• Avocații Africii de Sud au cerut Curții Internaționale de Justiție (ICJ) să ordone Israelului să oprească ofensiva din Rafah și să se retragă din Gaza, acuzând Israelul de genocid.
  • ICJ a respins cererea Israelului de a arunca cazul în ansamblu și i-a ordonat să prevină actele de genocid și să permită fluxul de ajutoare, fără a opri operațiunile militare israeliene.
  • Israelul a respins acuzațiile de genocid, declarând că își va proteja cetățenii și va continua să urmărească Hamas în Gaza.

Judecătorii de la Curtea Supremă a ONU se vor pronunța astăzi cu privire la cererea Africii de Sud de a ordona Israelului să oprească ofensiva Rafah și să se retragă din Gaza, parte a unui caz mai larg care acuză Israelul de genocid, relatează Reuters.

Avocații Africii de Sud au cerut instanței săptămâna trecută să impună măsuri de urgență și au spus că atacurile Israelului asupra orașului din sudul Gaza „trebuie oprite” pentru a asigura supraviețuirea poporului palestinian.

Hotărârile Curții Internaționale de Justiție (CIJ), cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, sunt definitive și obligatorii, dar au fost ignorate în trecut. Instanța nu are competențe de executare.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Israelul a respins în mod repetat acuzațiile de genocid ca fiind lipsite de temei.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat ieri că „nicio putere de pe Pământ nu va împiedica Israelul să-și protejeze cetățenii și să urmărească Hamas în Gaza”.

O decizie împotriva Israelului a celui mai înalt organism juridic al ONU ar putea pune mai multă presiune diplomatică asupra guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Israelul „nepregătit” să semneze acordul de încetare a focului din Gaza

Mai multe țări europene au declarat ieri că vor recunoaște un stat palestinian, iar procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI) – tot cu sediul la Haga – a anunțat luni că a depus o cerere de mandat de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului Apărării Yoav Gallant, precum și liderii Hamas.

ICC acuză indivizi pentru presupuse crime de război, crime împotriva umanității și genocid, în timp ce CIJ este cel mai înalt organ al ONU pentru disputele dintre state.

CIJ a respins anterior cererea Israelului de a arunca cazul în ansamblu. Curtea i-a ordonat să prevină actele de genocid împotriva palestinienilor și să permită fluxul de ajutoare, fără a ordona oprirea operațiunilor militare israeliene.

Israelul a ucis peste 35.800 de palestinieni numai în Gaza din octombrie 2023 și a strămutat cu forța peste 70% dintre rezidenții enclavei, de mai multe ori. Acum a lansat o ofensivă asupra orașului cel mai sudic al Gazei, Rafah, unde le-a spus palestinienilor care fug de bombe să se miște pentru a rămâne „în siguranță”. Prinși în enclava asediată, palestinienii nu au unde să meargă decât la mare, unde nu există nicio sursă de apă dulce sau livrări de ajutoare.

Citește și