• În octombrie s-au născut cu 457 mai puţini copii decât în luna septembrie.
  • Numărul deceselor din octombrie a fost cu aprox. 3.000 mai mare decât în septembrie.
  • Cauzele de deces din octombrie au fost: tumorile, bolile aparatului circulator și respirator.

Conform datelor INS pentru octombrie 2023, s-au înregistrat 13.623 de nașteri, în scădere cu 457 față de luna precedentă, în timp ce numărul de decese a crescut cu aproape 3.000 în aceeași perioadă. Aceste cifre alarmante pun în lumină o problemă demografică ce necesită atenția urgentă a autorităților.

Există mai mulți factori care stau la baza acestei scăderi demografice. În primul rând, observăm o creștere a numărului de copii născuți din părinți români în afara granițelor țării. Aceasta poate fi atribuită unor condiții economice mai bune sau oportunităților educaționale mai mari în alte țări europene.

Priorități diferite

Pe de altă parte, se observă o schimbare a priorităților în rândul tinerilor. Mulți tineri aleg să-și construiască mai întâi o carieră solidă și să-și consolideze viața profesională înainte de a se gândi la întemeierea unei familii și la nașterea de copii.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Una dintre cauzele principale ale acestei probleme demografice este lipsa strategiilor și proiectelor pe termen mediu și lung din partea guvernelor. În contrast, țări precum Italia, Germania și Franța au adoptat măsuri menite să sprijine familiile cu mai mulți copii. Aceste măsuri includ beneficii fiscale și un sistem de sprijin pentru achiziționarea de locuințe mai mari.

Vladimir Ionaș, sociolog:

„În momentul în care prețurile în imobiliare sunt destul de ridicare, creditarea este destul de dificilă, atunci, evident că oamenii se gândesc dacă să mai facă al doilea sau al treilea copil. Statul trebuie să găsească soluții” a explicat Vladimir Ionaș, sociolog, la Aleph News.

Este esențial ca statul român să găsească soluții concrete și să sprijine familiile în această perioadă dificilă. Măsurile fiscale și beneficiile pentru familiile cu copii pot fi instrumente eficiente pentru stimularea natalității. De asemenea, investițiile în proiecte educaționale și crearea de locuri de muncă pot contribui la stabilizarea demografică.

Citește și