• Potrivit Băncii Mondiale, economia mondială este pe cale să înregistreze cea mai slabă jumătate de deceniu de creștere din ultimii 30 de ani.
  • Creșterea globală este așteptat să încetinească pentru al treilea an consecutiv în 2024, coborând la 2,4% de la 2,6% în 2023.
  • „Fără o corecție majoră a cursului, anii 2020 vor rămâne în istorie ca un deceniu de oportunități irosite”, a declarat Indermit Gill, vicepreședinte senior al Grupului Băncii Mondiale.

Potrivit Băncii Mondiale, economia mondială este pe cale să înregistreze cea mai slabă jumătate de deceniu de creștere din ultimii 30 de ani.

Creșterea globală este așteptată să încetinească pentru al treilea an consecutiv în 2024, coborând la 2,4% de la 2,6% în 2023, a precizat organizația în cel mai recent raport „Perspective economice globale” publicat marți.

Apoi, creșterea este așteptată să urce marginal până la 2,7% în 2025, deși accelerarea în perioada de cinci ani va rămâne cu aproape trei sferturi de puncte procentuale sub rata medie din anii 2010, scrie CNBC.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Cea mai proastă jumătate de deceniu din ultimii 30 de ani

Și, în ciuda faptului că economia mondială s-a dovedit rezistentă în fața riscurilor de recesiune în 2023, tensiunile geopolitice sporite vor însemna noi provocări pe termen scurt, a precizat organizația, astfel că majoritatea economiilor vor crește mai lent în 2024 și 2025 decât în deceniul precedent.

„Aveți un război în Europa de Est, invazia rusă în Ucraina. Aveți un conflict serios în Orientul Mijlociu. Escaladarea acestor conflicte ar putea avea implicații semnificative asupra prețurilor la energie, care ar putea avea impact asupra inflației, precum și asupra creșterii economice”, a declarat Ayhan Kose, economist-șef adjunct al Băncii Mondiale și director al Grupului de Perspective, pentru CNBC.

Banca a avertizat că, fără o „corecție majoră a cursului”, anii 2020 vor rămâne în istorie ca „un deceniu de oportunități irosite”.

Citește și