- Orașele-burete duc la scăderea temperaturii ambientale și la crearea de vegetaţie nouă.
- Kongjian Yu: Arhitectul spune că modelele urbane actuale dau greş în situaţii extreme.
- China are cel mai mare număr de oraşe-bureţi. Baicheng, Qian’An, Jinan, Xixian Shanghai şi Shenzhen.
- Berlinul s-a pronunţat în favoarea modelului de burete urban, pariind pe acoperişuri verzi şi grădini verticale.
Inundaţiile, creşterea temperaturii planetei şi lipsa apei şi a zonelor verzi pot fi atenuate printr-o abordare durabilă axată pe transformarea zonelor urbane mari într-un burete, care ar scădea temperatura ambientală și ar crea vegetație nouă. Kongjian Yu din China arhitectul peisagist este responsabil pentru denumirea acestui concept „oraşe-burete”, un model care transformă suprafeţele mari dintr-un oraş în „parcuri fluviale poroase”.
Advertisment
Aceste „oraşe-burete” sunt ample zone verzi publice cu un design futurist cu esplanade enorme capabile să reţină şi să filtreze în sol apa de ploaie sau apa unui râu, lucru care permite, de asemenea, scăderea temperaturii ambientale, crearea de vegetaţie nouă şi controlul şi încetinirea fluxului natural de apă, chiar şi în timpul inundaţiilor majore. Arhitectul spune că modelele urbane actuale dau greş în situaţii extreme și că omenirea se află într-un moment-cheie în care trebuie să decidă ce model să urmeze.
Cum i-a venit ideea conceputului?
Peisagistul chinez recunoaşte că întreaga sa teorie de urbanism pentru atenuarea dezastrelor naturale se bazează pe experienţa trăită în provincia în care s-a născut. Problema modelului urbanistic al secolului XX este că orașele sunt construite cu beton și asfalt, iar acestea nu permit filtrarea apei în sol şi chiar încurajează acumularea de apă, crescând efectul de „insulă de căldură urbană”. Dar dacă construieşti ziduri, atunci apa se transformă într-o fiară. Devine distructivă. Oraşele-bureţi rezolvă această problemă prin proiectarea unei infrastructuri verzi care permite apei să pătrundă în subsol.
Recomandări
În ţara sa de origine, peste 70 de oraşe au implementat acest model, ca parte a obiectivului de stat de a se asigura că, până în 2030, 80% din oraşele Chinei pot absorbi şi utiliza 70% din apele fluviale. Berlinul s-a pronunţat în favoarea modelului de burete urban, pariind pe acoperişuri verzi şi grădini verticale Beira din Mozambic este unul dintre oraşele africane care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma transformării urbane. În 2019, ciclonul Idai aproape a distrus oraşul, aşa că autorităţile îşi propun acum să remodeleze oraşul cu accent pe modelul de burete.
Citește și
- Visul Schengen devine realitate. Eugen Tomac: „Un acord politic nu înseamnă o decizie. În lipsa unui calendar precis, nu avem motive de bucurie”
- Totul despre rețeaua de spioni ruși dislocați de Putin în Occident: Cum obține Kremlinul identitățile false
- Ce tehnologii „mor” în 2023? Topul realizat de CNET
Partenerii noștri