• Construcțiile și IT-ul aduc peste jumătate din creșterea economică, deși fac numai 15% din PIB.
  • Industria, care înseamnă 20% din economie, scade și trage PIB în jos.
  • Comerțul și HoReCa cresc puțin din cauza inflației persistente.

Construcțiile și IT-ul au adus cea mai mare parte a creșterii economice de 2,1% din 2023. Cele două sectoare au adus, împreună, 1,2 procente adică mai bine de jumătate din creșterea economică, în condițiile în care ele înseamnă numai 15% din economie. Industria, care face aproape 20% din PIB, a tras în jos economia, iar comerțul abia a ținut capul la suprafață, arată cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică.

De ce industria și comerțul nu au mers atât de bine?

„Industria o duce rău pentru al cincilea an la rând. Industria Germaniei, cel mai important partener la României, nu a ajutat foarte mult țara. Ciclul de scădere a început în 2018, apoi a venit pandemia, criza energetică, războiul din Ucraina, iar toate acestea au dus la scăderea sectorului. Comerțul, cel mai important sector economic, nu a mers bine din cauza inflației. Oamenii nu au mai cumpărat atât de multe bunuri de lungă durată, cum ar fi mașini, laptopuri”, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Cum arată cifrele pentru 2024? Ce sectoare economice vor merge bine?

„IT-ul este un sector care va merge destul de bine. Există câteva probleme și acolo, dar nu foarte mari. IT-ul a crescut cu câte două cifre de la an la an. România are cei mai mulți IT-iști din Europa. Construcțiile merg foarte bine an de an încă din 2019, mai ales datorită infrastructurii”, a adăugat acesta.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Citește și