se desfășoară în sistemul politic ultrasecret al Chinei, cu implicații profunde pentru economia globală și chiar pentru perspectivele de pace în regiune, scrie Politico.

Semnalele de la Beijing sunt inconfundabile, chiar dacă serviciile de securitate chineze au intensificat represiunea până la niveluri totalitare, făcând aproape imposibil de știut ce se întâmplă cu adevărat în interiorul țării.

Recomandări

ALEGERI 2024
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%
„MULȚUMESC, BUCUREȘTI”
DECLARAȚIILE LIDERULUI AUR

Dispariția și îndepărtarea inexplicabilă a miniștrilor de externe și al apărării din China – ambii loiali lui Xi, care au fost aleși și promovați cu doar câteva luni înainte de a dispărea la începutul acestui an – sunt doar două exemple.

Printre alte victime importante se numără generalii care se ocupă de programul de arme nucleare al Chinei și unii dintre cei mai înalți oficiali care supraveghează sectorul financiar chinez. Se pare că mai mulți dintre acești foști acoliți ai lui Xi au murit în arest.

Un alt „indiciu” ar putea fi și moartea prematură a lui Li Keqiang, prim-ministrul recent pensionat al Chinei – nr. 2 în ierarhia comunistă – care ar fi murit din cauza unui atac de cord într-o piscină din Shanghai la sfârșitul lunii octombrie, în ciuda faptului că s-a bucurat de unele dintre cele mai bune îngrijiri medicale din lume. În urma morții sale, Xi a ordonat ca doliul public pentru fostul său rival să fie puternic redus.

În mintea multora din China, „atac de cord într-o piscină” are aceeași conotație pe care o are „căderea de la fereastră” pentru aparatul rusesc care îl înfurie sau îl jignește pe Vladimir Putin.

De la începutul domniei sale, în 2012, epurările nesfârșite ale lui Xi Jinping au eliminat milioane de funcționari – de la „tigrii” de rang înalt din Partidul Comunist până la „muștele” birocratice de rang inferior, în terminologia evocatoare a lui Xi.

Ceea ce este diferit astăzi este faptul că oficialii neutralizați nu sunt membri ai unor facțiuni politice ostile, ci loialiști din cercul interior al propriei camarile a lui Xi, fapt ce ridică întrebări cu privire la stabilitatea regimului.

Cu o astfel de atmosferă febrilă în capitala celestă a Beijingului, există temeri că un președinte Xi izolat și paranoic ar putea face un calcul greșit, ar putea provoca un conflict armat cu unul dintre vecinii săi mai slabi sau chiar ar putea lansa o invazie la scară largă a Taiwanului democratic pentru a distrage atenția de la problemele sale interne”, mai spune Politico în analiză.

Citește și