• Angela Achiței:E nevoie de abordare integrată și o politică de țară
  • Angela Achiței finanțează dezvoltarea a 42 de întreprinderi sociale, care vor crea 250 de locuri de muncă
  • Avem cel mai mare risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Angela Achiței, antreprenor social, îți spune ce așteaptă de la viitorul Parlament. În opinia ei , statul trebuie să ajute persoanele cu dizabilități să muncească.

Avem cei mai mulți tineri fără job. Iar dacă statul nu pare impresionat,
există oameni care chiar fac ceva ca să repare asta. Angela Achiței este unul dintre ei.

Președintele al fundației Alături de Voi România, Angela a creat, în ultimii 18 ani, 3 întreprinderi sociale.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

30 de tineri, dintre care 18 cu dizabilități, și-au găsit aici de lucru. Tot ea spune că de la ultimele alegeri, nimeni nu a mai făcut nimic pentru persoanele cu nevoi speciale.

Prea puţin se face în mod concret pentru aceşti oameni. Incluziunea socială apare în discuţie, în special în anii electorali şi când vorbim de fonduri europene. Nu avem un sistem integrat şi o politică de ţară cu care să măsurăm rezultatele, să le evaluăm”, spune Angela Achiței, , preşedinte Fundaţia Alături de Voi România.

Angela spune că nu există o abordare integrată, prin care oamenii să aibă parte de servicii într-un singur loc.

Când ai un cumul de probleme, trebuie să ai un pachet de soluţii şi trebuie să fie într-un singur loc. One stop shop. Când vine beneficiarul nu-l plimbi prin târg. Nu văd această abordare integrată, să primească de la consiliere psihologică, educaţie, orientare profesională, calificare la locul de muncă, de angajare şi locuire socială”, a explicat preşedinte Fundaţia Alături de Voi România

Angela Achiței știe foarte bine ce aşteptări are de la cei care vor ajunge în parlament.

Mi-ar plăcea să văd că acest instrument de economie socială. Să fie utilizate ca…să fie practic în discursul public, să găsim proiecte legislative care să susţină dezvoltarea sectorului şi să fie utilizată pentru incluziunea persoanelor”, a punctat Angela.

În campania electorală a fost cautată de un canditat, care s-a interesat cum poate să inclusă economia socială în programul de campanie. Din pacate, a fost singurul interesat.

Nu am regăsit pe agenda publică pentru celelate partide un interes pentru acest sector şi asta este cheia. Economia socială poate activa grupurile vulnerabile şi în loc să facem import de forţă de muncă din Pakistan, Indonezia şi la rândul nostru să generăm probleme sociale în România, mai bine ne focalizăm şi activăm aceste persoane din categorii vulnerabile şi le ducem pe piaţa muncii”, a spus, la Aleph News, preşedinte Fundaţia Alături de Voi România.

În ultimii ani, fundația Angelei a accesat mai multe finanțări și a devenit administrator de grant. Acum finanțează dezvoltarea a 42 de întreprinderi sociale, care vor crea 250 de locuri de muncă.