• Neamț: Bărbat care a votat de două ori în Germania, a încercat din nou și în România.
  • Sibiu: Femeie de 83 de ani, împiedicată să voteze. Poliția a deschis dosar penal.
  • Amendă record pentru un gorjean care a mers la vot beat, și-a dat jos masca și a sunat la 112.
  • Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, 6 decembrie 2020.
  • Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00
  • 18.191.396 români cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne.
  • Pe parcursul zilei, Aleph News vă va ține la curent cu incidentele din ziua votului, la alegeri parlamentare 2020.

UPDATE 20.05 Mehedinți: Un observator a fotografiat votul unui alegător

Polițiștii orașului Strehaia, județul Mehedinți, fac cercetări, duminică, după ce un observator ar fi fotografiat buletinul de vot al unui alegător. Observatorul este acuzat de violarea confidențialității votului.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că, un observator din cadrul unei secții de votare, de pe raza localității Bîcleș, ar fi făcut fotografii asupra unui buletin de vot pe care își exprimase opțiunea de vot, un alegător.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de violare a confidențialității votului.

UPDATE 20.04 Neamț: Bărbat care a votat de două ori în Germania, a încercat din nou, acasă

Un bărbat de 36 de ani, din localitatea Borca, județul Neamț, este cercetat penal, existând informații că a votat de două ori în Germania, apoi a încercat să voteze din nou, acasă.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au fost informați că un bărbat de 36 de ani, din Borca, și-a exercitat dreptul de a vota la două secții de votare din Germania.

„Din primele verificări a reieșit că, după ce și-ar fi exercitat dreptul la vot, bărbatul s-ar fi prezentat la o altă secție de votare, unde i s-a validat cartea de identitate, însă fără a primi buletin de vot. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă de fraudă la vot, în vederea stabilirii, cu exactitate, a situației semnalate”, spun reprezentanții Poliției Neamț.

De asemenea, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe un site, rulează un spot publicitar ce face referire la campania electorală. În acest caz se fac verificări pentru identificarea reprezentatului site-ului și dispunerii măsurilor legale care se impun.

UPDATE 19.00 Bistrița: Un bărbat cu drepturi electorale interzise a sunat la 112 că nu i se dă dreptul să voteze

Un bărbat de 63 de ani, din Tureac, județul Bistrița-Năsăud, a sunat la 112 și a anunțat că nu i se permite să voteze, duminică. Oamenii legii au stabilit că instanța a decis interzicerea drepturilor electorale și a fost amendat.

Potrivit Poliției Bistrița-Năsăud, incidentul a fost anunțat la o secție de votare din Tureac. Aici, un bărbat a sesizat prin 112 faptul că nu i se permite să voteze.

„În urma verificărilor efectuate de către polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului acesta a fost identificat ca fiind în vârstă de 63 de ani, din Tureac și s-a stabilit faptul că avea interzisă exercitarea drepturilor electorale, măsura fiind dispusă de către instanță”, anunță Poliția Bistrița-Năsăud.

Bărbatul a fost sancționat conform OUG 34/2008, cu avertisment scris, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție.

UPDATE 18.26 Sibiu: Femeie de 83 de ani, împiedicată să voteze. Poliția a deschis dosar penal

O femeie de 83 de ani, din Miercurea Sibiului, județul Sibiu, a fost împiedicată să voteze, iar în acest caz a fost deschis un dosar penal, anunță, duminică, Poliția Sibiu.

Potrivit Poliței Sibiu, o femeie a sesizat telefonic Centrul Operațional al Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu cu privire la faptul că mamei sale nu i s-a permis să voteze la o secție din orașul Miercurea Sibiului.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că femeia, în vârstă de 83 de ani, cu reședința în Miercurea Sibiului, avea drept de vot. Având în vederea aspectele constatate, polițiști continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, faptă prevăzută și pedepsită de 385 alin. 1 din Cod Penal”, spune Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

În total, de la deschiderea urnelor și până în acest moment, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a fost sesizat cu privire la trei incidente electorale.

UPDATE 18.18 De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale

De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor efectuate până la această oră, 57 de sesizări nu s-au confirmat.

Au fost sesizate 26 de infracțiuni care au legătură cu procesul electoral.
De asemenea, au fost aplicate 33 de amenzi în valoare de peste 120 de mii de lei și 24 de avertismente scrise.

Câteva exemple relevante

Într-o localitate din Vaslui, polițiștii fac cercetări după ce au fost sesizați prin 112 că reprezentanții unui partid politic transportă alegători la secția de votare.

Polițiștii din Buzău efectuează cercetări cu privire la un bărbat care după ce a votat la o secție din municipiul Buzău, a încercat să voteze încă o dată la o altă secție.

Polițiștii din județul Giurgiu au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru continuarea campaniei electorale.

La o secție de votare din Cluj-Napoca, un cetățean a votat deși nu avea acest drept. Se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

Sunt în cercetare, de asemenea, mai multe sesizări de la cetățeni care susțin că nu au fost lăsați să voteze deși aveau acest drept.

Poliția Municipiului Drobeta Turnu-Severin a fost sesizată de vicepreședintele unei secții de votare, cu privire la faptul că, un cetățean ar avea asupra sa mai multe buletine de vot.
În urma verificărilor efectuate, asupra alegătorului au fost găsite 3 buletine de vot, care au fost înmânate din greșeală de un membru al secției de votare. Drept urmare, unul dintre buletinele de vot a fost anulat de comisie.

În Argeș, un bărbat a fost amendat cu 600 de lei după ce și-a fotografiat buletinul de vot și l-a diseminat pe un grup privat.

La o secție din Roman, membrii comisiei au sesizat jandarmul care asigura măsurile de ordine cu privire la faptul că la un bar din apropierea secției se comercializează băuturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, barmanul fiind sancționat contravențional.

La o secție de votare din județul Olt, procesul de vot a fost întrerupt pentru 20 de minute după ce s-a sesizat faptul că lipsește o ștampilă de vot.

La o secție de votare din Alba, s-a dispus înlocuirea președintelui biroului electoral după ce acesta a primit rezultat pozitiv la testul de COVID—19.
Pentru protejarea alegătorilor și a celorlalți participanți la procesul electoral, s-a procedat la dezinfectarea secției de votare. Procesul de vot nu a fost afectat.

Așa cum știți, pentru a veni în sprijinul alegătorilor, ieri și în cursul zilei de astăzi serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program de lucru cu publicul. Astfel , la nivel național, în cele două zile, au fost eliberate peste 11.000 de cărți de identitate și cărți de identitate provizorii.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reținere și arestare preventivă, 416 dintre acestea au depus cerere pentru a vota la aceste alegeri, iar 398 au votat până la acest moment.

Doresc să reamintesc că, pentru ziua de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 40.000 de angajați pentru misiunile specifice procesului electoral.

Colegii noștri sunt în continuare la datorie pentru a se asigura că procesul de vot se vor desfășura, ca și până acum, în condiții de siguranță. După încheierea votului, efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura protecția transportului către Birourile Electorale Județene a buletinelor de vot și a celorlalte materiale rezultate în urma votării.

Doresc să subliniez că, din punct de vedere al ordinii publice, pe parcursul votului, nu au fost înregistrate incidente majore, fapt pentru care dorim să mulțumim atât cetățenilor și competitorilor electorali, cât și colegilor noștri care au vegheat la respectarea legii.

UPDATE 17.42 Dolj: Doi angajați ai unei primării au influențat alegătorii, iar un bărbat și-a fotografiat votul

Doi angajați ai unei primării din județul Dolj au fost amendați deoarece au influențat alegătorii. Alte persoane au fost sancționate pentru că și-au fotografiat votul sau au sunat nejustificat la 112. Toate sancțiunile au fost stabilite de polițiștii și jandarmii doljeni.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Dolj, un jandarm care asigura paza și protecția unei secții de votare din Craiova s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că o persoană, care se afla în cabina de vot, și-a fotografiat cu telefonul buletinul de vot. Cel în cauză a fost sancționat contravențional cu avertisment.

Într-un alt caz, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Breasta au fost sesizați prin numărul unic de urgență 112 de un bărbat de 46 de ani, pentru că, în apropiere unei secții de votare din comuna Botoșești-Paia, se află doi reprezentanți ai primăriei care influențează alegătorii. La fața locului au fost identificați doi bărbați de 56 de ani și 66 de ani, din Botoșești-Paia, care au fost sancționați de polițiști cu câte 1.500 de lei fiecare.

De asemenea, Poliţia Municipiului Calafat a fost sesizată de un bărbat de 52 de ani, cu privire la faptul că se află în fața unei secții de votare şi nu i se permite să-şi exercite dreptul de vot. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au stabilit că cel în cauză are domiciliul în județul Giurgiu. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu avertisment pentru apelarea nejustificată a numărului unic de urgență 112.

UPDATE 17.25 Comerț cu băuturi alcoolice la 300 de metri de o secție de vot din Neamț

Membrii unei comisii de votare din Roman, județul Neamț, au sesizat un jandarm care asigura măsurile de ordine că la aproximativ 300 de metri de secție se comercializează băuturi alcoolice.

La o secție de votare din municipiul Roman, un jandarm care asigura măsuri de ordine a fost sesizat de către membrii comisiei că la un bar din apropierea secției se comercializează băuturilor alcoolice cetățenilor.

În urma verificărilor, s-a constatat că barul se afla la aproximativ 300 de metri de secția de votare, în afara zonei de protecție stabilită prin Decizia Biroului Electoral Central.

În acest caz a fost aplicat un avertisment scris, zona fiind monitorizată astfel încât să se prevină evenimente negative.

UPDATE 17.19 Botoșani: Alegători surprinși făcând fotografii buletinelor de vot, amendați

Doi bărbați din Botoșani au fost surprinși, duminică, în timp ce fotografiau buletinele de vot după ce au aplicat ștampila și au fost sancționați.

Potrivit Poliției Botoșani, la o secție de votare din Botoșani, doi bărbați, de 49 și 32 de ani, au fost surprinși de către un membru al comisiei de votare, în timp ce fotografiau buletinele de vot după ce au aplicat ștampilele.

Cei doi au fost sancționați contravențional.

Un alt incident a avut loc tot în municipiul Botoșani, când un bărbat de 34 de ani a adresat cuvinte și expresii jignitoare membrilor comisiei și a a provocat scandal la ieșirea din curtea secției de votare. Și el a fost sancționat.

UPDATE 16.49 Bacău: Tânăr de 18 ani amendat: masca purtată în sediul unei secții de vot avea conotație politică

Un tânăr de 18 ani a fost surprins, duminică, într-o secție de vot din județul Bacău purtând mască de protecție cu conotație politică. Polițiștii l-au amendat.

Poliţiştii băcăuani s-au autosesizat, până la ora transmiterii știrii, cu privire la 6 posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, respectiv continuarea propagandei electorale, prin intermediul reţelelor de socializare, după încheierea campaniei.

„În fiecare caz, au fost demarate imediat verificări. Până acum, în 3 dintre situaţiile menționate, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amenzi în valoare de 9000 de lei”, spune Cătălina Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Totodată, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la intrarea în încinta unei unităţi de învăţământ unde sunt amenajate două secţii de votare, o persoană poartă mască de protecţie, posibil cu o conotaţie politică.

Poliţiştii au făcut verificări şi l-au identificat pe un tânăr de 18 ani care a ost amendat.

UPDATE 16.48 Un primar din județul Brăila este cercetat pentru că ar fi împărțit alegătorilor bani și bunuri

Un primar din județul Brăila este cercetat pentru că ar fi împărțit alegătorilor bani și bunuri. În cazul lui se fac cercetări într-un dosar de corupere a alegătorilor. Un alt brăilean a fost amendat de polițiști pentru că a făcut propagandă electorală în ziua alegerilor parlamentare.

Un primar din județul Brăila este cercetat de polițiști pentru că ar fi împărțit alegătorilor bani și bunuri.

„În jurul orei 13:45, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza unei localității, primarul localității împarte bunuri și bani alegătorilor, în scopul influențării voturilor. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor”, a anunțat IPJ Brăila.

De asemenea, polițiștii brăileni au amendat cu 4.500 de lei o persoană care a făcut propagandă electorală pe rețelele de socialziare în ziua alegerilor.

„La ora 12:30, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe o rețea de socializare, un bărbat continuă propaganda electorală, constând în aceea că îndeamnă cetățenii să voteze un anumit candidat. Bărbatul a fost identificat și invitat la sediul poliției în vederea clarificării situatiei, acesta fiind sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 4.500 lei, conform Legii 208/2015. De asemenea, postarea în cauză a fost ștearsă de pe rețeaua de socializare”, au comunicat reprezentanții IPJ Brăila.

Pe parcursul zilei, la Poliția Brăila au fost înregistrate 16 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. În prezent, zece dintre acestea sunt în curs de verificare, au fost întocmite trei dosare penale, a fost aplicată o sancțiune contravențională, iar două dintre sesizări nu s-au confirmat.

UPDATE 16.43 Amendă record pentru un gorjean care a mers la vot beat, și-a dat jos masca și a sunat la 112

Un gorjean care a mers la urne beat, și-a dat jos masca și a sunat la 112 a primit o amendă record de 2.500 de lei.

Polițiștii gorjeni anunță că în cele nouă ore de la deschiderea secțiilor de vot nu s-au înregistrat incidente care să afecteze alegerile.

Totuși, polițiștii din Târgu Jiu s-au sesizat că un bărbat de 50 de ani din municipiu a continuat campania electorală. Față de bărbat a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii nr. 208/2015.

Pe de altă parte, polițiștii din Rovinari au sancționat un bărbat de 49 de ani din comuna Negomir cu amendă în valoare de 2.000 de lei și cu amendă de 500 de lei. Bărbatul, fiind sub influența alcoolului, s-a prezentat la o secție de votare din comuna Negomir, fără să poarte masca de protecție, acesta devenind recalcitrant în momentul în care i s-a atras atenția de către polițist, apelând în mod nejustificat numărul unic de urgență 112.

UPDATE 16.14 Ialomița: o persoana a corupt alegătorii cu alimente,alta a făcut propagandă electorală

O persoană este cercetată deoarece ar fi corupt mai mulți alegători cu alimente, iar alta a fost amendată pentru că a făcut propagandă electorală în mediul online, în ziua alegerilor. Polițiștii din Ialomița au deschis anchete în ambele cazuri.

Potrivit IPJ Ialomița, în prima parte a zilei de votare, în județ au fost înregistrate două sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale. În fiecare caz, au fost demarate imediat cercetări.

Polițiștii din Fetești au primit o sesizare cu privire la o posibilă infracțiune de corupere a alegătorilor cu alimente, în oraș, în apropierea secțiilor de votare 52, 53 și 54. Polițiștii continuă cercetările, în cauză fiind întocmit un dosar penal de corupere a alegătorilor.

De asemenea, polițiștii din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Ion Roată s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că în mediul online ar continua propaganda electorală. Persoana a fost amendată.

Pe parcursul zilei, în județul Ialomița nu au fost înregistrate ale incidente electorale, precizează polițiștii.

UPDATE 15.58 Teleorman: Membrul unui partid politic, sancționat pentru că a continuat propaganda în ziua votului

Membrul unui partid politic din județul Teleorman a fost sancționat pentru că a continuat campania electorală, duminică, în ziua votului, în Roșiori de Vede.

În județul Teleorman au fost înregistrate patru sesizări privind desfășurarea procesului electoral, din care trei nu se confirmă, anunță Poliția județeană.

A patra sesizare, privind continuare campaniei electorale de către membrul unui partid politic a fost reală și sancționată.

Polițiștii l-au amendat pe politicianul care a continuat propaganda electorală, la Roșiori de Vede.

UPDATE 15.49 Membrii unei secții din Suceava, bruscați și înjurați de un alegător

Membrii unei secții de vot din județul Suceava au fost bruscați și înjurați de un alegător, amendat în cele din urmă cu 1.500 de lei. În Capitală, o persoană care și-a dat jos masca de protecția a primit amendă de 700 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a declarat că, în cele opt ore de la deschiderea secțiilor de vot, au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale, din care 30 nu s-au confirmat.

Au fost 33 de sancțiuni contravenționale: 11 avertismente scrise și amenzi în valoare de 85.000 de lei.

Polițiștii din Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că primarul unei localități distribuie diverse pachete cetățenilor. În acest caz se fac cercetări.

La rândul lor, polițiștii din Cluj fac cercetări pentru fraudă la vot față de două persoane care au votat fără a avea acest drept.

În ce privește informațiile potrivit cărora în trei secții de vot din Capitală sunt procese verbale semnate în alb, polițiștii fac verificări pentru stabilirea stării de fapt.

În județul Bistrița-Năsăud, polițiștii au fost sesizați prin 112 de către un bărbat din județul Hunedoara cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze la o secție de votare din municipiul Bistrița.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul respectiv nu avea reședință și deci nici drept de vot în județul Bistrița-Năsăud. A fost sancționat cu avertisment scris, pentru alertarea falsă a autorităților.

Președintele unei secții de votare din județul Suceava a sesizat poliția cu privire la faptul că un alegător nu s-a conformat dispozițiilor sale cu privire menținerea ordinii în localul de vot, l-a bruscat și a adresat injurii membrilor comisiei de votare. Alegătorul a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.500 de lei.

În zona unui local de vot din București, o persoană a tulburat ordinea publică, dându-și jos și masca de protecție. Persoana în cauză a fost amendată cu 500 de lei pentru nepurtarea măștii și cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice.

Tot în municipiul București, în urma unei sesizări în care se semnala că lângă unele secții de votare din sectorul 2 este parcat un autoturism care are afișată sigla unui partid politic, polițiștii au stabilit că autoturismul avea pe interior, în loc vizibil, sigla partidului politic respectiv. Posesorul autoturismului a fost identificat și sancționat contravențional cu amendă în valoare de 4.500 de lei.

La nivel național au fost înregistrate mai multe sesizări de continuare a propagandei electorale prin intermediul rețelelor de socializare. Pentru această faptă se poate aplica o amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.

O persoană din localitatea Pașcani a intrat cu materiale electorale în sediul unei secții de votare fiind sancționată cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru continuarea propagandei electorale și cu 2.500 de lei pentru că nu a respectat măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Un bărbat din Vâlcea a fost amendat cu 3.500 de lei pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și nerespectarea măsurilor sanitare de protecție individuală. Bărbatul s-a prezentat la secția de votare fără a purta mască de protecție, iar în momentul în care i-a fost oferită una la intrarea în secție a devenit recalcitrant și a tulburat ordinea și liniștea publică.

Au fost și trei situații în care alegătorii și-au fotografiat buletinul de vot în cabina de votare. Toți trei au fost sancționați.

În județul Prahova, la secția de votare din localitatea Malu Roșu s-a produs un incendiu la coșul de fum. Procesul de votare a fost suspendat temporar pentru a permite pompierilor să intervină, dar apoi a fost reluat fără probleme.

Pentru desfășurarea în condiții optime a procesului electoral, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a pus la dispoziția unei secții de votare din localitatea Florinta un generator până la remedierea defecțiunilor apărute la sistemul de alimentare cu energie electrică.

Au fost înregistrate și două decese și 8 cazuri medicale, două dintre persoane având nevoie de îngrijiri medicale la spital.

UPDATE 14.50 –  În mai multe secții din București au fost semnate procese verbale în alb, înainte de închiderea votării și de numărarea voturilor, susțin reprezentanții PNL. Aceștia atrag atenția că acest lucru este ilegal și susțin că poliția s-a deplasat deja la trei astfel de secții.

UPDATE 14.40 – Un constănțean în vârstă de 53 de ani a votat în Turda, județul Cluj, și s-a ales cu dosar penal.

Un alt dosar au făcut polițiștii clujeni pe numele unei persoane care nu avea voie să voteze, dar a făcut-o pe liste suplimentare.

UPDATE 13.00 –  O femeie din orașul Brăila a introdus două buletine de vot în urnă. Incidentul a fost sesizat autorităților, iar polițiștii au deschis dosar penal.

UPDATE 12.50 – Procesul de votare a fost întrerupt într-o secție din comuna Schitu, județul Olt, unde s-a întrerupt furnizarea curentului electric. De asemenea, polițiștii au aplicat trei amenzi pentru propagandă electorală în ziua alegerilor. Potrivit IPJ Olt, într-o secție de votare din comuna Schitu a fost întrerupt curentul electric pentru aproximativ 5 minute. Procesul de votare a fost reluat și nu au fost semnalate alte probleme.

UPDATE 12.30 – Un incendiu a izbucnit într-o secție de votare din județul Prahova. Potrivit Poliției Prahova, incendiul a izbucnit la secția 367 din Captura, satul Malu Rosu. Incendiul provine de la coșul de fum și a fost stins în scurt timp. Alegerile au fost întrerupte.

UPDATE 12.20 – Într-o secție de votare dintr-o comună din județul Giurgiu, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost sesizat faptul că în secția respectivă votează câte 3 persoane în același timp, în aceeași cabină de vot.

Vicepreședintele unei secții de votare, de in Drobeta Turnu-Severin, a sesizat faptul că, în fața locației de votare s-ar afla 50 de cetățeni care ar fi fost plătiți de anumite formațiuni politice să voteze.

UPDATE 12.15 – În Vișeu de Sus, Maramureș, un bărbat a votat, deși și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani. Bărbatul s-a dus la secția de votare, a prezentat actul de identitate valabil și, deoarece nu figura pe listele permanente, a fost trecut pe listele suplimentare și a votat.

UPDATE 12.10 – Proces electoral întrerupt la secția 551 din Sectorul 3 din București, după ce un membru al biroului electoral, reprezentant al unui partid politic, a fost confirmat pozitiv cu COVID. Făcuse testul ieri.

UPDATE 12.05 – Procesul de votare a fost suspendat în secţia 643 din Sectorul 3 din București, după ce o persoană a murit în interiorul secţiei de vot. Deocamdată nu există informaţii cu privire la identitatea persoanei decedate.

UPDATE 11.55 –  Polițiștii din Constanța au deschis un dosar penal de fraudă la vot după ce membrul unei secții de votare i-a dat unui alegător trei buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și două pentru Senat, pe care acesta le-ar fi introdus în urnă.

Polițiștii din Năvodari s-au autosesizat după ce un bărbat a continuat campania electorală pe o rețea de socializare. Aceștia ar fi îndemnat alegătorii să voteze anumiți candidați la Camera Deputaților și la Senat. Bărbatul a fost amendat cu 4.500 de lei.

UPDATE 11.40 –  Polițiștii din Mehedinți au deschis un dosar penal după ce reprezentantul unei primării din județ a oferit daruri mai multor cetățeni pentru ca aceștia să voteze cu un anumit partid.

UPDATE 11.30 – Un bărbat de 81 de ani a murit în curtea unei secții de votare din județul Argeș. Incidentul s-a produs în localitatea argeșeană Teiu. Bărbatului i s-a făcut rău în curtea unei secții de votare. Medicii de pe ambulanță au încercat să îl resusciteze, dar nu au avut succes. Vârstnicul era cunoscut cu afecțiuni cardiace.

UPDATE 11.25 – Potrivit IPJ Brăila, o persoană a reclamat faptul că a primit un buletin care avea aplicată ștampila de vot. În urma verificărilor făcute, a rezultat faptul că respectivul buletin de vot a fost distribuit dintr-o eroare, acesta având aplicată ștampila „Anulat”. Potrivit polițiștilor, ulterior, alegătorului i-a fost înmânat un nou buletin de vot.

UPDATE 11.00 – Bolnavilor COVID de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara li se îngrădește dreptul de vot. 32 de pacienți au depus cereri să voteze, dar membrii secției de vot refuză sa meargă cu urna mobilă.

UPDATE 10.10 – În București un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu purta mască de protecție. De fapt, în urma verificărilor, s-a constatat că aspectele reclamate nu se confirmă.

Tot în Capitală, trei membri ai birourilor electorale de la secții diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale: doi pentru lipotimii și al treilea pentru că s-a tăiat cu caterul la mână. Persoanele sunt conștiente și au fost asistate medical la fața locului.

La o secție de votare din municipiul Brăila, o persoană a reclamat că a primit un buletin care avea aplicată ștampila de vot. La fața locului s-a deplasat echipa de cercetare pentru efectuarea de verificări.

UPDATE 8.50 – Unui polițist aflat în paza unei secții de votare i s-a descărcat arma, în județul Gorj. Incidentul s-a produs în localitatea Turburea, la o secție de vot. Conform primelor informații, glonțul a trecut prin geamul clasei, dar nu a nimerit pe nimeni.

Alegeri parlamentare 2020. Câte secții de votare sunt în țară

18.191.396 români sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-i alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați care vor forma Parlamentul în următorii patru ani.

Alegeri parlamentare 2020. Cum arată buletinele de vot

Buletinele de vot pentru Camera Deputaților și pentru Senat au fost distribuite, la fel și materialele de protecție sanitară. Sacii cu buletine, mănușile, măștile de protecție și sticlele de dezinfectant au ajuns în cele 18.802 secții de votare din țară.

Alegeri parlamentare 2020. Măsuri suplimentare de protecție în secțiile de votare

Pentru a doua oară în acest an, românii care merg la vot trebuie să respecte măsurile de protecţie sanitară, alegerile parlamentare 2020 desfășurându-se după reguli speciale în contextul pandemiei de Covid-19.

Pentru evitarea înfectării cu noul Coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de reguli sanitare care trebuie respectate la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale din septembrie, toate secțiile de votare vor avea flacoane cu soluție dezinfectantă și toți cetățenii au obligația de a purta mască.

La intrarea în secția de vot tuturor participanților li se va lua temperatura, iar alegătorii vor fi îndrumați în secția de vot, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acesteia. În sălile de votare nu se vor afla simultan mai mult de 5 alegători, iar între aceștia se va asigura o distanță de minimum 1 metru.

De asemenea, potrivit ultimelor dispoziții, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”. Alegătorul este cel care „va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic”, iar la final, după exercitarea dreptului la vot, își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“ pe actul de identitate.