• Jumătate de tranzancțiile imobiliare din Spania se fac fără credit.
  • Dobânda mărită la creditele în euro îi sperie pe cumpărători.
  • Românii merg în aceeași direcție și mulți își finanțează singuri achiziția.

Spaniolii nu mai vor să plătească rate toată viața. Jumătate din tranzacțiile imobiliare se fac acum cash, scrie Noticia. Fenomenul se observă și în România, unde cumpărătorii evită îndatorarea la bancă din cauza costurilor ridicate.

Care este cauza achiziționării locuințelor fără ipotecă

Achiziția de case cu banii jos atinge cote istorice in Spania. Potrivit datelor pentru luna mai de la notari, din cele 58.880 de achiziții de locuințe efectuate în acea lună, doar 25.754 au fost ipotecate. Notarii asigură că achiziția de locuințe fără ipotecă este în plină expansiune din cauza creșterii costului creditului și a accesului dificil.

Costul caselor a crescut cu peste 6% de la an la an și, deși cererea a scăzut față de 2022, cifrele rămân peste nivelurile pre-pandemie. 45% dintre cetățenii care cumpără locuințe în Spania de peste 500.000 de euro plătesc pentru ele fără a solicita o ipotecă.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Valoarea creditelor ipotecare din România din primele 3 luni au fost de 1,1 miliarde de euro

Și românii au început să ocolească băncile atunci când fac o achizitie imobiliară. Procentul locuințelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel național a fost de 41% în primele 3 luni în acest an. Potrivit statisticilor oferite de Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară, valoarea creditelor ipotecare din România din primele 3 luni a fost de 1,1 miliarde de euro, cu 1,3% mai mult decât anul trecut.

Citește și