• Vaughan Gething va deveni primul lider de culoare al guvernului semiautonom din Țara Galilor.
  • Gething, născut în Zambia, îl va înlocui pe actualul Ministru Mark Drakeford.
  • Drakeford va demisiona din funcția de Prim-Ministru al Țării Galilor pe 19 martie.

Vaughan Gething a câștigat sâmbătă competiția pentru conducerea Partidului Laburist din Țara Galilor, ceea ce înseamnă că va deveni primul lider de culoare al guvernului semiautonom din Țara Galilor, conform CNN.

„Astăzi, întoarcem o pagină în cartea istoriei națiunii noastre”, a declarat Gething, în vârstă de 50 de ani, într-un discurs rostit după anunțarea rezultatului. „Devoluția nu este ceva cu care a trebuit să mă obișnuiesc, sau la care să mă adaptez, sau pentru care să îmi cer scuze. Devoluția, soluțiile galeze la problemele și oportunitățile galeze sunt în sângele meu”, a adăugat Gething, în prezent Ministru al Economiei.

Gething, născut în Zambia, îl va înlocui pe actualul Ministru Mark Drakeford, care în decembrie și-a anunțat plecarea după cinci ani în fruntea Guvernului galez, care este responsabil de un număr limitat de domenii deconcentrate, inclusiv sănătatea și educația.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
OZEMPIC E OUT
CUM STĂM LA ECONOMIE?
ROMÂNIA ÎMBĂTRÂNEȘTE

Drakeford va demisiona din funcția de Prim-Ministru al Țării Galilor pe 19 martie, a anunțat Partidul Laburist într-un comunicat, urmând ca Parlamentul galez, Senedd, să aleagă în mod oficial următorul lider pe 20 martie.

De asemenea, felicitându-l pe Gething pentru victorie, premierul britanic conservator Rishi Sunak a declarat pe rețelele de socializare că s-a angajat să colaboreze în mod constructiv.

Citește și