• Secţiile de votare din întreaga ţară s-au închis
  • Prezenţa finală la aceste alegeri a fost de 31,84%
  • Orban, la închiderea urnelor: PNL este câștigătorul alegerilor. Voturile se numără la final
  • Aleph News te ține la curent cu reacțiile de după vot ale liderilor politici și personalităților din România

UPDATE 22:12 Firea: Suntem partidul care a câștigat alegerile

Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a declarat, la Antena 3, că PSD este partidul care a câștigat alegerile, iar președintele trebuie să respecte Constituția și opțiunea românilor și să încredințeze PSD formarea majorității guvernamentale.

„Președintele României nu va putea să ignore PSD. Nu vreau să par optimistă, dar sunt convinsă că vom rămâne în continuare pe primul loc. Suntem formațiunea care a câștigat alegerile. E normal ca președintele să respecte Constituția și să să încredințeze formarea Guvernului partidului care a câștigat alegerile”, suține Firea.

UPDATE: 22.04 George Simion: Am vândut apartamentul anul trecut pentru a candida la alegeri

„Încă am interdicție de intrare în Republica Moldova, 5 ani. E un dosar care chiar se derulează legat de oamenii din secții ai UDMR , spunând că sunt hărțuiți, că de ce oamenii lor din secții sunt luați la întrebări de DNA. A ieșit Maia Sandu și sperăm la un tratament mai omenos, am scăpat de Igor Dodon. N-au de ce să ne bage la închisoare, nu am nicio bogăție, am vândut apartamentul anul trecut pentru a candida la alegeri. Doctrina conservatoare bazată pe 4 piloni, familia, credința, libertatea. De 15 ani activez, fac proteste. Am făcut fapte: am adus 70.000 basarabeni în România într-un program Cunoaște-ți țara, am înfrățit localități dintre România și Republica Moldova”, ne-a spus George Simion, invitat la Aleph News

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE 21:24 Băsescu: Dacă rezultatul era sub 5% vorbeam eu primul. În primul rând, pentru PMP aceste alegeri au arătat că se poate și fără Băsescu

Traian Băsescu: „Avem alegerile cu cea mai slabă participare”, ceea ce va crea „mari probleme de menținere a legitimității timp de 4 ani” și un „guvern cu susținere foarte fragmentată”, „la limită în Parlament”. Asta ar trebuie să-i dea de gândit dl președinte Iohannis atunci când va stimula într-un fel sau altul majoritatea parlamentară (…) Sper ca dl președinte să facă ce trebuie să facă și indiferent de rezultatul ultimului vot să trimită PSD în opoziție

PMP a „trecut pragul” și „va avea 7 procente fără redistribuire”, a mai spus Băsescu.

UPDATE 21:15 Cioloș: USR-PLUS este o forță politică matură, care a dovedit că poate rezista și crește

„Nu intenționăm să negociem cu PSD o majoritate”, a spus Cioloș imediat după rezultatele exit-poll.

Copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș: „USR-PLUS estă o forță politică matură, care a dovedit că poate rezista și crește. Vom avea în Parlament foarte probabil un număr dublu față de ce avem acum. E clar că românii nu au dat un mandat clar niciunui partid, deci vom avea un guvern de coaliție. Considerăm că USR-PLUS a primit un mandat foarte clar. România are nevoie de modernizare. Nu intenționăm să negociem cu PSD o majoritate”

UPDATE 21:10 Ponta: De mâine ne pregătim pentru ce avem de făcut în perioada următoarea

Victor Ponta: Mi-aș dori ca numărătoarea să fie transparentă. Dacă prezența e scăzută, dacă avem și obișnuitele probleme de numărare, atunci vor fi și mai mari problemele de legitimitate a viitorului Parlament. PRO România va fi în viitorul Parlament cu o singura condiție, colegii mei din secțiile de vot să păzeasca voturile, soarta noastra e în mâinile celor 18.500 colegi din secțiile de vot.”

UPDATE 21.06 Ludovic Orban: Considerăm că am câștigat aceste alegeri ținând cont de marja de eroare și datale pe care le avem de la ora 19:30

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la închiderea urnelor că PNL a câștigat alegerile, chiar dacă sondajele de opinie îi clasează pe locul al doilea.

Ludovic Orban: „Rezultatul alegerilor îl vom cunoaște după finalizarea procesului de numărare a voturilor, având în vedere că în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile extrem de numeroase exprimate în Diaspora și care continuă să se exprime în Diaspora, luând în considerare marja de eroare”

UPDATE 21.00 Ciolacu: „Aș dori să le mulțumesc românilor că au sancționat batjocora la adresa lor”

Ciolacu le mulțumesc românilor care au mers la vot și care au înțeles că Orban trebuie să plece.

Marcel Ciolacu: „În acest moment, PSD are un avantaj în exit poll chiar dacă ponderăm cu voturile din diasporaLe mulțumesc românilor că au sancționat această batjocură la adresa lor în ce privește gestionare pandemiei, închiderea școlilor, a piețelor, a bisericilor, intrarea în faliment a mii de societăți cu capital românesc și sute de mii de șomeri. Este nevoie de guvern capabil, care are soluții, care știe să rezolve adevăratele provocări. Le mulțumesc românilor care au mers la vot, și-au învins teama în ce privește teama lor dar au înțeles necesitatea ca guvenrul Orban să plece acasa. PSD are un avantaj în exit poll chiar dacă ponderăm cu voturile din diaspora. Să nu cumva să părăsească secțiile de votare să nu pățin ca în sectorul 1 în București.”

UPDATE 20:50 George Simion, liderul AUR: Să nu luați în calcul niciun rezultat de sondaj

„Să nu luați în calcul niciun rezultat de sondaj sau exit poll, până acum n-au scos nicio vorba despre noi, până acum nu existam pentru ei, și acum vehiculeaza o cifră sau alta strict pentru a manipula opinia publica, nu luati in calcul rezultatele anuntate la ora 21, sunt doar pentru a justifica eventuale fraude”

UPDATE 18:31 Orban: Dragi români, nu trebuie să repetăm greșeala din 2016

Ludovic Orban face apel la români să meargă la vot la alegerile parlamentare 2020, spunând că nu trebuie repetată greșeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot nu au participat la vot.

„Dragi români, în urmă cu patru ani, prezența scăzută la vot a generat un Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate. Un Parlament care a subminat statul de drept și instituțiile democratice. Un Parlament care a deteriorat imaginea României la nivel internațional. Un Parlament care a produs guverne împotriva cărora s-a ieșit în stradă. Un Parlament care a dus țara din criză în criză și a lăsat-o vulnerabilă în fața pandemiei.”, scrie Orban pe pagina sa de facebook.

UPDATE 17:43 Dan Barna a făcut un apel la români

Liderul USR, Dan Barna aflat în izolare la domiciliu, îi îndeamnă pe oameni să meargă la vot și să își sune rudele și cunoscuții să îi mobilizeze.

„Dacă nu ați apucat să votați, mergeți și votați. E un moment în care putem decide cum va arăta și guvernul, și Parlamentul (…). Puteți schimba drama aceasta pe care o trăim de 30 de ani. Dați-vă o șansă (…) chiar putem așeza românia pe o direcție mai bună”, a transmis Barna într-un mesaj video postat pe Facebook.

UPDATE 17:00 Florin Cîțu: „Am votat pentru o Românie cu o economie puternică”

Florin Cîțu, a votat duminică la Școala Gimnazială nr. 24 din Capitală. Ministrul Finanțelor a spus că a votat pentru ”o economie puternică”.


„Dragi români, mergeți TOȚI la VOT! Am votat pentru o Românie cu o economie puternică. O economie care să nu mai fie ocolită de investitorii străini. Am votat pentru o economie în care proprietatea privată este sfântă iar antreprenorul un erou. Singurul tip de economie care poate produce resursele necesare pentru investiții MAJORE în sănătate și învățământ. Am votat pentru o economie cu taxe mici și puține.”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de facebook.

UPDATE 15:30 Victor Ponta: „Ca de fiecare dată, eu am votat «pro», nu am votat «contra» ceva”

Liderul Pro România, Victor Ponta, a votat duminică, la Școala Gimnazială „Maria Rosetti” din București. La ieșirea de la urne, Victor Ponta a spus că își dorește ca anul 2021 să fie unul al ieșirii din criză.

„Ca de fiecare dată, eu am votat «pro», nu am votat «contra» ceva. Ştiu că multă lume votează «contra». Eu votez «pro» şi vreau ca în 2021 să ieşim din criză. De asta am votat şi pentru oameni care ştiu să facă lucrul ăsta”, a declarat fostul premier.

UPDATE 14.30: Paul Stănescu: „Am votat pentru sănătatea oamenilor, primordială în această criză sanitară

Paul Stănescu:Am votat astăzi pentru salarii și pensii mai bune, pentru copiii noștri, pentru siguranța locurilor de muncă, pentru agricultorii noștri și, nu în ultimul rând, pentru sănătatea oamenilor, care este primordială în această perioadă de criză sanitară. Îi rog pe toți românii să vină la vot și să respecte normele de siguranță pentru că acest vot devine foarte important: după 30 de ani, după 22 decembrie 1989, un lucru periculos pentru democrație, să dai puterea unei singure persoane, e cel mai periculos lucru“.

UPDATE 11.40: Emil Boc: „Democrația are nevoie de fiecare dintre noi“

Emil Boc: „Îi invit pe clujeni să vină la vot. Democrația are nevoie de fiecare dintre noi. Fără prezența noastră, democrația este slabă. Am votat cu partidul locurilor de muncă, cu partidul împotriva sărăciei, cu partidul investițiilor și al fondurilor europene. Am votat cu partidul care arată respect și susținere pentru proiectele Clujului“.

UPDATE 11.24: Nicușor Dan: „Deși suntem un popor latin și emoțional, îi îndemn pe români să voteze cu capul

Nicușor Dan: „Am votat pentru dezvoltarea României și a Bucureștiului. România și Bucureștiul au o oportunitate extraordinară prin acești 80 de miliarde bani europeni, care vin. Am votat pentru colaborare și pragmatism, pentru București e foarte important să existe colaborare cu autoritățile centrale și pentru România în general urmează 4 ani fără alegeri și e important ca autoritățile centrale să fie capabile să aibă un dialog cu autoritățile locale pentru ca proiecte importante să fie realizate. Am votat pentru justiție și pentru parcurusul european la României și implicit împotriva celor care au periclitat această direcție. Îi îndemn pe români să vină la vot, pentru că e vorba de viața lor în următorii 4 ani și chiar dacă noi suntem un popor latin și implicit emoțional, îi îndemn să voteze cu capul, îi îndemn să aibă în minte ce s-a întâmplat în România în ultimii 4 ani și să se gândească care este cea mai bună metodă de guvernare a României pentru următorii patru ani“.

UPDATE 10.13: Ilie Bolojan: „De acest vot depinde dacă vom dezvolta România

Ilie Bolojan: „Votul de astăzi va influenţa semnificativ evoluţia ţării noastre în următorii ani. De acest vot depinde dacă vom avea proiecte, dacă vom avea autostrăzi, dacă vom dezvolta România. De aceea, votul fiecărui cetăţean e important pentru a hotărî modul în care va fi administrată România, cum va arăta viitorul guvern şi proiectele ţării. Eu am votat pentru dezvoltarea ţării noastre şi pentru proiectele judeţului Bihor“.

UPDATE 9.40: Alexandru Rafila: „Cred că e momentul să ne întoarcem la profesioniști

Alexandru Rafila: „Cred că cel mai important este că în sfârșit oamenii pot să voteze pentru profesionalism, responsabilitate și modestie, nu este timp de festivism, nu putem să ne reîntoarcem la viața normală socială și economică decât dacă reușim să trecem peste această pandemie. Din păcate aceste lucruri nu se pot face decât cu profesioniști și în acest moment nu cred că demagogia și festivismul își au locul, cred că e momentul să ne întoarcem la profesioniști. E momentul să ne gândim că în următorii 4 ani trebuie să scoatem țara din criza economică actuală și să ajungem ca sistemul de sănătate să poate să performeze așa cum trebuie“.

UPDATE 9.27: Klaus Iohannis: „Fiecare vot contează“

Klaus Iohannis: „Fiecare vot contează. Alegerile nu se câștigă în sondaje, alegerile se câștigă la urne. Trebuie ales un parlament mai bun, un parlament care realmente se ocupă de problemele românilor și un parlament care face legi bune pentru România. Este, însă, extrem de important să mergem la vot. Alegerile nu se câștigă în sondaje, alegerile se câștigă la urne. Așadar, dragi români, este foarte important, vă rog să mergeți la vot“.

UPDATE 9.08: Sorin Grindeanu: „Pentru o guvernare care să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români

Sorin Grindeanu:Am votat pentru siguranța unei guvernări responsabile care să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români. Am votat pentru schimbare, cu gândul că votul fiecărui român de astăzi poate salva România“.

UPDATE 8.55: Monica Anisie: „Am venit dis de dimineață la vot pentru a vota pentru o Românie modernă și educată“

Monica Anisie: „Am venit dis de dimineață la vot pentru a vota pentru o Românie modernă, o Românie educată și îi invit pe toți cetățenii României să își exercite dreptul fundamental și anume dreptul de a vota. Să vină la vot și să voteze pentru copiii României. Este un vot organizat foarte bine de către autorități. Există în fiecare secție de votare măsuri pentru a preveni îmbolnăvirile cu SARS-COV-2“.

UPDATE 8.52: Claudiu Năsui: „Am votat cu gândul că este cea mai importantă zi pe care o avem pentru următorii patru ani“

Claudiu Năsui: „Astăzi am votat cu gândul că este cea mai importantă zi pe care o avem pentru următorii patru ani. Felul cum poporul român votează astăzi va determina felul cum va arăta România în următorii 4 ani. Dacă ne dorim o Românie mai aproape de idealurile europene, dacă ne dorim o Românie așa cum vedem și în afară, asta se poate întâmpla dacă astăzi ieșim la vot și votăm în consecință. (…) Mesajul e să iasă la vot și să știe că o Românie mai bună este posibilă“.

UPDATE 8.50: Raluca Turcan: „Democrația se face prin vot“

Raluca Turcan: Este un moment unic în istoria României recente și care poate să marcheze viața României și a românilor. Semnificația zilei de astăzi este una istorică pentru că acest vot poate să ne ducă spre Europa, poate să ofere dezvoltarea instituțiilor puternice, a sistemelor publice funcționale. Acest vot de astăzi poate să ne conducă într-o perioadă de 4 ani la o stabilitate guvernamentală în care să construim. Dacă îmi permiteți, chiar de aici, de la Sibiu, i-aș îndemna pe toți românii să meargă la vot și, dacă prețuiesc democrația, să înțeleagă că indiferent de ce scriu pe Facebook, de ce cred în interiorul sufletului, de ce discută cu prietenii, nu se poate realiza dacă nu merg la vot. Democrația se apără prin vot“.

UPDATE 8.36: Marcel Ciolacu: „Îi îndemn pe români să voteze în spiritul Sfântului Nicolae“

Marcel Ciolacu:Am votat astăzi pentru ca românii să-și ia viața înapoi, am votat astăzi pentru ca de mâine România să aibă un plan concret și specialiștii capabili pentru gestionarea pandemiei și a crizei economice. Am votat pentru cei care au nevoie de pensii, de alocații, de școli deschise, dar am votat și împotriva incompetenței și indolenței. Am votat pentru producătorii români, firmele românești, și îndemn pe toți românii să vină astăzi la vot și să voteze în spiritul Sfântului Nicolae, care pentru cei care au fost cuminți aduce daruri și pentru cei care au fost obraznici aduce nuiaua“.

UPDATE 8.30: Ludovic Orban: „Am votat pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale“

Ludovic Orban:E o zi decisivă pentru evoluția ulterioară a României. Românii au puterea să decidă în ce direcție se va îndrepta România. Îi invit pe români să participe la această decizie fundamentală pentru destinul României. Am votat pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale, care să fie respectată la nivel internațional. Am votat pentru reforme substanțiale, pentru o orientare euroatlantică clară a României, pentru un plan de dezvoltare care să permită saltul pe care România îl merită. Nu vă luați după cei care spun că e periculos să mergeți la vot, mergeți cu încredere și folosiți-vă puterea pe care o aveți, puneți-va pecetea pe soarta României“.

UPDATE 8.15: Dacian Cioloș: „A venit momentul să apropiem Parlamentul de societate“

Dacian Cioloș: „Cred că merită să dăm câteva zeci de minute din viața noastră pentru ca în următorii 4 patru să fim cu sufletul împăcat că ne-am adus contribuția la ceea ce urmează să se întâmple. A venit momentul să apropiem Parlamentul de societate și împreună să facem schimbările pe care le dorim. Pentru asta am votat, pentru astfel de oameni am votat, care și-au lăsat deja job-urile, au deja un rost în viață. Sper cât mai mulți români să profite de această oportunitate. Să punem politica la locul ei, nu să împânzească toată administrația publică și să dirijeze avuția națională în alte direcții. Durează 5 minute sa votezi, poate cu totul 30-40 de minute, o oră. Cred că merită să dăm câteva zeci de minute din viața noastră pentru ca în următorii 4 patru să fim cu sufletul împăcat că ne-am adus contribuția la ceea ce urmează să se întâmple“.

UPDATE 7.30: Gabriela Firea: „Votez cu gândul la oameni“

Gabriela Firea:Am votat cu gândul la datoria Guvernului de a respecta legislația în ceea ce privește pensiile și alocațiile pentru copii. Am votat și pentru bucureșteni. Sunt foarte matinală, îmi place să îmi încep ziua bine. Se spune că ziua bună se cunoaște de dimineața“.

UPDATE 7.20: Marcel Vela: „Am votat pentru o lume mai bună“

Marcel Vela a votat în Caransebeș.

Marcel Vela: „Am votat pentru o lume mai bună“.

18.191.396 români sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-i alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați care vor forma Parlamentul în următorii patru ani.

Aleph News centralizează reacțiile tuturor liderilor politici și personalităților din România care votează pe 6 decembrie pentru alegerea unui nou Parlament, pentru următorii 4 ani.

Alegeri parlamentare 2020Harta candidaților la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare din 2020 candidează 7.136 de persoane. Numărul acestora a crescut semnificativ, de la 6.476 în 2016. Au fost depuse în total 1.147 de liste de candidați și candidaturi independente, la Camera Deputaților și Senat. Din cei 7.136 de candidați, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 candidează la Senat. Dintre aceștia 57 de candidați reprezintă organizații ale minorităților naționale, pentru Camera Deputaților. De asemenea, 42 de candidați independenți s-au înscris pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Pentru cele patru locuri de deputat în circumscripția străinătate candidează 47 de candidați, iar 29 se luptă pentru cele două locuri de senator.

Alegeri parlamentare 2020. Măsuri suplimentare de protecție în secțiile de votare

Alegerile parlamentare de anul acesta se vor desfășura, la fel ca alegerile locale din octombrie 2020, în condiții speciale, ca urmare a epidemiei de Covid-19.

Pentru evitarea înfectării cu noul Coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de reguli sanitare care trebuie respectate la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale din septembrie, toate secțiile de votare vor avea flacoane cu soluție dezinfectantă și toți cetățenii au obligația de a purta mască.

La intrarea în secția de vot tuturor participanților li se va lua temperatura, iar alegătorii vor fi îndrumați în secția de vot, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acesteia. În sălile de votare nu se vor afla simultan mai mult de 5 alegători, iar între aceștia se va asigura o distanță de minimum 1 metru.

De asemenea, potrivit ultimelor dispoziții, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”. Alegătorul este cel care „va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic”, iar la final, după exercitarea dreptului la vot, își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“ pe actul de identitate.