• Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump au obținut marți nominalizările prezidențiale ale partidelor lor.
  • Președintele american, în vârstă de 81 de ani, a declarat marți seară că este „onorat” că alegătorii i-au susținut candidatura la realegere.
  • Trump, în vârstă de 77 de ani, rămâne foarte popular în rândul bazei electorale republicane, ceea ce l-a propulsat spre victorie.

Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump au obținut marți nominalizările prezidențiale ale partidelor lor cu victorii decisive într-o serie de alegeri primare.

Patru state, un teritoriu american și democrații care trăiesc în străinătate au votat marți alegerile primare.

Rezultatul înseamnă că alegătorii americani vor avea o nouă confruntare prezidențială ca cea din 2020, peste opt luni.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210

Nominalizările vor fi oficializate în cadrul convențiilor partidelor din această vară, scrie BBC.

Ce promit Biden și Trump

Președintele american, în vârstă de 81 de ani, a declarat marți seară că este „onorat” că alegătorii i-au susținut candidatura la realegere „într-un moment în care amenințarea pe care o reprezintă Trump este mai mare ca niciodată”.

Invocând tendințele economice pozitive, el a afirmat că SUA se află „în mijlocul unei reveniri”, dar că se confruntă cu provocări pentru viitorul său ca democrație, precum și cu cei care doresc să adopte restricții privind avortul și să reducă programele sociale.

„Cred că poporul american va alege să ne facă să continuăm să ne îndreptăm spre viitor”, a declarat Biden.

Prezența în funcție i-a oferit lui Biden un avantaj și nu a avut niciun adversar serios pentru nominalizarea democrată.

În ciuda preocupărilor alegătorilor că vârsta sa îi limitează capacitatea de a îndeplini sarcinile președinției, aparatul de partid s-a mobilizat în jurul său.

Între timp, Trump, în vârstă de 77 de ani, rămâne foarte popular în rândul bazei electorale republicane, ceea ce l-a propulsat spre victorie, în primare după primare, în fața unor rivali bine finanțați.

Campania sa pentru un al doilea mandat la Casa Albă s-a axat pe legi mai stricte în materie de imigrație, inclusiv pe promisiunea de a „sigila frontiera” și de a pune în aplicare deportări „record”.

De asemenea, Trump a promis să lupte împotriva criminalității, să stimuleze producția internă de energie, să taxeze importurile străine, să pună capăt războiului din Ucraina.

Citește și