• Numărul deceselor cauzate de această boală a fost estimat la 9,74 mil în 2022.
  • 56% dintre decese sunt bărbați, 44% la femei.
  • Creșterea incidenței cancerului este cauzată de tutun, alcool, obezitate și poluare.

La 4 februarie, an de an, se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului, o zi destinată creșterii gradului de conștientizare asupra cancerului și a impactului pe care îl are în viața omului modern.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului consideră că tutunul, alcoolul, obezitatea și poluarea aerului sunt „factori cheie în creșterea incidenței”. Aproximativ 35 de milioane de cazuri noi de cancer sunt de așteptat să fie detectate în 2050, sau cu 77% mai mult decât în 2022, a anunțat agenția Organizației Mondiale a Sănătății specializată în această boală.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Creșterea rapidă a poverii globale a cancerului reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și schimbările expunerii oamenilor la factorii de risc. Concluzia ar fi că cel mai eficient tratament împotrivă cancerului este prevenția – evitarea factorilor de risc și controalele periodice.

Unde se află cercetarea medicală în domeniul cancerului?

Un tratament universal rămâne în contunuare un vis al cercetătorilor, dar exista avansuri semnificative pentru unele tipuri de cancer cum ar fi cel pancreatic . O publicație recenta, din 9 ianuarie în revista Nature Medicine arata că studiul vaccinului ELI-002 2P este extrem de promițător. Acesta ar acționă asupra sistemului imunitar pentru a identifica și preveni mutația genetică responsabilă de apariția cancerului de pancreas.

Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța – pe scurt, CNRS a anunțat pe site-ul său că un studiu realizat de o echipă franco-americană sub conducerea sa a relevat rolul esențial jucat de o proteină în dezvoltarea metastazelor la femeile cu un cancer de sân agresiv sau refractar la tratament. Această descoperire ar putea revoluționa în mod crucial lupta împotriva cancerului de sân, dintre care unul din cinci metastaze.

Citește și