- Fenomenul „Marea Extenuare” lovește mediul de afaceri și amenință companiile mari și mici
- Managerii companiilor trebuie să promoveze un program de lucru corespunzător pentru odihnă
- Angajații pot să urmeze un stil de viață activ pentru a avea energie și a gestiona stresul
Tu cum te simți la locul de muncă? Fenomenul „Marea Extenuare” face ravagii în mediul de business.
Advertisment
Acesta se descrie ca fiind o stare persistentă de epuizare, lipsă de motivație față de muncă, suprasolicitare sau lipsa echilibrului între viața profesională și cea personală.
„Dacă angajatul nu stabilește limite clare între viața profesională și cea personală, și nu se asigură că-și acordă timpul destul pentru odihnă, relaxare, apă, hrană și alte tipuri de activități care îi aduc bucurie în afara programului de lucru, noi vom avea, social, un membru epuizat”, declară Radu Leca, psiholog.
Recomandări
Care sunt cauzele pentru „Marea Extenuare”?
Cauzele fenomenului „The Great Exhaustion” sunt aceleași care au dus și la evenimente precum „Quiet Quitting” sau „Mass Resignation”, și este vorba despre o perioadă în care angajații sunt extenuați de la suprasolicitare.
„În acest moment, sigur că da, este vorba despre o perioadă în care angajații sunt extenuați. Extenuați după o perioadă în care au tras foarte tare, a trebuit să tragă și mai tare. Să-și înlocuiască colegii care, poate, au plecat din companie”, spune Oana Botolan, expert HR.
Citește și
- VIDEO. OpenAI lansează „GPT-4o”, fratele mai mic și mai deștept al lui GPT-4. Cu ce impresionează noul model A.I., gratuit pentru toți utilizatorii
- Companiile din UK vor să adopte modelul de 4 zile de lucru pe săptămână. Antreprenor: „Modelul ar fi o soluție pentru unele categorii din România, dar ar trebui impusă condiția ca angajații să aibă parte de creșteri salariale”
- Fenomenul drogurilor scapă de sub control în România. M. Vigil: „Suntem într-un trend european și mondial pentru că vârsta de consum a scăzut semnificativ”
Partenerii noștri