• Profesorii din România sunt tot mai puţini şi mai bătrâni.
  • Media de vârstă a învăţătorilor este de 43 de ani, a educatoarelor este de 38 de ani, iar a profesorilor de 46 de ani.
  • Doru Grădinaru: „Învățământul trebuie să fie despre elevi, dar lucrurile sunt duse la extrem”.

Dascălii din România sunt tot mai puţini şi bătrâni. Media de vârstă a învăţătorilor este de 43 de ani, a educatoarelor este de 38 de ani, iar a profesorilor de 46 de ani, arată date transmise de Ministerul Educaţiei, la solicitarea Ziarului Financiar. Statisticile oficiale, fie ele oferite de surse de la nivel european sau de la nivel local arată aceleaşi tendinţe: media de vârstă creşte, numărul dascălilor scade.

Care sunt factorii care fac profesia didactică mai puțin atractivă pentru tineri?

„Situația este destul de complexă. Cu siguranță este vorba despre o problemă la nivel de sistem. În primul rând, avem deficit de personal la anumite materii, cum ar fi fizica, chimia, matematica, limba franceză. Sunt specializări destul de grele, unde nu merge oricine, iar după ce termină facultatea, studenții nu se angajează în învățământ, ci aleg să meargă în alte domenii unde se câștigă mai bine. Chiar și cu măririle de salarii din ultima perioadă, salariul unui debutant nu este destul de mare.

Pe lângă toate acestea, mai este și problema titularizării, a posturilor. Posturile sunt foarte fragmentate iar debutanții au dificultăți foarte mari în a se titulariza. Mai mult decât atât, sunt cazurile recente în care profesorii sunt batjocoriți sau loviți în unitatea de învățământ. Sunt supuși unor tratamente nepotrivite atât din partea elevilor cât și a părinților. Învățământul trebuie să fie despre elevi, dar lucrurile sunt duse la extrem”, a declarat Doru Grădinaru, profesor de istorie, pentru Aleph News.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Citește și