• Emmanuel Macron a sosit în Noua Caledonie pentru a calma tensiunile după revolte care au lăsat șase morți, declarând că forțele de securitate franceze vor rămâne pe termen nelimitat.
  • Revoltele au fost declanșate de furia populației indigene kanak împotriva modificărilor constituționale care ar dilua votul kanak prin acordarea drepturilor de vot pentru rezidenți non-indigeni.
  • Macron a organizat discuții cu liderii locali pentru a restabili pacea și a planifica reconstrucția, dar vizita a primit reacții mixte din partea politicienilor locali.

Forțele de securitate franceze vor rămâne în Noua Caledonie atât timp cât va fi necesar, a declarat Emmanuel Macron, după ce președintele Franței a sosit în acest teritoriu din Pacific într-o încercare urgentă de a calma tensiunile după mai mult de o săptămână de revolte care s-au soldat cu șase morți, scrie The Guardian.

Macron urma să organizeze joi o zi de discuții cu scopul de a întoarce pagina revoltelor mortale, declanșate de furia populației indigene kanak din cauza modificărilor constituționale susținute de Paris, care ar acorda drepturi de vot pentru zeci de mii de rezidenți non-indigeni. Liderii locali se tem că această schimbare va dilua votul kanak și va submina eforturile de lungă durată de obținere a independenței.

„În orele și zilele următoare, noi operațiuni masive vor fi programate acolo unde este necesar, iar ordinea republicană în ansamblul său va fi restabilită, deoarece nu există altă opțiune”, a declarat Macron în timpul unei întâlniri cu liderii locali, adăugând că starea de urgență nu ar trebui prelungită.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Președintele a vorbit pentru scurt timp cu reporterii după sosirea sa la aeroportul internațional La Tontouta, la aproximativ 50 km de capitala Noumea, capitala Noii Caledonii, spunând: „Nu am avut timp să discutăm despre această situație: „Dorința mea, împreună cu cea a miniștrilor mei și a guvernului, este de a fi alături de oameni și de a vedea o revenire la pace, calm și securitate cât mai curând posibil.”

Mai târziu, Macron a survolat cu elicopterul zonele devastate de incendii, cu buldozere care lucrau pentru a îndepărta molozul. Primarii din cele mai afectate suburbii s-au alăturat întâlnirii lui Macron la Înaltul Comisariat al Franței, alături de lideri pro-francezi și pro-independență.

Macron a declarat că scopul întâlnirii a fost de a readuce toate părțile la masa negocierilor, însă vizita sa a provocat reacții mixte în rândul politicienilor locali.

„Este o punere în scenă. Formatul nu este potrivit”, a declarat Roch Wamytan, un lider independentist al Uniunii Caledoniene și președinte al Congresului Noii Caledonii, legislativul acesteia.

„Întrebarea pe care ne-o punem este dacă textul de revizuire a Constituției va fi retras pentru a face loc unor discuții aprofundate.”

„Iată că vine pompierul după ce a pus focul!” a scris pe X Jimmy Naouna, de la Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste din Noua Caledonie, ca răspuns la vestea vizitei lui Macron.

Mike, un activist staționat la un baraj rutier, a spus: „Nu, nu, nu: „El [Macron] trebuie să vină. Pentru că parlamentul începe să se întoarcă împotriva lui. De aceea vine. Această reformă trebuie să fie eliminată. Această lege trebuie să dispară. Dacă vrem pace aici, în Kanaky, trebuie să fie eliminată”.

Apropiații spun că Macron nu are niciun plan preconceput și că va discuta cu toate partidele despre reconstrucția în urma revoltelor, precum și despre politică, dar este puțin probabil să se grăbească să ia vreo decizie majoră.

Întrebat de un reporter dacă crede că o vizită de 12 ore este suficientă, Macron a răspuns: „Vom vedea. Nu am o limită”.

Sonia Backès, o figură pro-franceză proeminentă și președinte al provinciei Sud din Noua Caledonie, a declarat că vizita lui Macron a fost „un semn puternic al dorinței sale de a găsi soluții, mai întâi în ceea ce privește ordinea publică și justiția, apoi din punct de vedere politic”.

Virginie Ruffenach, un politician local și lider antiindependență, a declarat că statul „are un rol important de jucat și are mult ajutor de oferit în această situație catastrofală”.

Teritoriul din Pacific, cu o populație de 270.000 de locuitori, se află în plină agitație din 13 mai, cunoscând cele mai grave violențe din ultimii 40 de ani.

Aproape 400 de clădiri publice, întreprinderi, magazine și locuințe au fost distruse de incendii provocate de revoltători în mai puțin de o săptămână, potrivit procurorului Yves Dupas.

Drumurile au fost grav avariate, ceea ce a îngreunat accesul și deplasarea în unele părți ale Noii Caledonii.

Locuitorii au fost nevoiți să aștepte mai multe ore pentru a cumpăra bunuri esențiale, iar articolele au fost raționalizate. Închiderea băncilor și distrugerea multor bancomate au făcut dificilă obținerea de numerar, care este utilizat pe scară largă.

Locuitorii care au vorbit cu The Guardian nu au dorit să fie numiți, de teamă că ar putea fi vizați. „Sunt tineri care provoacă probleme toată noaptea, focuri de armă toată noaptea. Nu se opresc. Suntem claustrați acasă de marți. Este o zonă fără lege”, a declarat un locuitor din Logicoop, un cartier deosebit de afectat din Nouméa.

Un alt locuitor din Logicoop se simțea mai în siguranță, dar se temea că prezența poliției ar putea stârni tulburări în cartier. „Am fost puțin speriați în primele două zile, când au început să ardă totul în jur. Astăzi, ne simțim relativ în siguranță în cartier. Lucrurile merg bine între diferitele comunități și există mult ajutor reciproc. Nu am văzut niciun ofițer de poliție de la început și ne temem că lucrurile se vor încinge când vor ajunge.”

Citește și