• Lukașenko a făcut anunțul în ziua alegerilor legislative de duminică
  • Niciun membru al opoziției nu a putut participa la alegerile de duminică
  • Aleksandr Lukașenko se află la conducerea Belarusului din anul 1994

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor. A făcut anunțul în ziua alegerilor legislative, calificate de opoziţia în exil drept un simulacru, după ani de reprimare a opoziţiei.
„Spuneţi-le tuturor că voi candida” în 2025, a spus după vot Lukaşenko, care se află la conducerea ţării din 1994.

Niciun membru al opoziţiei nu a putut participa la alegerile legislative de duminică. Liderii din exil ai opoziţiei au cerut populaţiei să boicoteze votul.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat, de asemenea, că autorităţile au învăţat lecţiile din 2020 şi a asigurat că duminică nu vor exista „răzvrătiri”.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Liderul opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ este în închisoare, a calificat votul de duminică drept un simulacru de alegeri.

„Să fie clar, încercarea regimului de a folosi aceste alegeri false pentru a se legitima este sortită eşecului”, a spus ea într-un videoclip online.

Belarus, ţară aflată sub sancţiuni occidentale, este în mare parte izolată pe scena internaţională, dar este principalul aliat al Rusiei, căreia i-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie 2022 pentru a iniţia invadarea Ucrainei.

Citește și