• Agenția de informații publică imaginile pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a inventării dispozitivului.
  • Agenția afirmă că acestea „aruncă o nouă lumină” asupra „genezei și funcționării lui Colossus”.
  • Echipat cu 2.500 de valve și având o înălțime de peste 2 metri, Colossus a necesitat o echipă de operatori și tehnicieni calificați pentru a-l face să funcționeze.

GCHQ a făcut publice imagini inedite ale lui Colossus, computerul secret britanic de spargere a codurilor, care a fost creditat ca fiind cel care i-a ajutat pe Aliați să câștige cel de-al Doilea Război Mondial, scrie BBC.

Agenția de informații le publică pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a inventării dispozitivului. Agenția afirmă că acestea „aruncă o nouă lumină” asupra „genezei și funcționării lui Colossus”, considerat de mulți drept primul computer digital.

Existența sa a fost ținută în mare parte secretă până la începutul anilor 2000. Anne Keast-Butler, director al GCHQ, a declarat că imaginile reprezintă o reamintire a „creativității și ingeniozității” necesare pentru a menține țara în siguranță.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Inovația tehnologică a fost întotdeauna în centrul activității noastre aici, la GCHQ, iar Colossus este un exemplu perfect al modului în care personalul nostru ne menține în fruntea noilor tehnologii – chiar și atunci când nu putem vorbi despre asta”, a declarat ea. Primul Colossus a început să funcționeze de la Bletchley Park, locul de origine al spărgătorilor de coduri din Marea Britanie, la începutul anului 1944. Până la sfârșitul războiului, existau 10 computere care ajutau la descifrarea mesajelor naziste.

Echipat cu 2.500 de valve și având o înălțime de peste 2 metri, Colossus a necesitat o echipă de operatori și tehnicieni calificați pentru a-l face să funcționeze și să-l întrețină. Adesea, aceștia erau membri ai Serviciului Naval Regal Feminin (Wrens) – una dintre noile imagini le arată pe Wrens lucrând la mașină.

De asemenea, au fost făcute publice pentru prima dată planuri ale funcționării sale interne, împreună cu o scrisoare care face referire la „instrucțiuni germane destul de alarmante” interceptate de Colossus, precum și un clip audio al mașinii la lucru. Până la sfârșitul războiului, 63 de milioane de caractere de mesaje germane de înaltă calitate fuseseră decriptate de cele 550 de persoane care lucrau la calculatoare.

Unul dintre succesele sale notabile a fost acela de a-i ajuta pe Aliați să afle că Hitler înghițise momeala că debarcările din Ziua Z din iunie 1944 vor avea loc la Calais și nu în Normandia. Istoricii consideră că aceste computere au scurtat războiul și au salvat multe vieți.

Citește și