• Franța și Moldova au semnat un acord bilateral de apărare pe fondul amenințărilor Rusiei.
  • Macron a promis că Franța va menține un „sprijin neclintit” pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială” a Moldovei.
  • Acordurile bilaterale semnate joi vin la o săptămână după ce regiunea separatistă pro-rusă, Transnistria, a cerut ajutorul Rusiei.

Franța și Republica Moldova au semnat acorduri bilaterale de cooperare economică și de apărare ca parte a eforturilor președintelui francez Emmanuel Macron de a îndemna țările occidentale să sprijine Ucraina și vecinii săi vulnerabili, în fața agresiunii rusești, scrie Financial Times.

Acordurile bilaterale semnate joi vin la o săptămână după ce regiunea separatistă pro-rusă, Transnistria, a cerut ajutorul Rusiei, ca un „ecou” pentru separatiștii din regiunea ucraineană estică Donbas la începutul conflictului din 2014. Oficialii ruși au comparat, în ultimele zile, leadershipul pro-european al Moldovei cu cel al Ucrainei.

Războiul din Ucraina a avut efecte severe asupra Republicii Moldova, care, la rândul său, a avut relații tensionate cu Moscova încă din 1990. Invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, țară vecină Moldovei, a accelerat impulsul vestic al țării, iar apoi i s-a acordat statutul de candidat la UE alături de Ucraina, în iunie 2022.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Astăzi, Ucraina este în prima linie în lupta pentru Europa, pentru tot ce prețuim și apărăm. Miza este propria nosatra securitate”, a spus Maia Sandu joi, aflată la Paris. „Dacă agresorul nu este oprit, va continua, iar războiul va fi mai aproape. Mai aproape de noi. Mai aproape de tine”.

Macron a promis că Franța va menține un „sprijin neclintit” pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială” a Moldovei.

Acordul de apărare include plasarea unui reprezentant al armatei franceze în Moldova, precum și implementarea unor programe de antrenament și furnizarea de arme. Franța a promis și să investească în proiecte de energie din Moldova, resurse naturale și transportul feroviar.

Pasul lui Macron către Moldova vine după declarațiile sale din ultima lună privind posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina, posibilitate care „nu trebuie exclusă” ; comentariile președintelui francez au stârnit reacții acide rapide din partea aliaților NATO.

Cu toate acestea, președintele francez și-a continuat eforturile de a sprijini Ucraina. În timpul unei vizite la Praga de marți, Macron a spus că Franța se va alătura unei inițiative pornite de Cehia de a cumpăra muniție pentru Ucraina din țări non-europene. Președintele ceh Petr Pavel a spus că „o misiune de antrenament NATO în Ucraina nu ar reprezenta niciun fel de violare a legii internaționale”.

Moldova a început negocierile privind un acord bilateral cu Franța în 2022, însă finalitatea sa trebuie văzută în contextul în care „leadership-ul francez depune toate eforturile pentru sporirea sprijinului pentru Ucraina”, a declarat fostul ministru de Externe al Moldovei, Nicu Popescu. „Moldova e parte a acestui efort”.

Moldova este un stat neutru și abilitatea sa de a spori capacitatea militară e constrânsă de resurse financiare foarte limitate. În decembrie, Moldova a semnat un acord cu Franța pentru achiziționarea unui sistem radar de la Thales.  Și-a majorat, de asemenea, bugetul pentru apărare cu 70%, până la 85 de milioane de euro anul trecut, precum și de la 40 de milioane de euro din Facilitatea Europeană pentru Pace, un program de asistență financiară.

Sprijinul sporit al Franței pentru Moldova „ne arată că Europa înțelege în sfârșit că nu putem fi în siguranță decât dacă vecinii noștri sunt în siguranță”, a spus Siegfried Mureșan, deputatul român care conduce delegația Parlamentului European în Moldova.

Apelul Transnistriei pentru ajutor rusesc, a spus el, a fost un reminder a ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare dacă Rusia câștigă în Ucraina. Dar situația a fost „mai stabilă decât suntem tentați să credem – atât timp cât Ucraina ține forțele ruse departe de Transnistria”, a adăugat el.

După apelul Transnistriei, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat că Moldova riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”. El a acuzat guvernul de la Chișinău că „blochează tot ce este rusesc” și pune „presiune economică serioasă” asupra Transnistriei.

Transnistria are o populație de mai puțin de jumătate de milion, din care aproximativ 200.000 sunt ruși. Moscova a păstrat o bază militară cu aproximativ 1.300 de soldați în teritoriu, după ce rebelii pe care i-a susținut la începutul anilor 1990 și-au declarat independența față de Chișinău în urma unui război civil.

Președintele Vladimir Putin s-a întâlnit marți separat cu Yevgenia Guțul, guvernatorul Găgăuziei, o altă regiune pro-rusă din sudul Moldovei, pentru a asculta plângerile acesteia cu privire la guvernul de la Chișinău.

Forțele ruse ar putea prelua controlul asupra Transnistriei doar dacă ar ocupa portul ucrainean Odesa și teritoriul înconjurător. Rusia a lansat în mod repetat rachete și drone spre Odesa din 2022, inclusiv miercuri, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski făcea un tur al orașului împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, dar până acum nu a încercat să ocupe orașul.

Citește și