• Alphabet a plătit Apple cu 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a rămâne motorul de căutare implicit al Safari, arată documente judiciare.
  • Aceasta reprezintă o creștere de 2 miliarde de dolari față de suma raportată pe care Google a plătit-o în 2021.
  • Afacerea este o dovadă cheie într-un proces antitrust din SUA care susține că Google deține un monopol ilegal în domeniul căutărilor.

Se pare că prețul pentru a fi motorul de căutare implicit pe iPhone, iPad și Mac a crescut, conform Business Insider.

Documente judiciare dezvăluite recent din procesul antitrust al Departamentului de Justiție al SUA împotriva Google indică faptul că gigantul tehnologic a plătit peste 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a se asigura ca motor de căutare implicit pe browserul Safari al Apple.

Aceasta este cu cel puțin 2 miliarde de dolari mai mult decât prețul raportat pe care l-a plătit Apple în 2021. Google ar fi plătit compania în jur de 18 miliarde de dolari în 2021, depășind un miliard de dolari în fiecare lună, potrivit documentelor din instanță.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

La procesul din toamna anului trecut, directorii Apple au rămas criptici în legătură cu plata și au spus că Google a cheltuit „miliarde” pentru un acord cu Apple. Ulterior, un martor a dezvăluit din greșeală că Google plătește 36% din veniturile pe care le obține din reclamele de căutare prin intermediul Safari.

Înțelegerea de 20 de miliarde de dolari cu Apple este o probă cheie în procesul antitrust istoric al SUA împotriva Google. Din 2005, acordul a impus Apple să pre-seteze Google ca unic motor de căutare implicit al Safari pe dispozitivele sale, potrivit documentelor judiciare.

Deși Google plătește Apple pentru a fi motorul de căutare implicit pe dispozitivele Apple încă din 2002, valoarea acordului a crescut semnificativ. În 2014, Google plătea 1 miliard de dolari, potrivit documentelor depuse în instanță într-un caz separat care implică Oracle.

Documentele instanței spun că, în domeniul căutării, Google și Apple caută să „lucreze ca și cum [ar fi] o singură companie”.

În calitate de cel mai mare concurent al Apple în materie de smartphone-uri, acordul dezvăluie, de asemenea, o relație complexă între cei doi giganți din domeniul tehnologiei. Documentele tribunalului au arătat că directorul general al Google, Sundar Pichai, a declarat la un moment dat că firma „continuă să aibă momente de tensiune” cu Apple, în contextul în care se află în competiție pe tema Android și iPhone și a altor produse rivale.

Purtătorii de cuvânt ai Google și Apple nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Business Insider înainte de publicare.

În această săptămână au loc pledoariile finale în cazul antitrust împotriva Google, Departamentul de Justiție al SUA susținând că Google domină ilegal piața motoarelor de căutare. Google a negat acuzațiile.

Apple se luptă, de asemenea, cu propriul proces antitrust, care acuză producătorul iPhone că menține ilegal un monopol asupra smartphone-urilor prin înrăutățirea ofertelor concurenților săi, acuzații pe care Apple le-a negat.

Citește și