• Orașul Grindavík din Islanda, aflat în apropiere, a fost, de asemenea, evacuat, potrivit RÚV.
  • Laguna Albastră este una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării.
  • În noiembrie au fost măsurate 1.400 de cutremure în 24 de ore.

Islanda a evacuat faimoasa Lagună Albastră, celebră în întreaga lume, din cauza activității seismice din apropiere care sugerează o erupție vulcanică „iminentă”, scrie CNN.

Magma a început să curgă după o activitate seismică intensă în zona din jurul lagunei, un popular centru spa geotermal cunoscut pentru apele sale calde, potrivit RÚV. Adâncimea magmei, de aproximativ patru kilometri, înseamnă că o erupție ar putea avea loc în câteva ore, a declarat vulcanologul Thorvaldur Thordarson pentru RÚV.

Orașul Grindavík, aflat în apropiere, a fost, de asemenea, evacuat, potrivit RÚV. Poliția a declarat că evacuarea „decurge bine” și că în oraș au fost doar câteva persoane în ultimele zile, a adăugat televiziunea publică.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Într-un comunicat publicat sâmbătă pe site-ul său, Blue Lagoon a precizat că a inițiat o evacuare a localurilor sale din cauza „creșterii activității seismice într-o zonă cunoscută, la câțiva kilometri distanță”.

Situată la puțin mai puțin de o oră de mers cu mașina de capitala și cel mai mare oraș al Islandei, Reykjavik, Laguna Albastră este una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării.

Situl face parte din sud-vestul peninsulei Reykjanes din Islanda – un deget gros de pământ care se îndreaptă spre vest în Oceanul Atlantic dinspre Reykjavik. Pe lângă Laguna Albastră, în peninsulă se află și principalul aeroport al Islandei, Aeroportul Internațional Keflavik.

Islanda este una dintre cele mai active zone vulcanice de pe planetă. În loc să aibă un vulcan central, Peninsula Reykjanes este dominată de o vale de rift, cu câmpuri și conuri de lavă.

În noiembrie, Laguna Albastră a fost închisă timp de o săptămână după ce au fost măsurate 1.400 de cutremure în 24 de ore.

Citește și