• Ar putea avea loc proteste din partea managerilor de etaj și agenților de presă care cer schimbări în tratamentul Guvernului francez.
  • Lucrătorii sunt angajați cu contracte sezoniere pe termen scurt la festivalurile de film din Franța.
  • Colectivul cere o întâlnire în prima săptămână a festivalului cu personalul cheie de la Cannes.

Festivalul de film de la Cannes, care va avea loc săptămâna viitoare, se confruntă cu o grevă în momentul de față și ar putea avea loc proteste din partea managerilor de etaj și agenților de presă care cer schimbări în tratamentul Guvernului francez față de personalul sezonier al festivalului de film. Festivalul de pe Coasta de Azur a Franței s-a mai confruntat cu o grevă majoră o singură dată înainte, în timpul protestelor studențești și a grevelor muncitorilor care au început în mai 1968, scrie The Guardian.

Anul acesta, un colectiv numit Sous les Écrans la Dèche (Sărăcia din spatele ecranelor), care reprezintă mai mult de 200 de lucrători, a convocat o grevă pentru tratamentul pe care Guvernului îl acordă lucrătorilor independenți la festivalurile din toată Franța. Aceștia includ programatori, personal de box office, manageri de logistică, manageri de etaj, șoferi și ofițeri de presă.

Colectivul a spus că cele mai recente modificări propuse de Guvern în legătură cu legile șomajului ar face imposibil ca mulți lucrători calificați ai festivalurilor de film să se descurce. Lucrătorii sunt angajați cu contracte sezoniere pe termen scurt la festivalurile de film din Franța. Dar nu se încadrează în sistemul special de asigurări de șomaj din Franța pentru artiștii și tehnicienii independenți din sectorul cultural. Această schemă majorează salariile la un salariu minim, oferind sprijin de stat în perioadele fără muncă. Colectivul a spus că schimbările aduse sistemului francez de șomaj care urmează să fie introduse la începutul lunii iulie îi vor lăsa pe lucrătorii sezonieri ai festivalurilor de film într-o poziție și mai grea, cu un prag mai mare pentru solicitarea indemnizațiilor de șomaj.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Un purtător de cuvânt al colectivului a declarat: „Unul după altul, va trebui să renunțăm la profesiile noastre, ceea ce va pune în pericol aceste festivaluri de film care spun deja că le este greu să găsească personal”. Ei au adăugat: „Greva nu va pune în pericol deschiderea de la Cannes, dar ar putea exista întreruperi în timpul festivalului”.

Colectivul cere o întâlnire în prima săptămână a festivalului cu personalul cheie de la Cannes, alături de reprezentanți ai Ministerului Economiei. Colectivul vrea un angajament guvernamental de a elabora planuri concrete pentru protejarea lucrătorilor din festival. Festivalul de film de la Cannes a declarat că a recunoscut „dificultățile” cu care se confruntă unii angajați și a încurajat toate părțile să „să se unească în jurul mesei de negocieri”.

Între timp, există temeri că, pe măsură ce o nouă mișcare #MeToo în cinematografia franceză se apropie, festivalul ar putea fi afectat dacă noi dezvăluiri despre hărțuirea sexuală sunt publicate de presa franceză în timpul evenimentului. Iris Knobloch, președintele Cannes, a declarat pentru Paris Match că festivalul a fost „extrem de atent” la mișcarea #MeToo și „urmărește situația îndeaproape”. Ea a spus că dacă cineva implicat în prezentarea unui film la festival ar fi ținta acuzațiilor, „ne-am asigura că s-a luat decizia corectă, de la caz la caz, în consultare cu organul nostru de conducere și cu diferitele părți implicate”. Dar ea a spus că filmul prezentat va fi, de asemenea, luat în considerare deoarece „lucrarea este adevărata vedetă”.

Cannes va prezenta săptămâna viitoare un scurtmetraj al actorului, scriitorului și regizorului Judith Godrèche , intitulat Moi Aussi , or Me Too, care evidențiază poveștile supraviețuitorilor violenței sexuale. Godrèche a devenit o voce principală în mișcarea #MeToo din Franța , după ce i-a acuzat pe regizorii Benoît Jacquot și Jacques Doillon că au agresat-o sexual când era adolescentă. Ambii bărbați au negat acuzațiile. Procurorii au deschis o anchetă. Godrèche a vorbit la premiile pentru filmul francez de anul acesta, César, și în Parlament a cerut încetarea abuzului sexual în ceea ce ea a descris ca fiind o industrie de film franceză „incestuoasă”.

Gérard Depardieu , unul dintre cei mai cunoscuți actori ai Franței, va fi judecat în octombrie pentru presupusele agresiuni sexuale a două femei pe platourile de filmare ale unui film în 2021. El este, de asemenea, cercetat oficial într-un alt caz, după ce actrița Charlotte Arnould l-a acuzat că a violat-o la casa lui din Paris în 2018. El a negat toate acuzațiile.

Citește și