• A fost publicată o serie impresionantă de imagini cu Pământul, surprinse din satelit.
  • Seria conturerază unele dintre cele mai impactante momente ale acestui an.
  • Bombardamentul Rusiei asupra Ucrainei, Aisberg în ,,libertate”, Hawaii cuprins de lavă, printre forografii.

A fost publicat un album foto virtual, cu o serie impresionantă de imagini surprinse din satelit. Acestea conturerază unele dintre cele mai impactante momente ale acestui an – și câteva mementouri binevenite despre cât de frumoasă, dar și crudă poate fi planeta noastră, scrie Sky News.


Așa cum bine știm deja, a fost un alt an plin de evenimente mai mult sau mai puțin plăcute. De la bombardarea Gaza de către Israel după atacurile Hamas din 7 octombrie, până la continuarea războiului din Ucraina și mai multe dezastre naturale, întreaga lume a stat sub semnul dezechilibrului.

Cu toate că amploarea acestor evenimente a fost suficient de bine ,,fotografiată” în mintea noastră, multe dintre ele au fost capturate și din spațiu.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

lată unele dintre cele mai izbitoare imagini…nu toate vin cu vești proaste.


Bombardamentul Rusiei asupra Ucrainei

Această fotografie a fost făcută deasupra orașelor acoperite de zăpadă Soledar și Bakhmut din estul Ucrainei pe 10 ianuarie, ilustrând craterele produse de bombe care împânzesc zona – inclusiv în jurul unei școli distruse complet.

Palestinienii forțați să fugă

Civilii din Gaza au fost avertizați de Israel pe tot parcursul războiului cu Hamas să evacueze zona pentru a evita bombele, iar această imagine din 17 noiembrie arată o mulțime uriașă adunată de-a lungul drumului Salah al Deen din nord, încercând să fugă spre sud.

Turcia zdrobită de cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a devastat părți din Turcia și Siria pe 6 februarie. Această fotografie din ziua următoare arată ruptura faliei pe un câmp din orașul Altinuzum – tăind un colț al unei clădiri.


Aisberg în ,,libertate

Cel mai mare aisberg din lume, numit A23a, a scăpat de pe platforma de gheață Filchner-Ronne din Antarctica de Vest în 1986, iar patru decenii mai târziu este ,,alungat” din Marea Weddel și se așteaptă să ajungă în Atlanticul de Sud. Această imagine din satelit ESA a fost făcută pe 26 noiembrie.

Winter Wonderland

Cu o notă mai fericită, potrivită cu perioada, această scenă pitorească este de la un festival internațional de sculptură în gheață și zăpadă din Harbin, China, fotografiat pe 3 ianuarie.

Nevoia de viteză

Australia a găzduit în acest an show-ul său bianual Avalon, iar Maxar a surprins momentul în care echipa Black Eagles din Coreea de Sud a urcat împreună pe 5 martie.

Rozul e frumos mereu

Dintre numeroasele motive pentru a vizita Japonia, sezonul înfloririi cireșilor din țară este în top. Această fotografie a Castelului Takada a fost făcută pe 3 aprilie.

Căutarea submersibilului Titan

Pe 23 iunie, a doua zi după ce căutarea submersibilului Titan s-a încheiat cu fragmente găsite pe fundul oceanului, Maxar a surprins această imagine a trei nave implicate în operațiune.

Ciaran lovește Marea Britanie

Marea Britanie se află pe listă datorită acestei imagini de la NASA cu furtuna Ciaran, care a adus vânturi de 85 mph și inundații în sudul Angliei, făcând ravagii în Insulele Channel.

Hawaii cuprins de lavă

Această imagine sinistră este din noaptea de 7 iunie din Hawaii, care arată scurgerile de lavă, după erupția vulcanului Kilauea, incredibil de activ al insulei.

Insule în flăcări

Incendiile de pădure au sfâșiat insulele grecești Rodos și Corfu în timpul lunilor de vară. Această imagine în infraroșu din 24 iulie arată incendiile din apropiere de Gennadi pe Rodos, cu vegetație arsă umbrită cu negru.

Furia Idaliei

Florida a fost lovită de uraganul Idalia în timpul verii, care a lăsat sute de mii de case fără curent electric, iar unele complet scufundate. Această imagine arată statul înghițit de uragan, 30 august.

Puterea militară a Coreei de Nord

Cea de-a 75-a aniversare a Armatei Populare Coreene a fost marcată cu o paradă la Phenian. Pe 9 septembrie, mii de oameni s-au adunat în Piața Kim II Sung în timp ce lansările de rachete au fost expuse.

Conflict în Sudan

Sudanul a fost cuprins de o luptă violentă pentru putere anul acesta, după ce conflictele dintre facțiunile rivale ale armatei țării au izbucnit în primăvară. Această imagine din 17 aprilie arată avioane distruse pe aeroportul principal din Khartoum.

Cea mai mare lansare a SpaceX

SpaceX de la Elon Musk a încercat de două ori să lanseze Starship, cea mai puternică rachetă din lume, în acest an, dar nu a ajuns departe cu nicio ocazie. Această imagine din 17 noiembrie este dinaintea celei de-a doua încercări din sudul Texasului.

Toamna in Quebec

Vom încheia cu o notă pașnică (și un candidat pe lista ta cu wallpaper-uri) cu acest moment glorios de toamnă în provincia Quebec din Canada, pe 27 septembrie.

Citește și